livios logo

Nele en Christophe kiezen bewust voor een warme leefkeuken

Toen Nele en Christophe in het Oost-Vlaamse Kalken een jaren 60-woning kochten, erfden ze meteen ook de originele keuken in sixtiesstijl. Bij de totaalrenovatie van het pand was een nieuwe keuken dus geen overbodige luxe. Het koppel koos vanuit hun ervaring bewust voor een leefkeuken als middelpunt van het huis. Het werd een mat zwarte keuken met houten elementen om het warme karakter van de keuken extra te benadrukken.

Totaalrenovatie

Oorspronkelijk woonden Nele en Christophe met hun twee kinderen aan de overkant van de straat, maar toen ze de kans kregen om dit pand met hangaar te kopen, hebben ze niet getwijfeld. “Christophe is zelfstandige in de bouw dus de hangaar was een grote troef. We moesten de woning wel volledig renoveren. De binnenmuren zijn blijven staan, maar voor de rest hebben we de woning van boven tot onder vernieuwd. In het pand stond ook nog een keuken uit de jaren zestig, in turquoise net als de badkamer. Er was dus absoluut nood aan een nieuwe keuken”, vertelt Nele.

DSM Keukens De Wilde_keuken voor renovatie

De oude keuken in sixties-stijl ...


  

DSM Keukens De Wilde_1

... werd vervangen door een mat zwarte leefkeuken met houten elementen.

Foto DSM Keukens
  

Batibouw

Met de nieuwe keuken was het koppel niet aan hun proefstuk toe. Nele kocht eerder al een zwarte laqué keuken voor haar appartement, maar dat bleek niet zo praktisch met de kinderen. Toen ze hun vorige woning kochten, wilde Christophe dan ook graag een witte keuken met houten accenten. “Die was heel bleek, maar in die gesloten ruimte mocht dat ook. Een donkere keuken zou daar niet tot zijn recht zijn gekomen”, zegt Nele. “Nu we weer een open keuken hebben, wilde ik, in tegenstelling tot Christophe, opnieuw een zwarte keuken. Een bezoek aan Batibouw heeft uiteindelijk de doorslag gegeven. Op de stand van DSM Keukens stonden de kleuren van de keukens opgesteld en daar zei Christophe direct: ‘Dat is de keuken die ik wil’. We hebben dan ook meteen een afspraak gemaakt.”

Warme keuken

Ze kozen bewust voor de combinatie van mat zwarte kasten met houten panelen en een houten werkblad. “Enerzijds omdat je op een witte keuken echt alles ziet en je veel bezig bent met poetsen. Maar anderzijds ook omdat het een veel warmer gevoel geeft dan een bleke keuken. Dat vonden we belangrijk omdat de keuken echt het middelpunt van ons huis is. We hebben ook een lange tafel voorzien zodat we met familie of vrienden gezellig kunnen aperitieven terwijl we koken.”

DSM Keukens De Wilde_2

"De combinatie van mat zwarte kasten met hout geeft een veel warmer gevoel dan een bleke keuken."

Foto DSM Keukens
  

DSM Keukens De Wilde_werkblad

"We hebben ook een lange tafel voorzien zodat we met familie of vrienden gezellig kunnen aperitieven terwijl we koken.”

Foto DSM Keukens
  

Praktische inrichting

Naast de connectie met de andere ruimtes in huis, was het voor Nele en Christophe ook belangrijk dat de keuken praktisch werd ingericht. “Daarom hebben we veel lades”, zegt Nele. “Die vind ik veel handiger dan gewone legplanken. Daarnaast wou ik ook twee ovens naast elkaar, dat vind ik mooier dan boven elkaar. We hebben nu een combi-microgolfoven en een combi-stoomoven. Ze zijn even groot en de combinatie is heel handig. Ook de inductiekookplaat met flexzones is een meerwaarde voor de keuken omdat je zo gemakkelijk verschillende kookpotten tegelijk warm kan houden.”

Grootste troef

De grootste troef van de keuken vinden Nele en Christophe het contact dat er in en met de leefkeuken is. “Terwijl ik met het avondeten bezig ben, zit de oudste in de keuken haar huiswerk te maken en zie ik ook nog de kleinste die aan het spelen is”, legt Nele uit. “Dat miste ik in ons vorige huis waar de keuken een afgesloten ruimte was. Hier heb je veel meer contact met iedereen, ook wanneer er bezoek is, is dat fijn.”

Als enige minpuntje haalt Nele de eerder beperkte ruimte tussen de kasten en het eilandblok aan, een gevolg van de beschikbare ruimte die wel lang is maar niet zo breed. “Het is niet altijd even handig als je er met twee door wil, maar uiteindelijk loop je dan gewoon langs de andere kant van het eiland. En wanneer ik iets uit de oven haal, staat het ook onmiddellijk op het aanrecht, wat wel handig is als het warm is.”

DSM Keukens De Wilde_lades

"We hebben gekozen voor veel lades, die vind ik veel handiger dan gewone legplanken", vertelt Nele.

Foto DSM Keukens
  

DSM Keukens De Wilde_lengte

De grootste troef van de keuken vinden Nele en Christophe het contact dat er in en met de leefkeuken is.

Foto DSM Keukens
  

Prijskaartje

Initieel had het Oost-Vlaamse koppel geen vast budget voor ogen voor hun nieuwe keuken. “We hebben nog gedacht aan een Ikea-keuken, maar met 7 meter ruimte en heel wat kasten om ineen te steken, kwamen we dan nog aan een aanzienlijke kost. Dan gaven we liever iets meer uit voor een goede, degelijke keuken volledig naar onze zin. Uiteindelijk betaalden we ongeveer 35.000 euro voor de keuken, zonder de toestellen.”

Tips

Voor wie op zoek is naar een nieuwe keuken geeft Nele nog deze handige tips mee. “Denk op voorhand goed na over wat je wil en nodig hebt in een keuken. Ga zeker voor lades als het in je budget past en luister vooral ook naar de ontwerper van je keuken. Wij zijn bij verschillende keukenbouwers geweest, maar zijn gegaan voor de firma die goed begreep wat we wilden. Daar gaven ze ons ook meteen handige tips vanuit hun dagelijkse ervaring. Zo’n vakmensen hebben veel inzichten dus het is belangrijk om die input mee te nemen.”

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Maak dan nu via onze nieuwe tool een afspraak bij een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/59159/nele-en-christophe-kiezen-bewust-voor-een-warme-leefkeuken/