livios logo

Welk materiaal kies jij voor je keukenkasten en -lades?

Voor je keukenkasten en -lades kan je verschillende materialen gebruiken. Naast hout, scoren ook kunststof, foliefronten en gelakte fronten goede punten.

Hout

Kwalitatief zijn verscheidene houtsoorten geschikt als keukenmateriaal: eik in een lichte of donkere tint, perenhout, kersenhout, mahonie, notenhout, esdoorn, teak, wengé, zebrano en beuk. De verschillen tussen deze soorten zijn vooral esthetisch. Voorwaarde is wel dat ze een degelijke vet- en zuurbestendige laklaag krijgen. Als leek zie je dit niet, vraag er dus naar bij de verkoper. Er is een onderscheid tussen massieve en fineerfronten. Massieve fronten bestaan uit één bepaalde houtsoort, fineerfronten uit een spaander- of mdf-plaat waarop een circa 1 mm dikke fineerlaag gekleefd is. Ten onrechte denkt men wel eens dat enkel massieve fronten degelijk zijn. Zowel wat de prijs als de stevigheid betreft zijn fineer- en massieve fronten gelijkwaardig.

donkere keuken legplanken

Foto èggo
  

keuken bergruimte opbergruimte kasten keukenkasten

Foto Dovy Keukens
  

keuken lade keukenlade lades

Foto DSM Keukens
  

Kunststof

Kunststoffronten zijn relatief goedkoop. Ze bestaan uit een spaander- of een mdf-plaat waarop een melamine- of een laminaatfront (ook stratifié genoemd) aangebracht is. De ondergrond van een laminaatfront is harder en meestal wat duurder. De verstevigende laminaatlaag geeft de deuren een extra bescherming.

Foliefronten

Foliefronten kosten ongeveer evenveel als laminaatfronten en zijn qua uitzicht een goedkoper alternatief voor gelakte fronten waarvan ze voor een leek moeilijk te onderscheiden zijn. De kunststoffolie wordt naadloos op de fronten bevestigd. Zo is er qua vormgeving meer mogelijk dan bij andere kunststoffronten. Let op de afwerking aan overgangen, hoeken en rondingen: er mag geen enkele naad zichtbaar zijn. Controleer zeker ook of er mdf gebruikt werd als ondergrond voor deze kasten, want dat is een must voor een degelijke foliekast.

keuken Dekton Bromor donker keukenwerkblad

Foto Dekton
  

keuken lade keukenlade lades keukeninrichting eiland

Foto DSM Keukens
  

zwarte keuken cottagestijl

Foto èggo
  

Gelakte fronten

Gelakte keukenfronten hebben als basis mdf en bestaan in verschillende uitvoeringen. Hoogglanskeukens zijn stevig, krasvrij en ongevoelig voor water, ten minste als je erop kan vertrouwen dat het lakproces op een professionele manier verliep. Daarnaast heb je fronten in matglans, satijnglans (tussen matglans en hoogglans) of structuurlak. Kwalitatief zijn ze alle vergelijkbaar, maar qua onderhoud is een hoogglanskeuken interessanter dan een keuken met een mattere lakuitvoering. Een andere variant zijn de gepoederlakte fronten. Het drooglakprocedé maakt deze fronten krasvrij, naadloos en watervast.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukenmaterialen/welk-materiaal-kies-jij-voor-je-keukenkasten-en-lades/