livios logo

Welke spoelbak kies jij? Ontdek de voor- en nadelen van elk materiaal

Voor de keukenspoelbak bestaan er verschillende materialen, met elk hun voor- en nadelen. Hier vind je een overzicht.

Roestvrij staal

De meeste spoelbakken bestaan uit inox of roestvrij staal. Je kan kiezen tussen verschillende uitvoeringen: zijdemat geborsteld, glanzend of met een gestructureerd oppervlak. Inox en roestvrij staal zijn degelijk en sterk, maar niet krasvrij. Let dus op met schurende reinigingsproducten. Binnen het aanbod aan roestvrije stalen spoelbakken heb je grote prijs- en kwaliteitsverschillen. Opteer bij voorkeur voor een gerenommeerd merk.

Grohe keukenkleuren kraan keuken spoeltafel kleur keukenkraan

Foto GROHE
  

Keramiek

Keramische spoelbakken zijn te krijgen in talrijke kleuren. Dankzij de keiharde laag glazuur zijn ze vrij krasbestendig en bestand tegen huishoudelijke producten of kokend water. Ze zijn wel gevoelig voor beschadigingen.

Geëmailleerd plaatstaal

Het grote voordeel van spoelbakken in geëmailleerd plaatstaal is het grote kleurengamma. Een belangrijk nadeel is dat ze net als keramische exemplaren niet goed bestand zijn tegen de impact van harde en zware voorwerpen. Daardoor kunnen er stukjes afbreken van de glazuurlaag.

Kunststof

Spoelbakken in kunststof zijn populair door hun relatief lage prijs en onderhoudsvriendelijkheid.Geregeld grondig poetsen dringt zich op, anders kan de kalk in het water zich afzetten op de spoelbak en op termijn tot verkleuring leiden. Hou er rekening mee dat niet alle spoelbakken in kunststof bestand zijn tegen felle kleurstoffen. Informeer bij de verkoper naar de kwaliteit van de kunststof en vraag eventueel garanties.

kraan keuken keukenkraan spoelbak Franke Fragranit XL

Foto FRANKE NV
  

Acryl

Spoelbakken uit acryl bestaan in een breed kleurengamma. Ze zijn niet goed bestand tegen krassen en kleurstoffen. Dat geldt vooral voor spoelbakken met een ruw oppervlak. Let ook op met reinigingsproducten.

Volkunststof

Dit materiaal lijkt op marmer en is in verschillende kleuren verkrijgbaar. Qua prijs situeert het zich boven graniet. Volkunststof biedt enorm veel afwerkingsmogelijkheden en sluit perfect aan bij het werkblad. Doordat het naadloos is, is het heel hygiënisch. Volkunststof is niet zo goed bestand tegen extreem hoge temperaturen. Let dus op met hete potten en pannen.

Andere materialen

Verder worden er ook materialen gebruikt die we al besproken hebben bij het werkblad, onder andere natuursteen (graniet, arduin…).

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukenmaterialen/welke-spoelbak-kies-jij-ontdek-de-voor-en-nadelen-van-elk-materiaal/