Raad van specialisten: keuken en huishoudtoestellen

Voor de inrichting van je keuken zijn er heel wat knopen die je moet doorhakken. Wij trokken naar enkele bedrijven die gespecialiseerd zijn in keukens en huishoudtoestellen en schotelden hen telkens één vraag voor.

 

Keukens Dovy

Waarop letten bij de keuze van een keukenwerkblad?

Foto: Dovy Keukens  

"Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten. Is de hoogte van het werkblad afgestemd op de gebruiker? Hoe zit het met onderhoudscomfort, slijtvastheid en krasgevoeligheid? Het materiaal van het werkblad kies je best in functie van de kook- of afwaszone. Uiteraard is ook het beschikbare budget belangrijk. Het werkblad moet degelijk zijn en passen in het ontwerp/keukenmodel. Hoe zit het met de maximale afmeting, bestaat het werkblad uit één of uit meerdere stukken? Let zeker ook op de afwerkingslijst, die recht, rond of geprofileerd kan zijn. En zeker niet onbelangrijk is de werkbladdikte."

"Betere materialen voor een werkblad zijn:

 • Natuursteen: krasvast, hittebestendig, waterbestendig, kleurvast, duurzaam, onderhoudsvriendelijk.
 • Composiet: voelt aan als natuursteen, onderhoudsvriendelijk, egale structuur, effen kleuren mogelijk, niet hittebestendig.
 • Inox: industriële look, hygiënisch, niet krasvast maar onverslijtbaar.
 • Massief hout: gezellige warmte van het hout, uitstraling.
 • Laminaat: kan tot 4 m lang gemaakt worden uit 1 stuk, prijsvriendelijk, makkelijk in onderhoud, niet hittebestendig."

Dovy Keukens

 

Novy

Hoe kies ik de juiste dampkap?

Foto: Novy  

"De juiste dampkap kiezen is belangrijk. De installateur bekijkt samen met de klant welke dampkap het meest geschikt is voor zijn situatie. Volgende punten zijn daarbij van belang: plaats waar de dampkap moet komen; afmetingen van de kookelementen die onder de damkap komen; afmetingen van de keukenruimte; afstand van dampkap tot muur- of dakdoorvoer (aantal meter en aantal bochten); eventuele mogelijkheid om motor op afstand te plaatsen. Het keukendesign zal meebepalen welk type van dampkap je kiest."

"Het afvoerkanaal naar buiten toe moet verzorgd worden (een gebrek hieraan kan leiden tot rendementsverlies en/of lawaai). Een aantal elementen komen hierbij naar voor:

 • Respecteren van de diameter; diameter niet verkleinen. Een vermindering in diameter kan lawaai en een verminderde efficiëntie veroorzaken.
 • Zachte bochten maken.
 • De uitlaatbuis moet zo glad mogelijk zijn. Gebruik je toch flexibele kanalen, dan moeten ze volledig uitgetrokken en op maat afgesneden worden zodat de lucht zo min mogelijk weerstand ondervindt.
 • Bij platte buizen moet er evenveel lucht door het kanaal kunnen stromen dan wanneer je ronde kanalen zou gebruiken."

"Een dampkap werkt enkel optimaal als de afgevoerde lucht uit de ruimte weer door verse lucht wordt vervangen. Onvoldoende luchttoevoer leidt tot rendementsverlies. Voorzie dus best de mogelijkheid om voldoende lucht aan te voeren (via rooster in raam, open deur of venster, vanuit een andere ruimte). Gebruik de damkap ook goed. Zo is het zeer belangrijk voor een goede werking dat je de dampkap tijdig aanzet en de vetfilter regelmatig reinigt."

Novy

 

Orgalux (Blum)

Hoe creëer ik een zo groot mogelijk gebruikscomfort in mijn keuken?

"Alvorens u een keuken aankoopt is het belangrijk om goed na te denken over uw persoonlijke behoeften. Met deze checklist gaat u goed voorbereid op zoek naar een keuken die bij u past.

