livios logo

Inductievuren zijn hot: daarom zijn ze onmisbaar

Lange tijd werden gasvuren beschouwd als dé beste optie om te koken, maar tegenwoordig zijn meer dan de helft van de verkochte kookplaten elektrisch. Maar waarom koken we steeds vaker op inductie? Op een inductiekookplaat breng je een pan water dubbel zo snel aan de kook dan op een gasvuur of vitrokeramische kookplaat. Inductievuren zijn dus snel, maar ook makkelijk schoon te maken, veilig en zuinig. Én je kan de temperaturen van de kookzones razendsnel aanpassen.

Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk

Een inductiekookplaat werkt via een magnetisch veld en warmt hierdoor snel op. Alle energie gaat rechtstreeks naar je pan of kookpot waardoor er bijna geen warmte verloren gaat. Zodra je een pan van het vuur haalt, koelt de kookplaat vrijwel meteen af. Dit zorgt er ook voor dat er op een inductiekookplaat niks kan aanbranden. Het gebruiksgemak en het onderhoud zijn vaak doorslaggevende factoren voor wie twijfelt tussen een gas- en inductievuur. Het oppervlak is makkelijk schoon te maken. Even vegen met een vochtige doek is al voldoende.

Tip: Jouw ideale kookplaat? Uit deze soorten kan je kiezen.

keuken keukentoestel keukentoestellen kookplaat

Er bestaan kookplaten met flexibele kookzones.

Foto Miele
  

kookplaat batibouw 2019 aeg

Dit is ideaal als je grote pannen of een braadslede op je vuur wil plaatsen.

Foto Electrolux Belgium nv
  

Energieverbruik 

Omdat 90% van de opgewekte energie effectief naar het opwarmen van de pan gaat, ligt je energieverbruik bij een inductiekookplaat lager dan bij een gasvuur of vitrokeramische kookplaat. Maar hou er wel rekening mee dat elektriciteit doorgaans duurder is dan gas. Produceer je zelf energie met zonnepanelen op je dak? Dan kan koken op elektriciteit voordeliger zijn.

Tal van snufjes

De producenten van inductiekookplaten staan niet stil: aan inductiekookplaten worden vaak tal van extra functionaliteiten toegevoegd waardoor koken nog gemakkelijker wordt. Zo bestaan er kookplaten met flexibele kookzones en automatische panherkenning. Daarmee kan je een kleinere zone uitbreiden tot een grotere. Dit is ideaal als je grote pannen of een braadslede op je vuur wil plaatsen. De kookplaat herkent de grootte van je pan en verwarmt enkel dit oppervlak. Ook de boost-functie waarmee je snel water kan laten koken is populair. Daarnaast wordt het design van de kookplaat belangrijker, omdat onze keuken en leefruimte steeds vaker één geheel vormen.

keuken kookplaat geïntegreerde dampkap

Wist je dat je ook een dampkap kan integreren in je kookplaat?

Foto Miele
  

dampkap kookplaat werkbladdampkap ingebouwde dampkap geïntegreerd

De afzuigtoren verdwijnt volledig in de kookplaat als hij niet in gebruik is.

Foto Novy
  

Inductievuur en dampkap in één

Wist je dat je ook een dampkap kan integreren in je kookplaat? Kookplaten met geïntegreerde werkbladafzuiging boomen de laatste jaren. Ze zijn geschikt voor kleinere of meer open keukens of voor wie houdt van minimalistische toestellen. Zo’n geïntegreerde dampkap zorgt voor visuele rust in je keuken: de afzuigtoren verdwijnt volledig in de kookplaat als hij niet in gebruik is. Verkies jij een traditionele plafonddampkap boven werkbladafzuiging? Ontdek hier de voor- en nadelen.

Prijs

De prijs voor een inductiekookplaat van 60 cm met vier kookzones start bij 369 euro inclusief btw. Wil je een groter model met alles erop en eraan? Dan kom je gemakkelijk aan een bedrag van 2.500 euro. Lees meer over de prijsbepalers. 

Doe de pannencheck
Niet alle pannen en potten zijn geschikt voor een inductievuur. Benieuwd of je jouw pannen kan gebruiken? Neem een magneet en plak deze op de onderzijde. Als de magneet blijft zitten, is je pan geschikt voor inductie.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/59485/inductievuren-zijn-hot-daarom-zijn-ze-onmisbaar/