livios logo

Welk materiaal kiest de expert voor zijn werkblad?

Natuursteen, laminaat, inox, glas … voor het materiaal van je werkblad heb je keuze te over. Wij polsten bij vier keukenspecialisten naar hun favoriet.

1. "Keramisch werkblad is topper"

Jasmin Kiekens, Van Marcke: "Voor mij is een keramisch werkblad de absolute nummer één. Het is vlekbestendig, krasvrij, supermakkelijk in onderhoud en het weerstaat UV-stralen. Qua prijs zit je boven graniet en composiet, maar als je ziet wat je ervoor terug krijgt, is het zeker het overwegen waard. Het kostenplaatje is zowat het enige waarop je zou kunnen afknappen, want het materiaal scoort op alle vlakken goed. Sommige klanten kiezen daarom nu voor kunststof, om later over te schakelen naar een keramisch werkblad."

"Glas vind ik ook heel mooi. Het is enorm onderhoudsvriendelijk en uiteraard waterbestendig. Krasbestendig? Als je het gewoon glad houdt zoals je ramen: neen. Daarom wordt het vaak verzuurd."

2. "Composiet op nummer één"

Foto SieMatic

Elke Minjauw, SieMatic: "Ik heb drie favoriete materialen: op één composiet, op twee keramiek, en inox als nummer drie."

"Composiet scoort bij onze klanten het beste omdat er heel veel kleuren en schakeringen in zijn. En makkelijk is in onderhoud. Ook de verhouding prijs-kwaliteit zit heel goed. Een nadeel is wel dat je er geen kokende potten of pannen op mag zetten. Alles boven de 140° C kan vlekken geven."

"Een keramisch werkblad is wél hittebestendig, maar natuurlijk een stuk duurder", vertelt Minjauw. "Voor die meerprijs heb je wel een materiaal waarmee echt alles mag en kan. Een klein nadeel is dat het kleurengamma wat beperkter is dan bij composiet. Nu ja, beperkter: bij ons kan je toch kiezen uit een 25-tal standaardkleuren."
"Inox is mijn nummer drie. Ook hier kan en mag alles, maar het is wel ontzettend krasgevoelig. Dat en de industriële look, zijn twee zaken waar klanten vaak over struikelen. Terwijl ik dat net heel mooi vind..."

3. "Laminaat en graniet scoren"

Kris Aeck, Dovy Keukens: "Naargelang de criteria die je stelt aan je werkblad, zijn er verschillende antwoorden. Qua hygiëne is inox bijvoorbeeld onklopbaar, maar het is aan de dure kant en doet nogal koud en kil aan."

"Qua prijs-kwaliteit staat laminaat heel sterk. Een ander pluspunt is de enorme waaier aan kleuren. Je kan het helemaal afstemmen op jouw smaak. Er zijn ook heel mooie houtimitaties."

"Binnen de granietsoorten is de Jasberg Poly heel interessant. Voor een natuursteen zit die goed qua prijs en blinkt ook mooi. Het materiaal kan goed tegen vlekken en warmte, en is makkelijk te onderhouden", besluit Aeck.

4. "Voorkeur voor laminaat en composiet"

Foto Ixina

Nicolas Bontinck, Ixina: "Bij ons zijn laminaat en composiet de favorieten van de klanten. Bij laminaat is vooral de prijs-kwaliteit een enorme troef. Ook qua onderhoud en krasbestendigheid zit je goed."

"Als je bereid bent wat meer uit te geven, raad ik composiet aan. Het is wat steviger, is enorm duurzaam, en zal er jarenlang goed blijven uitzien."

"Er zijn heel wat werkbladmaterialen en naargelang de eisen die je er aan stelt, wegen bepaalde pro's en contra's zwaarder door dan andere. Maak voor jezelf de afweging wat jij belangrijk vindt. Voor sommige klanten is krasbestendigheid de hoogste prioriteit, andere zetten onderhoud op één, nog anderen dan weer de duurzaamheid", besluit Bontinck.

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/materialen/welk-materiaal-kiest-de-expert-voor-zijn-werkblad/