Foto: ORGALUX (Blum)  
 • Maak een grondplan van uw beschikbare ruimte. Duid ook aan waar de ramen, deuren, tafel, aansluitingen voor water en elektriciteit zich bevinden. Dit is belangrijk voor het bepalen van de grootte, vorm en oriëntatie van uw keuken.
 • Hoeveel opbergruimte hebt u nodig? Dit is afhankelijk van de grootte van uw gezin en of u veel of weinig kookt. Dit is belangrijk voor het bepalen van de grootte en indeling van uw keuken.
 • Plan de verschillende keukenzones. Hierdoor legt u minder afstanden af tijdens het dagelijkse keukenwerk . Dit bespaart u tijd.
 • Stel de werkbladhoogte af op uw lichaamsgrootte. Zo kunt u werken met een rechte rug, wat ergonomisch zeer aangewezen is.
 • Kies voor laden in uw onderkasten, en bij voorkeur volledig uittrekbare. De inhoud komt naar u toe en u hebt meteen een goed overzicht over de complete inhoud (ergonomisch).
 • Kies voor laden die de volledige diepte van uw kast hebben en kies verhoogde ruggen en zijwanden. Zo kan er meer in uw lade en benut u alle mogelijke opbergruimte in uw keuken.
 • Kies slimme kastoplossingen, zoals bv. de spoelbaklade of de hoekkastlade. Zo benut u alle mogelijke opbergruimte in uw keuken.
 • Kies voor klapdeuren aan uw bovenkasten. Deze hinderen nooit bij het openstaan en bieden dus een betere ergonomie.
 • Kies voor hedendaags meubelbeslag (zoals bv. BLUMOTION). Het openen en sluiten van laden verloopt dan geruisloos.
 • Plaats goederen op het juiste ergonomische niveau (veel gebruikte dichter bij het werkblad, andere verder weg) en richt uw laden in met praktische lade-indelingen. U hebt een goed overzicht en vindt snel wat u zoekt (meer ergonomie)."

ORGALUX (Blum)

 

Princess Keukens

Wat is de trend in de keuken op vlak van huishoudtoestellen?

Foto: FRANKE NV  

"Wat wij heel veel verkopen is de plafonddampkap. Dat is de ontdekking van het laatste jaar. Bijna de helft van de dampkappen die hier de deur uitgaan, is een plafonddampkap. Je hebt er met een breedte van 100 tot 150 cm. Ze hebben niet alleen het voordeel van een krachtige afzuiging, maar gaan ook meer en meer het beeld bepalen van de hedendaagse keuken. De keuken van vandaag maakt meer en meer deel uit van het woongebeuren. Je kan ook stellen dat de dampkap minder en minder het beeld bepaalt.

"Onder meer Franke heeft een plafonddampkap met een goede prijs/kwaliteit, wellicht de beste koop van de markt. De Galaxy heeft 17 vermogenstanden. Niet onbelangrijk is dat ze op stand 8 helemaal geruisloos is. Je kan ook de intervalschakeling instellen. Zo kan je ze om het uur bijvoorbeeld 10 minuten laten werken, kwestie van de keuken na een feestje terug proper te krijgen. De Galaxy is verkrijgbaar als plafonddampkap van 100 X 50 cm of 140 X 60 cm en in de opgegeven prijzen (1.299 tot 1.499 euro) zit ook de motor, de btw (21 %) en de afstandsbediening."

Princess keukens

 

Van Marcke

Wat is de meest geschikte opstelling rond het kookvlak?

Foto: Van Marcke  

"Het grootste deel van de tijd dat we besteden aan het bereiden van maaltijden vindt plaats rond het spoelcentrum. Voldoende ruimte (werkblad) voor de spoeltafel is dus van zeer groot belang, alsook de keuze van de spoeltafel zelf." "Kies je voor een vaatwas dan is een spoeltafel met anderhalve bak (één grote en één kleine) en een afdruip voldoende. Belangrijk is de positie van de afdruip en van de spoeltafel zelf ten opzichte van de kookplaat. Is de hoofdgebruiker van de keuken rechtshandig, dan bevindt de afdruip van de spoeltafel zich idealiter links ten opzichte van de spoelbakken zelf en ook links ten opzichte van de kookplaat. Indien een vaatwas wordt geïnstalleerd kan deze best rechts van de spoelbak(ken) worden geïntegreerd, dus tussen de spoeltafel en de kookplaat."

