livios logo

Wat kost een spoelbak?

Ook al is de vaatwasmachine helemaal ingeburgerd, een spoelbak blijft onmisbaar in je keuken. Maar hoe breed kan je gaan in je keuze? En hoeveel euro besteed je eraan? Samen met Roxanne Lalmant van Franke zetten we de belangrijkste kostenbepalers op een rijtje.

1. Het materiaal: traditie of kleur

“Als klant vertrek je best altijd vanuit het materiaal waarmee je wil werken”, vertelt Roxanne Lalmant. De beschikbare materialen zijn talrijk, maar drie onder hen zie je het meest terug op de markt.

“Roestvrij staal is traditioneel een voltreffer en blijft na al die jaren goed scoren. Maar je kan ook de inoxlook achter je laten. Zo heb je bijvoorbeeld spoelbakken uit composiet, beschikbaar in verschillende kleuren, of uit keramisch materiaal. Het eerste materiaal heeft een iets korreliger uitzicht, terwijl keramiek een egale look heeft.”

“Roestvrij staal is traditioneel een voltreffer en blijft na al die jaren goed scoren. Maar je kan ook de inoxlook achter je laten en voor andere materialen in kleur gaan."

Foto FRANKE NV
  

Qua basisrichtprijs kan je rekenen op iets minder dan 200 euro. Maar je kan gerust 600 euro meer neertellen voor een spoelbak, afhankelijk van de keuzes die je combineert.

Foto BLANCO Benelux Kitchen Technology
  

2. Aantal bakken

Wat voor een indeling wens je? “Standaard zit je met één bak, maar je kan ook kiezen voor anderhalve (één grote bak en een kleiner bakje) of twee bakken. De breedte en diepte kunnen verschillen, maar hebben niet zo’n grote impact op de prijs. Het is vooral de uitvoering die de prijs bepaalt.”

“Een prijs vastpinnen op een spoelbak is niet gemakkelijk gezien de vele keuzemogelijkheden”, waarschuwt Lalmant. “Maar ga je voor een standaard enkelvoudige spoelbak in roestvrij staal, met afdruip, dan start de prijs vanaf 181 euro exclusief btw. Qua maximumprijs zit je hier rond de 800 euro.”

“Voor onze composietversie begint die basisprijs vanaf 365 euro. De keramische spoelbak zit in een duurdere prijsklasse, omdat er verschillende manuele handelingen nodig zijn om zo'n spoelbak te vervaardigen. Daar start je vanaf 800 euro exclusief btw.”

3. Manier van inbouwen

Hoe wil je de spoelbak in je werkblad inbouwen? Zelfs dit heeft invloed op de prijs. “Standaard zit je met een dikker randje dat boven je werkblad uitkomt. Maar je kan ook kiezen voor vlakbouw. Hierbij komt de rand van je spoelbak perfect op gelijke hoogte te liggen met je werkblad. Ideaal voor in strakke keukens.”

Een andere mogelijkheid zijn SlimTop-spoelbakken waarbij de inbouwrand vlak gemaakt is. "Dit benadert het effect van vlakbouw, maar is eenvoudiger te installeren. Bovendien vind je geen sporen van siliconen."

Ten slotte heb je nog spoelbakken die helemaal binnenin je werkblad liggen (onderbouw). Deze zie je enkel zitten van bovenaf. Zij zijn goedkoper qua aankoop, want ze hebben geen afdruipgedeelte. Maar vereisen meer uitsparingen in het werkblad, en zijn dus duurder om te plaatsen. “Zeer mooi bij werkbladen in graniet of composiet, maar niet aan te raden bij laminaat of hout”, waarschuwt Lalmant. 

“We werken bijvoorbeeld met een integraalventiel dat volledig ingewerkt is in de bak."

Foto FRANKE NV
  

Ten slotte kan je nog een aantal accessoires kiezen om het plaatje helemaal af te werken.

Foto FRANKE NV
  

4. Afwerking

Minder naden in je spoelbak zorgt voor een strakkere afwerking. En het houdt ook minder vuil vast. Wat leidt tot een betere zuiverheid en hygiëne in je keuken. "Zo werken we bijvoorbeeld met een integraalventiel dat volledig ingewerkt is in de bak of met een geïntegreerde wateroverloop."

"En ga je voor een spoelbak met afdruipblad in plaats van afdruipgroeven in het werkblad? De eerste optie is esthetisch gezien wat traditioneler, maar wel praktischer. Een kwestie van smaak, maar die keuzes bepalen mee de prijs."

5. Accessoires

Ten slotte kan je nog een aantal accessoires kiezen om het plaatje helemaal af te werken. Een afdruipbak dat je in je spoelbak laat zweven, een druk- of draaiknop om de afvoer te openen of af te sluiten. Of zelfs een snijplank. Ook hierin kan je natuurlijk zo breed gaan als je wil.

Conclusie?

Qua basisrichtprijs kan je rekenen op iets minder dan 200 euro. Maar je kan gerust 600 euro meer neertellen voor een spoelbak, afhankelijk van de keuzes die je combineert. De prijzen zijn dan exclusief btw, plaatsing en eventuele accessoires.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukenmaterialen/wat-kost-een-spoelbak/