livios logo

Koelkasten

Een koelkast gebruik je heel intensief. Kwaliteit is dan ook een must. De inhoud wordt vooral bepaald door de grootte van je gezin. Reken op 40 tot 60 l per persoon.

Temperatuur

De ideale koelkasttemperatuur is 4 tot 5 °C. Een lagere temperatuur kost onnodig veel energie. Bij een hogere temperatuur zal het voedsel snel bederven.

Opgelet: verwar bij koelkasten met een manuele temperatuurinstelling de aanduiding op de draaiknop niet met het koelingsniveau. Bij dat laatste staat 2 voor het minimum en 8 voor het maximum. Als je dit niveau op 2 zet, koelt je koelkast dus het minst.

koelkast met vriesvak keuken

Foto Liebherr
  

biofresh liebherr sla koelkast

Foto Liebherr
  

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer

Foto Liebherr
  

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer

Foto Liebherr
  

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer

Foto Liebherr
  

Energielabel

De koelkast is samen met de diepvriezer de grootste energieverslinder in huis. Niet verwonderlijk want ze zijn 24 uur per dag actief. Let bij de aankoop dan ook op het energielabel.

Zuinig koelen

Koop bij voorkeur een energiezuinige koelkast. Plaats ze op een koele plek, dat wil zeggen niet in de zon of naast de verwarming, de oven of de vaatwasmachine. Enkele energiebesparende tips:

 • Als je koelkast niet ingebouwd is, maak dan geregeld de condensorbuisjes stofvrij.
 • Laat warme gerechten eerst afkoelen voor je ze in de koelkast zet.
 • Een slecht sluitende deur jaagt het energieverbruik de hoogte in. Reinig indien nodig de dichting.
 • Ontdooi de koelkast pas als de rijplaag in het vriesvak te hinderlijk wordt.

0 gradenvakken

Koelkasten zijn dikwijls uitgerust met 0 gradenvakken. Door een systeem van koude luchtventilatie is de temperatuur hier lager (0 °C), waardoor etenswaren beter bewaren. Bovendien kan je in deze compartimenten ook vaak de vochtigheid regelen. Daardoor kan je sommige etenswaren hier tot drie weken lang bewaren. Bijzonder interessant voor wie het ‘boodschappen doen’ tot een minimum wil beperken.

Ontdooien

Een koelkast moet je geregeld ontdooien, want een rijplaag doet het stroomverbruik stijgen en het rendement dalen. De manier van ontdooien bepaalt in hoge mate het gebruiksgemak.

 • Bij een manuele ontdooiing moet je de - meestal niet gemakkelijk bereikbare - stekker uittrekken, de rijplaag laten smelten, het water weggieten en de stekker terug insteken.
 • Bij een halfautomatische ontdooiing hoef je de stekker niet uit te trekken maar kan je het proces opstarten door op een (meestal rode) knop te drukken. De koelkast gaat automatisch opnieuw koelen als het ontdooiingsproces voltooid is.
 • Een systeem met automatische ontdooiing is het interessantst. Zodra er een rijplaag gevormd is en een bepaalde temperatuur bereikt, start een kleine, ingebouwde weerstand automatisch het ontdooiingsproces. Het dooiwater verdampt in een U-vormige afvoerlijn onder in de koelkast.
 • Meestal slaat de automatische ontdooiing enkel op de koelkast en niet op het vriesvak. Onder meer daarom is een ‘no frost-koelkast’ interessanter dan een model met automatische ontdooiing. Bij het no frost-systeem, ook geventileerde koude genoemd, circuleert er koude lucht doorheen het hele toestel, waardoor je nergens ijsafzetting krijgt. Ontdooien is niet langer nodig en de etenswaren worden beter bewaard.
keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer

Foto Liebherr
  

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer

Foto Liebherr
  

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken frigo koelkast diepvriezer wijn wijnkoeler wijnfrigo

Foto Liebherr
  

keukentoestel keukentoestellen elektro keuken wijnfrigo wijnkoeler wijn

Foto Liebherr
  

Vriesvak

Als je diepvriezer in of dichtbij de keuken staat, is een koelkast met vriesvak niet nuttig. In andere gevallen is het een must. Je hebt dan twee mogelijkheden:

 • Bij een eerste soort koelapparaten zijn de koelkast en het vriesvak eigenlijk twee verschillende toestellen met elk hun eigen deur, compressor en thermostaat.
 • Deze toestellen zijn te verkiezen boven apparaten met slechts één compressor en thermostaat voor zowel de koelkast als het vriesvak.
 • Een tussenoplossing zijn toestellen met één motor maar twee thermostaten, zodat je de temperatuur apart kan regelen. De sterren die op de vriesvakken staan afgebeeld, zijn indicaties voor de temperatuur en de gebruiksmogelijkheden.
 Temperatuur in het koudste vakBewaartijd van diepgevroren productenGeschikt om producten in te vriezen
* -6°C tot ca 8 dagen Nee
** -12°C tot 1 maand Nee
*** -18°C meerdere maanden Nee
**** -24°C meerdere maanden Ja

Amerikaanse koelkasten

 • In Amerikaanse koelkasten kan je de temperatuur perfect instellen dankzij hun geventileerde koeling. Ze zijn bovendien uitgerust met allerhande snufjes zoals een ijsmachine en een apart koelvak voor frisdrank.
 • Door hun grote afmetingen passen ze esthetisch niet altijd even mooi in de keuken. Dat kan je opvangen door de koelkast in te bouwen in een valse wand, voor zover daar ruimte voor is. Je kan ook een plaats in een andere ruimte (bv. de berging) vrijhouden waar je de koelkast gedeeltelijk kan inbouwen.
 • Meestal bestaat de Amerikaanse koelkast uit twee compartimenten met elk een eigen deur. In het ene compartiment zit dan de diepvriezer, in het andere de koelkast. Maar je vindt tegenwoordig ook koelkasten waarvan één compartiment dienst doet als wijnkast en het andere als koelkast. In de wijnkast zitten verschillende schappen waarop je wijnflessen kan bewaren.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/koelkasten/