Soorten kookplaten

Gasplaat

Foto: Cosentino  
  • Gasplaten reageren meteen. Zodra je ze opendraait, heb je al een degelijke warmteontwikkeling. Als je de knop dichtdraait, neemt de temperatuur onmiddellijk weer af.
  • Gasplaten zijn goedkoper –in aankoop en energieverbruik en komen veel sneller op temperatuur dan elektrische kookplaten.
  • Interessanter dan de manuele is de automatische ontsteking. Dikwijls gaat die gepaard met een veiligheid die de gastoevoer afsluit als de vlam om een of andere reden gedoofd wordt.
  • Sequentiële branders met een automatische ontsteking en beveiliging gaan nog een stap verder. De brander ontsteekt en dooft automatisch op basis van de ingestelde stand en een vast ingesteld ritme. Er zijn heel wat gasplaten met een knappe vormgeving.

Elektrische kookplaat

Foto: FRANKE NV  

Verschillende soorten: gewone, thermostatische en snelkookplaten.

  • Gewone kookplaten moet je altijd op de hoogste stand inschakelen. Als de plaat de gewenste temperatuur bereikt, schakel je lager om de bereiding verder te zetten.
  • Thermostatische kookplaten moet je dadelijk op de gewenste temperatuur inschakelen. Net zoals een strijkijzer dat aan- en uitspringt schakelt de kookplaat zich dan automatisch in en uit om op de gewenste temperatuur te blijven. In de praktijk blijkt het echter dikwijls moeilijk om de ideale positie te vinden.
  • Wil je een gasfornuis vervangen door een elektrisch, hou er dan rekening mee dat een elektrisch fornuis kookpannen vereist met een dikkere en heel vlakke bodem. Ook je elektrische installatie moet voorzien zijn op elektrisch koken.

Vitrokeramische kookplaat

Bij glaskeramische kookplaten bevinden de verschillende warmtebronnen zich onder hittebestendig zwart glas.

Bediening

Foto: DEAPLUS  

Als alternatief voor de traditionele ronde bedieningsknoppen kan je via elektronische toetsen met één vinger alle kookplaten heel precies instellen. Er zijn zelfs platen waarbij je het paneel niet moet aanraken. Ze werken met een diode, een soort elektrisch oog. Een beweging met de vinger volstaat om het toestel in werking te stellen. Hier horen ook allerlei andere snufjes bij zoals kindersloten, elektronische tijdschakelingen,…

Onderhoudsgemak

Foto: FRANKE NV  

Vitrokeramisch glas oogt mooier en moderner dan stalen gas- of elektrische platen en is veel gemakkelijker in onderhoud. Het kookvlak is perfect vlak in tegenstelling tot de stalen kookplaten. Je grijpt wel het best snel in als er iets overkookt, zeker als het om een gerecht met suiker gaat, anders brandt het overgekookte goedje in de keramische plaat. Voor hardnekkige vlekken bestaan er speciale glasmesjes en producten.

Indeling

Bij glaskeramische kookunits stapt men dikwijls af van de indeling van twee rijen met twee kookplaten. Zo hindert de ene kookpot de andere niet meer zo snel. De nieuwe indeling leent zich ook goed om bijvoorbeeld twee platen te combineren tot één groot langwerpig kookoppervlak.
Bij sommige kookzones kan je de grootte zelf wijzigen. Voor een kleine pot gebruik je de binnenste cirkel, voor een grotere pot schakel je ook de buitenste in.

Warmtebronnen

Foto: Cosentino  

Vitrokeramische kookplaten werken op weerstanden, op halogeen of met inductie. In de meeste gevallen worden deze systemen gecombineerd. Er bestaan ook vitrokeramische gaskookplaten.

Weerstanden

Oorspronkelijk werkten glaskeramische kookplaten met cirkelvormige gloeispiralen, met weerstanden tussen 1.000 en 2.100 W per kookveld. Om de opwarmingstijd te verkorten, zijn weerstanden in stervorm ontwikkeld (quick star) die hogere temperaturen kunnen bereiken. De snelheid van de quick stars is enigszins te vergelijken met die van halogeenkookplaten.

Altijd als eerste op de hoogte van de laatste bouwtrends en nieuwtjes?

Schrijf je dan nu in op onze wekelijkse nieuwsbrief en volg het bouwnieuws op de voet. Bekijk laatste edities.

Door je in te schrijven, stem je ermee in dat wij je gegevens mogen verwerken in overeenstemming met de gebruiksvoorwaarden. Meer informatie over de gegevensverwerking vind je in het privacy beleid.

Producten

Keukens om van te smullen

Van Marcke

Keukens om van te smullen

Geef uw keuken een nieuwe dimensie.

Covarte

Geef uw keuken een nieuwe dimensie.

Afvalsorteersystemen, sorteren wordt een fluitje van een cent

FRANKE NV

Afvalsorteersystemen, sorteren wordt een fluitje van een cent

Vraag je gratis verbouwmagazine over keukenrenovaties aan

Verstandig Bouwen

Vraag je gratis verbouwmagazine over keukenrenovaties aan

Hoe kan ik mijn keuken naadloos afwerken? Hoe vermijd ik een lijmvoeg?

Ilwa keukens

Hoe kan ik mijn keuken naadloos afwerken? Hoe vermijd ik een lijmvoeg?

Maak het je makkelijk in de keuken met een sorteersysteem

BLANCO Benelux Kitchen Technology

Maak het je makkelijk in de keuken met een sorteersysteem