livios logo

Wasmachine aansluiten

Moeilijkheidsgraad:

Om een wasmachine aan te sluiten, heb je allereerst een spatwaterdicht stopcontact nodig dat een aarding heeft en dat is aangesloten op een zekering van minstens 16 A. Nog beter is dat op de leiding een differentieelschakelaar van 30 mA is voorzien.

Stap 1: wateraanvoer

De meest eenvoudige oplossing is de aanvoerdarm aansluiten op de leiding van de wastafelkraan of met behulp van een T-stuk (door solderen of met knelkoppelingen) een aftakking te maken die je tot net naast de wasmachine laat uitkomen en vervolgens een stopkraan te monteren. Met deze stopkraan kan je bij eventuele herstellingen het water plaatselijk afsluiten. Als er geen wasbak in de buurt is, maak je met een T-stuk een aftakking van de waterleiding naar een gemakkelijk bereikbare plaats dichtbij de wasmachine. Hierna kan je de muurplaat en de wasmachinekraan plaatsen.

Stap 2: waterafvoer

Neem een T-stuk dat op de sifon van een gootsteen kan worden aangesloten. Snijd het ene uiteinde (met een conische vorm) af volgens de diameter van de afvoerdarm en zet het vast met een knelkoppeling. De ideale oplossing is een verticale afvoerbuis met een eigen P- of S-sifon, die uitkomt op de afvoer zelf. Zorg ervoor dat de afvoerpijp minstens 65 cm verticaal langs de muur omhoog loopt, anders riskeer je dat de wasmachine tijdens het draaien leegloopt. Hang de afvoerslang in de verticale afvoerbuis. Aangezien de slang een kleinere diameter heeft dan de afvoerbuis, kan de lucht uit de afvoerbuis weg en is er geen risico op terugkerend afvoerwater.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/keuken/plaatsing-keuken/wasmachine-aansluiten/