Nieuw energielabel voor elektrische apparaten sinds 1 maart

Het energielabel, dat aanduidt hoe energiezuinig of energieverslindend een elektrisch huishoudtoestel is, steekt sinds 1 maart 2021 in een nieuw jasje. Zo verdwijnen de labels A+++, A++ en A+. Voortaan gaan de scores van A tot G. Een woordje uitleg.

Het energielabel, dat enkele tientallen jaren geleden werd ingevoerd, helpt je om te kiezen voor energiezuinige toestellen. De scores van A+++, A++, A+, … tot D duiden het energieverbruik van elektrische toestellen aan. Van zeer energiezuinig (donkergroen/A+++) tot erg energieverslindend (rood/D of G).

Steeds energiezuiniger

Dankzij geavanceerde technologieën is het energieverbruik van verschillende producten alleen maar verbeterd. De meeste toestellen hebben tegenwoordig minimaal een A-label: van A+ tot A+++. In 2020 hadden zelfs 97% van de huishoudtoestellen een A+++-label. Dat zegt Test-Aankoop. Toch wordt het steeds moeilijker om een duidelijk beeld te hebben van het energieverbruik van een toestel. Vaak denken we onterecht dat we de beste producten kopen omdat er een letter A op het energielabel staat.

Nieuwe scores: van A tot D

Om hier komaf mee te maken en om fabrikanten te blijven stimuleren om steeds energiezuinigere huishoudtoestellen te ontwikkelen, kreeg het energielabel een nieuw jasje. Sinds maandag 1 maart gaan de scores van A tot G. De plusjes na de A verdwijnen dus.

Opgelet: verwar het oude label niet met het nieuwe. Bij het nieuwe label betekent een B-label bijvoorbeeld niet meer hetzelfde als een B-score bij het oude label. Zo kan een koelkast met A+++-label nu een B- of C-label krijgen. Daarom zijn ook de testmethode en de criteria herbekeken en verfijnd.

4 categorieën

Het nieuwe energielabel geldt in eerste instantie voor vier soorten toestellen:

Handelaars hebben tot en met 18 maart de tijd om deze nieuwe labels in hun winkels en webshops te afficheren. Vanaf 1 september vallen elektrische lampen ook onder dit nieuwe label. Andere soorten huishoudtoestellen volgen later.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media