livios logo

Energielabel voor huishoudtoestellen

Foto Livios
  

Wanneer je een huishoudtoestel koopt, mag je zeker niet enkel naar de aankoopprijs kijken. Minstens zo belangrijk zijn de verbruikskosten. En die kunnen behoorlijk oplopen. Een toestel dat meer kost bij de aankoop is uiteindelijk vaak goedkoper omdat het veel minder energie verbruikt. Let daarom vooral op het energielabel voor huishoudtoestellen.

Heel wat elektrische toestellen zijn tegenwoordig uitgerust met een energielabel. Met dit label worden de toestellen ingedeeld in zes categorieën, gaande van ‘energiezuinig’ (A) tot extreem energieverspillend’ (G). Uiteraard doe je er best aan een toestel met A-label te kopen, zelfs als dit iets duurder is bij aanschaf. In 2004 kwamen daar de nog zuinigere labels A+ en A++ bij.

Vandaag moeten volgende apparaten verplicht voorzien zijn van een energielabel:

  • Koelkast en diepvriezer
  • Wasmachine
  • Vaatwasmachine
  • Droogkast
  • Airconditioning
  • Elektrische oven

Foto Delta Light® nv
  

Behalve elektrische toestellen krijgen ook lampen een energielabel dat aangeeft hoe zuinig ze zijn. Lampen met label A verbruiken het minste energie, lampen met label G het meeste. TL-lampen dragen doorgaans een A-label, spaarlampen een A-of B-label. De C- en D-labels zijn weggelegd voor halogeenlampen. Gewone gloeilampen dragen een E-, F- of G-label.

Koelkasten en diepvriezers

Koelkasten en diepvriezers vreten het hele jaar door energie. Daarom zijn er binnen deze categorie huishoudtoestellen nog 2 extra zuinige categorieën: A+ en A++. De A+ koelkast is zuiniger dan een koelkast met 'een gewoon' A-label. En een A++ koelkast is nog flink wat zuiniger dan een A+ koelkast! Een investering die de moeite loont.

Wasmachines

Foto Whirlpool
  

Met moderne wasmachines hou je het hele wasproces en energieverbruik in de hand. Meestal bepaal je zelf de temperatuur, het toerental en het waterverbruik. Wasmachines met 'hot fill' zijn het zuinigste. Ze gebruiken water van een nabijgelegen warmwatertoestel en hoeven bijgevolg zelf niet meer te verwarmen.

Linnendrogers

Het zuinigst zijn aardgasdrogers. Zij verbruiken ongeveer de helft minder energie dan elektrische toestellen. Deze toestellen zijn wel duurder, maar door het lagere verbruik haal je dat er ook snel terug uit.

Meer weten over huishoudapparaten en energie besparen? In de gratis folderservice van Livios vind je de folder '101 tips en adviezen' van Electrabel. Kijk zeker ook eens tussen de andere folders. Ook op de website www.energievreters.be van de overheid kan je nagaan of je energievreters in huis hebt, of misschien in huis zal halen met je volgende aankoop. Bovendien kan je hier makkelijk de terugverdientijden berekenen met een praktische rekenmodule. Wie nog meer wil weten over de energielabels vindt extra informatie op deze Europese site.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/energielabel-voor-huishoudtoestellen/