livios logo

Alles wat je moet weten over het energielabel

Om je in te lichten over het verbruik van het toestel, zijn elektrische apparaten verplicht voorzien van een energielabel. Op dat label, opgelegd door de Europese Unie, kan je onder meer het energieverbruik aflezen.

Van A tot G

Afhankelijk van het verbruik zijn de apparaten in zeven klassen onderverdeeld. Oorspronkelijk – het label werd ingevoerd in 1997 - gingen die van A tot en met G. Toestellen van klasse A zijn zeer energiezuinig, toestellen van klasse D hebben een gemiddeld verbruik en toestellen van klasse G zijn niet energiezuinig. De verschillen in verbruik kunnen oplopen tot meerdere tientallen euro’s per jaar.

Foto Dovy Keukens
  

Foto Facq
  

Foto Ixina
  

A+++

Omdat de meeste huishoudtoestellen behoren tot categorie A, werd intussen een verfijning doorgevoerd. Er zijn nog altijd zeven categorieën, maar die beginnen voortaan van A+++ (tot D), A++ (tot E), A+ (tot F) of A (tot G). De verschillende kleurcodes bleven behouden. De meest energie-efficiënte apparaten zijn donkergroen, de minst energiezuinige rood.

Madeliefje

Als er op het label een madeliefje – het ecolabel van de Europese Unie – staat, wil dat zeggen dat het apparaat erg energiezuinig is en ook qua productie en hergebruik zeer milieuvriendelijk is.

Duurder in aankoop

Bij aankoop kosten energiezuinige huishoudapparaten doorgaans meer dan de varianten die wat meer kilowatt nodig hebben, maar op termijn spaar je er een aardig bedrag mee uit. Bovendien draag je bij tot het behoud van het leefmilieu.

Onder meer op deze apparaten vind je een energielabel terug:


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/alles-wat-je-moet-weten-over-het-energielabel/