Dit zijn de mogelijke opstelling en afmetingen van je spoelbak

Voor je keukenspoelbak kan je kiezen tussen inbouw-, vlakbouw- en onderbouwspoeltafels. Elke opstelling heeft zijn specifieke voor- en nadelen. De precieze afmetingen kies je op basis van het aantal gezinsleden en de eventuele aanwezigheid van een vaatwasmachine.

Opstelling

Inbouwspoeltafels zijn de meest gangbare vorm. De goedkoopste oplossing is dat je de spoelbak in het werkblad en iets hoger dan het werkvlak plaatst. Deze spoelbakken komen mooi tot hun recht in houten, granieten en kunststof tabletten.

Bij vlakbouwspoeltafels bevinden de spoelbak en het werkblad zich op dezelfde hoogte. Een kleine naad scheidt beide delen van elkaar. Met één beweging kan je het water op je werkblad direct in de spoelbak vegen.

Onderbouwbakken zijn de duurste oplossing. Hierbij ligt de spoelbak lager dan het werkblad. Zo is de naad minder zichtbaar. Heb je een werkblad uit kunststof? Dan is een onderbouwbak geen optie.

Afmetingen

Meestal valt de keuze op één of twee spoelbakken naast elkaar, met rechts of links daarvan een afdruipvlak. De meeste spoelbakken zijn ongeveer 150 cm lang bij 60 cm breed, maar er bestaan natuurlijk ook grotere of kleinere modellen. De precieze afmeting kies je op basis van het aantal gezinsleden en de eventuele aanwezigheid van een vaatwasmachine. Je kan ook opteren voor twee identieke spoelbakken of exemplaren met een verschillende grootte en diepte combineren.

Tip: Een handige optie is de inzetkorf die je in de spoelbak kan hangen om groenten in te spoelen. Er bestaan ook aangepaste modellen voor hoekspoelbakken.

Lees ook:

Klaar om je dromen om te zetten in concrete plannen? Bespaar tijd! Laat je contacteren door een keukenspecialist in jouw buurt en krijg professioneel advies op maat.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media