Ruw als beton maar zes maal lichter

Ruw beton in het interieur is in. Mooi voorbeeld daarvan zijn de betonnen keukenbladen. Maar beton is ook enorm zwaar en is daarom niet overal mogelijk. Om daar een mouw aan te passen, is er nu Imi-beton, een combinatie van een houten drager en een dunne betonnen toplaag. Zo wordt de ruwheid van beton gecombineerd met het lage gewicht van plaatmaterialen.

Foto: Imi-beton  

Smeerbare pasta

Imi-beton werd enkele jaren geleden uitgevonden door de Duitse schrijnwerker Schubert en wordt sinds kort in ons land verdeeld door de firma Deco Plates. De toplaag bestaat wel degelijk uit echt beton. De specifieke betonsamenstelling met een hoog percentage marmergruis zorgt ervoor dat het beton de vorm aannneemt van een smeerbare pasta aanneemt en vervolgens in een heel geringe dikte kan uitharden op een mdf- of multiplex-drager.

Betonuitzicht

Foto: Imi-beton  
Foto: Imi-beton  
Foto: Imi-beton  
Foto: Imi-beton  

Vermits het om een echt betonnen toplaag gaat, zijn alle platen uniek. Elke plaat heeft zijn eigen patronen met de typische luchtkraters die beton zo decoratief maken. Om het betonuitzicht zo getrouw mogelijk te imiteren, wordt ook voor de afwerking van hoeken en naden en voor de bevestiging alles op dezelfde manier verwerkt als bij echt beton. Als je voor een toepassing in echt gegoten beton een naad zou zien, zal men bij Imi-beton op dezelfde plaats een naad voorzien, hoewel dat strikt gesproken niet noodzakelijk zou zijn. Als er iets geschroefd moet worden, zal men bewust dezelfde grote schroeven gebruiken als bij betonnen panelen.

Fineerbeton

Dat maakt dat je als leek het verschil niet zal zien tussen echt beton en fineerbeton. Enkel als je er op gaat kloppen of over voelen zal je merken dat het om plaatmateriaal gaat en niet om echt beton.

Interieur

Imi-beton maakt dankzij zijn licht gewicht toepassingen mogelijk die niet weggelegd waren voor gegoten beton. Een betonnen werkblad vertegenwoordigt al snel een gewicht van meer dan 1.000 kg en is daarom moeilijk of niet toe te passen bij renovaties of appartementsgebouwen. Met fineerbeton dat tot zes maal minder weegt, kan dat wel. Omdat Imi-beton een plaatmateriaal is, kan het zowat voor alle interieurtoepassingen gebruikt worden, ook bijvoorbeeld om deuren te bekleden.

Wat materiaalkosten betreft is Imi-beton duurder dan echt beton, maar in totaliteit is het volgens de invoerder twee maal goedkoper. Behalve in de betonuitvoering is Imibeton in nog tal van uitvoeringen te krijgen: leisteenimitaitie, baksteenimitatie, zandsteen, houtnerfstructuur,...

Op Batibouw kan je kennismaken met Imi-beton op stand 226 in Paleis 3.

Producten

Inbouwkeukens: waar hou ik best rekening mee?

Selfmatic Kitchen & Interiors

Inbouwkeukens: waar hou ik best rekening mee?

Hoe kan ik mijn keuken naadloos afwerken? Hoe vermijd ik een lijmvoeg?

Ilwa keukens

Hoe kan ik mijn keuken naadloos afwerken? Hoe vermijd ik een lijmvoeg?

Een keuken voor iedereen.

Van Marcke

Een keuken voor iedereen.

BLANCO ZENAR XL 6 S SteamerPlus: de perfecte aanvulling voor uw keuken.

BLANCO Benelux Kitchen Technology

BLANCO ZENAR XL 6 S SteamerPlus: de perfecte aanvulling voor uw keuken.

Hedendaagse keuken zonder handgrepen

èggo SA

Hedendaagse keuken zonder handgrepen

Werkblad in Dekton

Ixina

Werkblad in Dekton