livios logo

Tussen deze soorten kookplaten kan je kiezen

Ben je op zoek naar een nieuw fornuis, maar weet je niet welk je moet kiezen? Wij zetten de voor- en nadelen van elk type kookplaat op een rijtje.

1. Gasplaat

Gasplaten reageren meteen. Zodra je ze opendraait, heb je al een degelijke warmteontwikkeling. Als je de knop dichtdraait, neemt de temperatuur onmiddellijk weer af. Gasplaten zijn ook goedkoper –in aankoop en energieverbruik en komen veel sneller op temperatuur dan elektrische kookplaten. Interessanter dan de manuele is de automatische ontsteking. Dikwijls gaat die gepaard met een veiligheid die de gastoevoer afsluit als de vlam om een of andere reden gedoofd wordt.Sequentiële branders met een automatische ontsteking en beveiliging gaan nog een stap verder. De brander ontsteekt en dooft automatisch op basis van de ingestelde stand en een vast ingesteld ritme. Er zijn heel wat gasplaten met een knappe vormgeving.

Gas pro elbrus wokpit gaspit gasvuur koken

Foto Novy
  

kraan keuken keukenkraan spoelbak rvs werkblad roestvrij staal Franke batibouw 2018

Foto FRANKE NV
  

Keuken gas pro gaspit gasvuur koken keukeneiland kookeiland

Foto Novy
  

2. Elektrische kookplaat

Verschillende soorten: gewone, thermostatische en snelkookplaten. Gewone kookplaten moet je altijd op de hoogste stand inschakelen. Als de plaat de gewenste temperatuur bereikt, schakel je lager om de bereiding verder te zetten.

Thermostatische kookplaten moet je dadelijk op de gewenste temperatuur inschakelen. Net zoals een strijkijzer dat aan- en uitspringt schakelt de kookplaat zich dan automatisch in en uit om op de gewenste temperatuur te blijven. In de praktijk blijkt het echter dikwijls moeilijk om de ideale positie te vinden.

Wil je een gasfornuis vervangen door een elektrisch, hou er dan rekening mee dat een elektrisch fornuis kookpannen vereist met een dikkere en heel vlakke bodem. Ook je elektrische installatie moet voorzien zijn op elektrisch koken.

3. Vitrokeramische kookplaat

Bij glaskeramische kookplaten bevinden de verschillende warmtebronnen zich onder hittebestendig zwart glas.

Bediening

Als alternatief voor de traditionele ronde bedieningsknoppen kan je via elektronische toetsen met één vinger alle kookplaten heel precies instellen. Er zijn zelfs platen waarbij je het paneel niet moet aanraken. Ze werken met een diode, een soort elektrisch oog. Een beweging met de vinger volstaat om het toestel in werking te stellen. Hier horen ook allerlei andere snufjes bij zoals kindersloten, elektronische tijdschakelingen,…

keuken keukentoestel keukentoestellen kookplaat

Foto Miele
  

keuken keukentoestel keukentoestellen kookplaat gaspit

Foto Miele
  

keuken

Foto èggo
  

Onderhoudsgemak

Vitrokeramisch glas oogt mooier en moderner dan stalen gas- of elektrische platen en is veel gemakkelijker in onderhoud. Het kookvlak is perfect vlak in tegenstelling tot de stalen kookplaten. Je grijpt wel het best snel in als er iets overkookt, zeker als het om een gerecht met suiker gaat, anders brandt het overgekookte goedje in de keramische plaat. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale glasmesjes en producten.

Indeling

Bij glaskeramische kookunits stapt men dikwijls af van de indeling van twee rijen met twee kookplaten. Zo hindert de ene kookpot de andere niet meer zo snel. De nieuwe indeling leent zich ook goed om bijvoorbeeld twee platen te combineren tot één groot langwerpig kookoppervlak.
Bij sommige kookzones kan je de grootte zelf wijzigen. Voor een kleine pot gebruik je de binnenste cirkel, voor een grotere pot schakel je ook de buitenste in.

Warmtebronnen

Vitrokeramische kookplaten werken op weerstanden, op halogeen of met inductie. In de meeste gevallen worden deze systemen gecombineerd. Er bestaan ook vitrokeramische gaskookplaten.

Weerstanden

Oorspronkelijk werkten glaskeramische kookplaten met cirkelvormige gloeispiralen, met weerstanden tussen 1.000 en 2.100 W per kookveld. Om de opwarmingstijd te verkorten, zijn weerstanden in stervorm ontwikkeld (quick star) die hogere temperaturen kunnen bereiken. De snelheid van de quick stars is enigszins te vergelijken met die van halogeenkookplaten.

Lees ook:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/keukentoestellen/tussen-deze-soorten-kookplaten-kan-je-kiezen/