De verschillende zones van je keuken

Om je keuken zo ergonomisch en praktisch mogelijk in te richten, helpt het om een onderscheid te maken tussen de verschillende keukenactiviteiten aan de hand van keukenzones. Deze zones kan je vervolgens in een logische volgorde plaatsen. Zo maak je het jezelf gemakkelijk en beperk je de loopafstand.

Zone 'bevoorraden'

Breng de verschillende keukenactiviteiten in verschillende zones onder.

Foto: Ilwa keukens  

Er zijn vijf zones: bevoorraden, opbergen, spoelen, voorbereiden en koken.

Foto: Van Marcke  
Foto: Novy  

Beperk loopafstanden door alle onderdelen van elke zone zo veel mogelijk te groeperen.

Foto: DEAPLUS  

Deze zone bevat alle goederen die je nodig hebt bij het koken en die je nadien moet terugzetten. Denk maar aan gekoelde en niet-gekoelde levensmiddelen. Ook de koelkast en diepvriezer behoren tot deze zone. Vooral hoge kasten met binnenladen zijn erg interessant voor de zone ‘bevoorraden’. Lades zijn volledig uittrekbaar. Zo krijg je een handig overzicht en zie je onmiddellijk wat je nog in thuis hebt.  Bovendien zijn lades meer ergonomisch dan legplanken en kan je ze optimaal benutten.

Zone 'opbergen'

Dit is de grootste zone in de keuken. Alle gebruiksartikelen die je dagelijks gebruikt, worden er in ondergebracht: keukenbenodigdheden, bestek, borden, glazen… De zone ‘opbergen’ kent een belangrijke relatie met de zone ‘spoelen’. Denk maar aan het ledigen van het afwasmachine en het wegbergen van bestek en servies in de kasten. Het opbergen van borden doe je best in kasten die zich onder het werkblad bevinden. Zo hoef je het zware gewicht niet omhoog te tillen. 

Zone 'spoelen'

Centraal in deze natte zone bevinden zich de spoelbak, de spoelbakonderkast en de vaatwasmachine. De zone ‘spoelen’ wordt elke dag zeer intensief gebruik voor het afwassen, het spoelen van eetwaren en het opslaan van afval. Ook afvalemmers en onderhoudsproducten horen dus thuis in deze zone. Speciaal daarvoor werden er laden ontwikkeld waarmee je de bergruimte onder de spoelbak efficiënt kan benutten.

Zone 'voorbereiden'

In deze zone gebeurt de voorbereiding op het koken. Werkbestek, keukentoestellen, kruiden, mengkommen, snijplanken… het hoort allemaal thuis dicht bij het werkvlak. Dat geldt ook voor geopende verpakkingen en veel gebruikte goederen. Omdat er in deze zone diverse toestellen worden gebruikt en weggezet worden, is het belangrijk dat ze voldoende groot is. De werkruimte dient minstens 90 cm breed te zijn en optimaal verlicht. 

Zone 'koken'

Dit is het hart van de keuken. Ze is opgebouwd rond het fornuis, de bakoven, de microgolfoven, de dampkap,… Ook kook- en bakbenodigdheden, kookbestek en eventuele kookboeken maken deel uit van deze zone. Idealiter plaats je je kookpotten en -pannen in speciale pottenlades onder het fornuis. Al denk je best na over de indeling, want potten en pannen nemen veel plaats in.

 

Foto: ORGALUX (Blum)  

Beperk je loopafstanden

Door alle onderdelen van de keuken zo veel mogelijk te groeperen en die afzonderlijke zones zo logisch mogelijk ten opzichte van elkaar te rangschikken, bespaar je heel wat moeite en tijd. Een keukenspecialist staat je hier in raad en daad bij. Tegenwoordig beschikken ook heel wat leveranciers over simulatieprogramma’s om je keuken virtueel voor te stellen. Zo weet je op voorhand tot in detail hoe je keuken eruit zal zien.