Halogeen of inductie: hoe kook jij het liefst?

Vitrokeramische kookplaten werken op weerstanden, op halogeen of met inductie. De meeste fornuizen werken met een combinatie van die systemen.

Halogeenkookplaten

  • Halogeenkookplaten zijn enorm snel op temperatuur dankzij de halogeenlampen. Een kookplaat op halogeen begint onmiddellijk te gloeien, bij weerstanden gebeurt dat geleidelijk.
  • Halogeenplaten zijn interessant als je bijvoorbeeld snel een steak wil bakken. Wil je daarentegen enkele liters water aan de kook brengen, dan werken ze niet sneller dan gewone gloeispiralen. Dat komt omdat het glas van de kookplaten maar 500 °C kan verdragen en de halogeenplaten dus automatisch afspringen als die temperatuur bereikt is.
  • Het voortdurend aan- en uitspringen van halogeenplaten is trouwens niet altijd bevorderlijk voor een continu kookproces. Daarom zie je ook maar zelden een kookplaat met vier halogeenplaten.
  • Soms vind je de twee principes zelfs in één enkele kookzone gecombineerd terug. Aan de buitenkant heb je in dat geval een cirkelvormig halogeenelement dat ‘de start moet geven’. De rest van de kookzone bestaat uit gewone stralingselementen die daarna de taak overnemen van het halogeenelement.

Inductiekookplaten

Een inductieplaat werkt compleet anders dan gewone vitrokeramische kookplaten. Bij die laatste warmt de plaat op en geeft ze de warmte door aan de kookpotten. Bij een inductieplaat daarentegen warmen de potten op door een magnetisch veld. Dat heeft een aantal voordelen:

  • De belangrijkste troeven zijn wellicht de snelle opwarmtijd en de snellere afkoeltijd, wat garant staat voor een lager energieverbruik.
  • Het systeem is ook veiliger omdat het enkel werkt als de pot op de plaat staat. De kans op verbranding is veel kleiner.
  • Daarnaast geeft een inductieplaat veel minder warmte af (enkel de pot warmt op) aan de omgeving waardoor je niet af te rekenen krijgt met te hoge temperaturen in de keuken.
  • Een ander pluspunt is dat je minder gevaar loopt dat een bepaald goedje in de plaat inbrandt.
  • Bovendien laat een inductieplaat bepaalde bereidingen toe die niet haalbaar zijn met een gewone kookplaat, tenzij je het au bain-marieprocedé toepast. We denken dan bijvoorbeeld aan chocolade smelten, een bearnaisesaus bereiden of gerechten langdurig warm houden.

Vermogen

Let bij de aankoop van de inductieplaat zeker op het vermogen van de spoelen. Hoe hoger het aantal watt, hoe sneller de kookplaat reageert. Bij de eerste generatie kookplaten had je twee spoelen van 2.800 W, nu beschikken ze over spoelen van 3.600 tot 4.600 W.

Denk er ook aan dat het principe alleen werkt als de bodem van de kookpotten (gedeeltelijk) uit ijzer bestaat. De meeste kookpotten zijn geschikt voor inductie, maar let op met oude potten. Vraag zeker ook hoe het zit met de diameter van de kookpotten en de kookzones. Er zijn platen die niet functioneren als de inductiezone groter is dan de diameter van de kookplaat. Het belangrijkste nadeel van een inductieplaat is de hogere prijs.

Zoneloos

Er bestaan vandaag ook al zoneloze inductiekookplaten. De grootste troeven van dit systeem zijn de ruime gebruiksmogelijkheden en het handige touchscreen display. De kookplaten hebben geen afgebakende kookzones, maar één volledig glazen oppervlak waarop je gelijktijdig tot vijf kookpotten kan zetten.

De vorm, grootte en plaats waar je ze op het kookveld zet, doen er niet toe. Je kan zelf bepalen hoe je de kookplaat gebruikt. Je kan voor het hele oppervlak dezelfde instellingen en temperatuur gebruiken. Je kan het veld opdelen in drie kookzones, met voor elke zone een aangepaste temperatuur. Je kan tot vijf kookpotten om het even waar op de kookplaat zetten en voor elke pot een individuele kookstand instellen.

Lees ook: Tussen deze soorten kookplaten kan je kiezen

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media