livios logo

Hoe betonnen werkblad voor buitenkeuken maken?

Vraag

Wij willen graag zelf een buitenkeuken bouwen met een betonnen werkblad. Voor dit werkblad doen we graag beroep op jullie tips.

Wij hebben vragen zoals:

  • Welke samenstelling voor het beton, welk type zand, cement en eventuele additieven (omdat het buitentoepassing betreft)?
  • Wat is de minimale dikte van zo'n werkblad (lengte zal 4 meter zijn met 2 uitsparingen)?
  • Welke wapening moet er in verwerkt worden?
  • Welke producten gebruiken we best om te beschermen tegen vlekken?
  • Hebben jullie nog andere algemene tips?

Alvast bedankt!

Mvg,

Ruben

Antwoord

In het verleden is op de website van Livios (met medewerking van infobeton.be) al een en ander gepubliceerd over dit onderwerp, zie https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukenmaterialen/de-robuustheid-van-een-betonnen-werkblad/.

Voor licht beton maak je best gebruik van voorgedoseerde droge mengsels zoals die in de handel in zakken te verkrijgen zijn. Maak je zelf beton, dan kan je de eenvoudige 1-2-3 regel toepassen: 1 volume cement, 2 volumes (Rijn)zand, 3 volumes grind, 2/3 volume water. Daarmee maak je ongeveer 4 volumes vers beton. Omgerekend in kg betekent dit voor 1 kubieke meter beton: 325 kg cement, 650 kg Rijnzand, 1300 kg grind, ca. 160 liter water.

Voor een goede betonkwaliteit mag je zeker niet meer water gebruiken dan nodig! Te veel water levert immers een poreus en dus minder duurzaam beton op. Door een beetje plastificeermiddel in te mengen zorg je toch voor een goed meng- en gietbaar beton. Vermijd dat het beton na verwerking te snel uitdroogt. Anders gaat het te veel krimpen en zullen er aan het oppervlak scheurtjes ontstaan.

Goed beton is bestand tegen weer en wind, en zal niet kapotvriezen. Om vervuiling te vermijden (vogels…) dek je het werkblad best af na gebruik. Onderschat het gewicht niet: een betonplaat van 4 m bij 75 cm en 8 cm dik weegt ruim 500 kg!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukenmaterialen/vraag/36781/hoe-betonnen-werkblad-voor-buitenkeuken-maken/