Wat kost een dampkap?

Een dampkap zorgt ervoor dat de kookgeurtjes en -dampen uit je huis verdwijnen. En dat je keuken zich opnieuw met verse lucht kan vullen. De keuze in modellen is ruim, net als de prijsverschillen. Wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan Julie Cottyn van Novy.

Vanaf ongeveer 800 euro

"De gemiddelde verkoopprijs in België lag vorig jaar op zo'n 800 euro. Met een dampkap van 900 euro - inclusief btw, exclusief plaatsing - ben je zeker van een kwalitatief basismodel."

Maar de prijzen lopen op tot meer dan 5.400 euro voor een kookplaat met geïntegreerde afzuiging. Wat zorgt voor die prijsverschillen? Wij zoomen in op de kostenbepalers.

1. Afvoerbuis vs recirculatie: installatiekosten

De dampkap met afvoerbuis is jarenlang de standaard geweest. Nu zijn er ook steeds meer modellen met recirculatie (standaard op optioneel). Zo'n recirculatiedampkap werkt zonder buis naar buiten, neutraliseert de kookdampen via een recirculatiefilter en blaast de propere lucht opnieuw de woning in. Je ventilatiesysteem werkt dan het kookvocht weg.

"De uiteindelijke prijs van beide systemen is vaak vergelijkbaar. De basisprijs voor een recirculatiemodel ligt wel hoger. Maar bij een afvoerdampkap moet je nog een muurdoorboring (laten) uitvoeren en het kanaalwerk installeren. Een recirculatiedampkap hoef je maar in te bouwen in het plafond, een kast of in je werkblad en voorzien van elektriciteit. De meerderheid van de werkbladdampkappen worden trouwens uitgevoerd met recirculatie."

2. Het type

Ga je voor traditioneel of mag het meer hedendaags? "Voor decoratieve dampkappen - de gekende schouw met omgekeerde 'T' - mag je tellen tussen 1.000 en 1.500 euro."

"Telescopische dampkappen kosten tussen de 600 en 1.150 euro. (Geïntegreerde) plafonddampkappen zijn wat duurder. Hier zit je al eerder tussen 1.800 en 2.300 euro."

En dan heb je ook nog de werkbladdampkappen. "Hier bevindt de afzuiging zich ter hoogte van de kookpotten en -pannen. De prijzen gaan hier van 2.900 tot 5.400 euro. De duurdere modellen bestaan uit een dampkap die standaard geïntegreerd zit in de kookplaat."

3. Kwaliteit basismateriaal

Een minder zichtbare kostenbepaler: het materiaal. "Als klant maak je deze keuze meestal niet bewust. Maar op lange termijn heeft dit wel impact op de duurzaamheid van het toestel."

"Zo kan je kiezen tussen meer of minder hoogwaardige inox.  Hou rekening dat dit minderwaardig materiaal nogal vatbaar is voor vlekken, vocht en roest. Of je kan kiezen voor glas of andere gladde materialen. Meer design en dus ook duurder."

4. De afzuigcapaciteit

Hoe breed je dampkap moet zijn, hangt af van het aantal zones en dus de breedte van de kookplaat die je wenst. De grootte van het model en het type motor bepalen ook de prijs", vult Julie aan.

5. De filters

Extra kost zijn de filters. "De vetfilters, bijvoorbeeld. Deze zitten standaard in je dampkap en moet je maandelijks reinigen (in de vaatwas). We raden aan om ze na zo'n vijf jaar te vervangen. De prijs van vetfilters ligt tussen de 45 en 115 euro.

"En dan zijn er nog de recirculatiefilters. Zij filteren de kookgeuren en zorgen er voor dat verse lucht terug je keuken instroomt. Bij Novy werken we voornamelijk met recirculatiefilters die zonder onderhoud zo'n 3 à 5 jaar meegaan. De prijzen variëren tussen 115 en 420 euro."

6. Het energielabel

"Ten slotte mogen we ook het energielabel niet vergeten. Een A+-model zal in een andere prijsklasse liggen dan een C- of D-model. Dat hangt ook weer af van onder meer de motor, het gebruik van LED-verlichting, enzovoort."

Samengevat

Afhankelijk van bovenstaande kostenbepalers, kies je tussen de  en 800 en 2.900 euro uit een meer dan ruim aanbod. Neig je meer naar het bovenste segment? Dan zit je aan prijzen van 2.900 à 5.400 euro.

Tijd voor het echte werk! Hoe kies je een (afvoer)dampkap? Lees alvast volgende tips.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media