Vernieuwd energielabel voor huishoudtoestellen

  • energielabel huishoudtoestellen
    © Milieu Advieswinkel
  • Foto Dovy Keukens
  • combinatiestoomoven
    © Kuppersbusch

Na maanden van onderhandelen heeft de Europese Unie een compromis bereikt over een nieuw energielabel voor huishoudtoestellen. De bestaande klassen A tot G krijgen nu een uitbreiding met A+, A++ en A+++.

Om de consument in te lichten over het verbruik van het toestel, zijn koelkasten, diepvriezers, ovens, droogautomaten, wasmachines, vaatwassers, lichtbronnen en airconditioners uitgerust met een energielabel. Op basis van het verbruik zijn de apparaten in 7 klassen onderverdeeld, van A tot en met G. Toestellen van klasse A zijn zeer energiezuinig, toestellen van klasse D hebben een gemiddeld verbruik en toestellen van klasse G zijn energie-onzuinig. De verschillen in verbruik kunnen hoog oplopen, tot meerdere tientallen euro’s.

Verouderd

Het systeem van het energielabel ligt al geruime tijd onder vuur. De kritiek luidt dat het in 1997 ingevoerde label verouderd is en het de producenten niet meer prikkelt om betere apparaten te ontwikkelen. Momenteel beschikt immers zo'n 95 % van de huishoudtoestellen over een A-label.

Vele voorstellen

Er zijn al vele voorstellen gepasseerd om aan te geven hoe energiezuinig of –verslindend huishoudtoestellen zijn. Het meest recente voorstel om toestellen die zuiniger zijn dan A-labels met de aanduiding A-10 %, A-20 %, A-40 %... te geven, is dus van tafel geveegd.

Zeven klassen

Het nieuwe systeem breit voort op het oude. De oude klassen van A tot G krijgen een uitbreiding met klassen A+, A++ en A+++. (Dat is nu al deels het geval voor koelkasten, diepvriezers en vaatwassers.) Wel is het zo dat er maar zeven klassen mogelijk zijn. Als in een bepaalde categorie er een product is met label A++ dan loopt het label maar op tot E. Het systeem met de verschillende kleurcodes blijft behouden. De meest energie-efficiënte apparaten zijn donkergroen, de minste rood.

Verplichting

Nieuw is de verplichting om in reclame rond koelkasten, wasmachines en ovens waarin een prijs staat het energielabel te tonen. Naast huishoudtoestellen krijgen ook ramen, buitendeuren en douchekoppen een energielabel.

Herziening in 2014

Verdere details zijn er voorlopig niet omdat een werkgroep van de Europese Commissie ze nog moet uitwerken. Vervolgens moeten de Europese Ministerraad en het Parlement er hun toestemming nog over geven. Begin volgend jaar kan deze dan in werking treden, waarna de lidstaten nog 12 maanden de tijd hebben om de richtlijn om te zetten in de nationale wetgeving. Dan nog is het einde niet in zicht. In 2014 volgt een evaluatie als een groot aantal nummer toestellen de labels A++ en A+++ halen. Natuurbehoudsorganisatie WWF heeft hier al teleurstellend op gereageerd. “De beslissingmakers hebben tijd gekocht tot de volgende revisie van de richtlijn. Dit toont duidelijk een gebrek aan vertrouwen in het nieuwe systeem.”

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media