"De ‘warme’ inrichting, met oven en microgolfoven komt idealiter rechts van de kookplaat. En de ‘koude’ inrichting, met koelkast en eventueel diepvries voorzie je het best links van het spoelgedeelte. Opbergen van keukengerei, servies en voorraden gebeurt het liefst zo dicht mogelijk bij de betrokken functie in de keuken. Dit alles met de bedoeling de ‘loopafstand’ tussen spoelen/voorbereiden, koken en opbergen zo beperkt mogelijk te houden."

"Voor linkshandige hoofdgebruikers wordt deze volgorde gewoon omgekeerd."

Van Marcke

 

DEA Plus

Wat is het minimumbedrag voor een degelijke keuken?

Foto: DEAPLUS  

"Onze ervaring leert dat de keuze voor een keuken in de eerste plaats een persoonlijke zaak van de klant is," weet Dirk Verschueren. "Tal van factoren spelen mee zoals comfort, design en ontwerp van de keuken, integratie in het interieur, efficiëntie, kwaliteit, materialen, keuze van de inbouwtoestellen, maar uiteraard ook het budget. Iedere consument legt wel ergens meer de nadruk op. Goed luisteren naar de noden van de klant is de boodschap. Vaak is een klant bereid om een mix van bovenstaande factoren in overweging te nemen om alzo tot een bevredigend resultaat te komen. Een passend antwoord kan je pas formuleren als je weet waar de klant zelf de nadruk op legt."

"Voor een budget tussen 4.000 en 8.000 euro kan je een keuken aanschaffen die volledig beantwoordt aan de kwaliteiteisen van de meeste consumenten. Alle elementen zoals de kastfronten en werkbladen zijn dan vervaardigd uit hoogwaardig watervast spaanderplaat voorzien van een laminaatafwerking. Ook de (greeploze) fronten krijgen deze afwerking en zijn standaard voorzien van demping. Laden zijn uitgerust met Soft Close systemen."

" Voor een budget van 8.000 euro kan je in vele gevallen opteren voor een natuurstenen of composiet werkblad en een greeploze uitvoering. Vooral die laatste zijn zeer in trek. Dit zijn vaak ook de budgetten die je terugvindt in het lastenboek van een sleutel-op-de-deurfirma. Niets verkeerd mee dus, zolang je maar kiest voor een keukenpartner die over de hele lijn kan waken over die kwaliteitseisen: van een eigen gepersonaliseerd ontwerp over een productie in eigen beheer tot plaatsing door eigen vakmensen."

"Legt de klant meer de nadruk op andere aspecten zoals het gebruik van massief hout of (hoogglans) lak voor de fronten, natuursteen en composiet voor de werkbladen of een semi-professioneel toestellenpakket? Dan liggen de budgetten al snel tussen de 8.000 en 15.000 euro. Luxekeukens beschikken over het beste van dit alles en worden naar volledige wens van de klant op maat gefabriceerd."

"Op welke vlakken een klant kan besparen? Kies in de eerste plaats voor de juiste leverancier. Door te kiezen voor een partner die zoals eerder gesteld het volledige procédé in eigen beheer heeft, bespaar je snel enkele duizenden euro’s. Kies ook voor een degelijke HPL (High Pressure Laminate)-afwerking, maar personaliseer je keukenontwerp. Dat kost niets meer als je in zee gaat met een fabrikant die maatwerk levert. En tenslotte bieden de meeste merken van inbouwtoestellen basismodelllen die vaak al over meer functies beschikken dan de meeste consumenten durven vermoeden."

DEA PLUS

 

Producten

Tijdloze landelijke keuken

èggo

Tijdloze landelijke keuken

Vraag je gratis verbouwmagazine over keukenrenovaties aan

Verstandig Bouwen

Vraag je gratis verbouwmagazine over keukenrenovaties aan

Keukens om van te smullen

Van Marcke

Keukens om van te smullen

Afvalsorteersystemen, sorteren wordt een fluitje van een cent

FRANKE NV

Afvalsorteersystemen, sorteren wordt een fluitje van een cent

Hoelang heb ik garantie op mijn keuken?

Ilwa keukens

Hoelang heb ik garantie op mijn keuken?

Maak het je makkelijk in de keuken met een sorteersysteem

BLANCO Benelux Kitchen Technology

Maak het je makkelijk in de keuken met een sorteersysteem