livios logo

Alles wat je moet weten over het energielabel

Om je in te lichten over het verbruik van het toestel, zijn elektrische apparaten verplicht voorzien van een energielabel. Op dat label, opgelegd door de Europese Unie, kan je onder meer het energieverbruik aflezen.

Vroeger 

Afhankelijk van het verbruik zijn de apparaten in klassen en kleuren onderverdeeld. Scores van A+++ tot D duiden aan hoe energiezuinig toestellen zijn. Toestellen van klasse A (groen) zijn zeer energiezuinig, toestellen van klasse D (rood) zijn niet energiezuinig. De verschillen in verbruik kunnen oplopen tot meerdere tientallen euro’s per jaar. 

huishoudtoestellen koelkast diepvriezer wasmachine


© Getty Images  

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer

Foto Liebherr
  

En nu 

Sinds 1 maart 2021 steekt het energielabel in een nieuw jasje. Het energieverbruik van verschillende producten werd alsmaar verbeterd waardoor de meeste toestellen een A-label hebben: van A+ tot A+++. Om verwarring te voorkomen, werd het energielabel hervormd. Sinds maandag 1 maart gaan de scores van A tot G. De plusjes na de A verdwijnen dus. Lees er hier alles over. 

Duurder in aankoop

Bij aankoop kosten energiezuinige huishoudapparaten doorgaans meer dan de varianten die wat meer kilowatt nodig hebben, maar op termijn spaar je er een aardig bedrag mee uit. Bovendien draag je bij tot het behoud van het leefmilieu.

Onder meer op deze apparaten vind je een energielabel terug:

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Maak dan nu via onze nieuwe tool een afspraak bij een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/alles-wat-je-moet-weten-over-het-energielabel/