livios logo

Kies de geschikte kookplaat

Op zoek naar een fornuis? Wij helpen je kiezen tussen de veelheid aan kookplaten en zetten de voor- en nadelen van elk type op een rijtje.

Volgens consumentenorganisatie Testaankoop wordt er in bijna de helft van de Belgische keukens gekookt op een elektrisch vitrokeramisch fornuis. Een op vijf Belgen kookt op een inductiefornuis en 20 % op een gasvuur. De rest kiest voor een klassiek elektrische kookplaat of een ander systeem.

De keuze van een kookplaat hangt af van je verwachtingen, budget en smaak. Maar ook de eigenschappen van het systeem zijn belangrijk.

Elektrisch vitrokeramisch

Neff kookplaat keramisch


© Neff  

Bij de vitrokeramische kookplaat is warmteoverdracht enkel mogelijk in opwaartse en niet in horizontale zin. Deze stevige kookplaat kan zwaar gewicht en grote temperatuurverschillen aan. Onder de kookzones zitten gekartelde weerstanden die sneller reageren dan gewone weerstanden. Keramische kookplaten ogen modern en zijn volledig vlak. Ze zijn ook veilig omdat je de kookzones ziet gloeien. Ze zijn meestal gemakkelijker en preciezer te bedienen dan traditionele platen, maar wel duurder in gebruik.

Onderhoud en opties

Keramische kookplaten zijn gemakkelijker te poetsen dan traditionele platen, maar je moet toch opletten met vlekken. Grijp snel in als er iets overkookt, zeker als het een gerecht is met suiker. Anders kan dit goedje zich in de plaat branden. Voor moeilijke vlekken bestaan er speciale glasmesjes en producten. Zorg er ook voor dat je potten en pannen proper zijn voor je begint te koken en dat ze een perfect gladde bodem hebben.

Als opties kan je bij de vitrokeramische kookplaat kiezen voor restwarmtecontrolelampjes, een kinderslot, elektronische tijdschakelingen, bediening met tiptoetsen of met een elektrisch oog en voor uitbreidbare kookzones. De gemiddelde prijs voor een elektrisch vitrokeramische kookplaat is 525 euro.

Gas

Een gasvuur bestaat meestal uit vier branders van verschillende grootte en met een echte vlam. Het gasvuur bestaat uit roestvrij of geëmailleerd staal. De vlam kan je automatisch of met lucifers aansteken. Maar een gasvuur met automatische ontsteking is veiliger.

Goedkoop in aankoop en gebruik

kookplaten


  

Een gasvuur is goedkoper dan de andere kookplaattypes, zowel in aankoop als in gebruik. Bovendien is het snel op temperatuur en reageert het sneller dan een elektrische kookplaat. Je kan er alle soorten potten en pannen op gebruiken.

Verschillende modellen hebben een veiligheidssysteem dat de gastoevoer afsluit als de vlam uitdooft. Zorg er voor dat de openingen van de gasbranders altijd open blijven. Je moet het gasvuur dus regelmatig onderhouden. Ventileer de keukenruimte goed als je kookt op een gasvuur en wees altijd voorzichtig omdat er een open vlam is. Een goed gasvuur heb je al voor ongeveer 300 euro.

Inductie

Onder een vitrokeramische kookplaat kunnen ook inductiespoelen liggen die potten en pannen opwarmen door het opwekken van een magnetisch veld. De potten en pannen vangen dit magnetisch veld op en zullen daardoor snel opwarmen.

Dit principe werkt alleen als de bodem van de kookpotten (gedeeltelijk) bestaat uit ijzer. Vroeger kon dat soms een probleem geven, maar tegenwoordig zijn de meeste verkochte kookpotten geschikt voor inductie.

inductiekookplaat princess keukens wedstrijd

Foto Princess keukens
  

Dit is een veilig systeem omdat het enkel werkt als er een pot op de plaat staat. De kookplaat koelt ook veel sneller af dan andere kookplaten. Het grootste pluspunt van en inductieplaat is de snelle opwarming. Zo kan je bijvoorbeeld twee liter water van 20° naar 90° opwarmen op iets meer dan zes minuten. Bij gas is dat meer dan acht minuten, en voor vitrokeramische kookplaten 24 minuten.

Vermogen

Omdat enkel de pot zelf en niet de omringende ruimte warm wordt, heb je minder hoge temperaturen in de keuken tijdens het koken. Een inductieplaat laat ook bepaalde handelingen toe die niet haalbaar zijn met een gewone kookplaat tenzij je het bain marie-procédé toepast (vb. chocolade smelten, gerechten een halve tot een hele dag warm houden zonder aanbrandingsgevaar).

Let op het vermogen van de spoelen: bij oude en goedkope kookplaten heb je twee spoelen van 2800 watt. Betere toestellen beschikken over een vermogen van 3600 tot 4400 watt. Hoe groter het vermogen, hoe sneller de kookplaat.

Het prijsverschil is niet meer zo groot als vroeger: de goedkoopste inductiekookplaat heb je vanaf 700 euro. Bovendien verdien je dit prijsverschil op termijn terug door een hoger rendement en lager verbruik.

Klassiek elektrisch

Voor deze kookplaat heb je enkel een elektrische aansluiting nodig. De kookzones van een elektrische kookplaat bestaan uit gietijzer. Meestal zijn er vier zones met verschillende diameters en vermogens. Dit vermogen varieert doorgaans tussen 1000 en 2.100 watt.

Goedkoop in aankoop, duur in verbuik

kookplaat sxc


  

Met een elektrische kookplaat kan je de temperatuur beter regelen. Bovendien zijn ze makkelijk te reinigen en goedkoop in aankoop (zo’n 150 euro). Daar staat wel tegenover dat ze traag opwarmen en afkoelen. Let ook op voor verbranden, aangezien je aan de platen zelf niet kunt zien op ze al dan niet warm zijn. Net zoals bij de vitrokeramische kookplaat moeten de potten en pannen een vlakke bodem hebben.

Elektrische kookplaten zijn dan wel goedkoop in aankoop, ze zijn duur in gebruik omdat ze meer energie nodig hebben om een pot of pan op te warmen dan andere elektrische systemen. Onderhoud de kookzones goed, anders kunnen ze na verloop van tijd beginnen roesten.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/kies-de-geschikte-kookplaat/