Keukenkraan kiezen

Een keukenkraan gebruik je de hele dag door om zaken af te spoelen, af te wassen, emmers of kookpotten te vullen en om je handen te wassen. Kies daarom een gebruiksvriendelijke en duurzame keukenkraan. Hieronder wat meer uitleg bij het onuitputtelijke aanbod aan kranen.

Stap 1: soorten keukenkranen

  • Keukenkranen kunnen verschillende mechanismen hebben. Dit noemt men het binnenwerk van de kraan of het kraanhuis.
  • De kwaliteit van een kraan staat of valt met het binnenwerk. Met dit gedeelte meng je koud en warm water en doe je de kraan open of dicht.

Rubberen dichting (kraanleertje)

  • Kranen met een kraanleertje zijn uitgerust met twee knoppen, één voor koud en één voor warm water.
  • Deze verouderde keukenkranen zijn goedkoop, maar vergen regelmatig onderhoud.
  • Je kan het versleten kraanleertje zelf vervangen, zoals in de klus ‘Kraanleertje vervangen’.

Kogel

  • Er bestaan ook bolkranen met in het binnenwerk een roestvrije stalen kogel, die over een teflonzitting beweegt.
  • Een goed systeem met erg weinig kans op slijtage of lekkage.
  • Het volume regel je door de hendel naar achter te bewegen, de temperatuur door de hendel van links naar rechts te bewegen.

Keramische schijven

  • Moderne kranen werken steeds vaker met keramische schijven in plaats van rubberen dichtingen.
  • Als je de hendel van de kraan beweegt, schuiven de schijven over elkaar. Zo bepaal je het debiet van het koude of warme water.
  • De draaibeweging van de hendel is bovendien iets groter bij deze kranen, waardoor je het water beter kan doseren.
  • Bij sommige kranen zijn de keramische schijven bedekt met een beschermingslaag van diamant of een harde koolstoflaag.

Keramische cartouche

  • Meerdere merken werken met een keramische cartouche die je eenvoudig kan vervangen wanneer slijtage optreedt.

Stap 2: materialen

  • Keukenkranen zijn beschikbaar in allerlei materialen.
  • Kwalitatief bestaan er weinig of geen verschillen tussen deze materialen. Het is meer een esthetische en financiële keuze.

Massief messing

  • Heeft een lange levensduur en is zeer geschikt voor streken met hard water.

Verchroomd messing

  • Nog steeds het populairste materiaal voor keuken- en badkamerkranen. Het chroom wordt soms gecombineerd met andere materialen en kleuren.

Zinken kranen

  • Vrij goedkoop en hebben een lange levensduur. Maar eens de beschermlaag is aangetast, zal de kraan roesten.

Inox of roestvrij staal

  • Dit materiaal is zeer resistent tegen lucht, water, chemische corrosie, mechanische slijtage en hoge temperaturen.

Stap 3: bediening

Eengreepsmengkraan

  • Hierbij bedien je met dezelfde hendel zowel de temperatuur als de waterstraal. Zo heb je altijd één hand vrij.
  • Hoe groter het hendeloppervlak, hoe nauwkeuriger je de temperatuur en de straal kan instellen.
  • Let ook op de bevestiging van de greep. Een stevig bevestigde kraangreep is geen overbodige luxe als je jaren van je kraan wil genieten.

Tweegreepsmengkraan

  • Eén kraan met een aparte warmwater- en een koudwaterknop.
  • Worden nog weinig gebruikt, maar zijn wel in trek als retrokranen.

Water- en energiebesparende kraan

  • Met een doorstroombegrenzer verlaag je het debiet van de kraan. Het is een ring uit rubber of kunststof die de doorstroomsnelheid van het aantal liter water per minuut naar beneden haalt.
  • Als je een mondstuk of perlator aan de kraan bevestigt, heb je toch de indruk dat er een volle straal uit de kraan stroomt. De perlator is een mousserende filter die zorgt voor een zachte waterstraal met weinig spatten en geluid.
  • Als je er zeker van wil zijn dat je geen druppel water verspilt in de keuken, kan je ook een elektronische kraan installeren. Daarmee bepaal je zowel het debiet als het volume.
  • Nog niet zo ingeburgerd, maar wel handig en energiebesparend is de kokendwaterkraan. Dit is op het eerste gezicht een gewone keukenkraan waarmee je dankzij een reservoir in de keukenkast rechtstreeks kokend water kan tappen. De kokendwaterkraan staat stevig vast op een werkblad en is uitgerust met een kindveilige bedieningsknop.

Stap 4: onderhoud

  • Kranen vergen niet veel onderhoud. Regelmatig wrijven met een zachte doek met een detergent volstaat.
  • Gebruik nooit schurende, bijtende, azijnhoudende of agressieve reinigingsmiddelen. Anders kan het oppervlak van de kraan aangetast worden en kan er een matte schijn op de kraan komen.
  • Verchroomde oppervlakken poets je met zeepsop of met een zacht vloeibaar reinigingsmiddel.
  • Gekleurde oppervlakken mag je enkel onderhouden met een doek en zuiver water of met een zacht vloeibaar reinigingsmiddel. Categorie 1

Producten

Keukenkraan, de blikvanger in je keuken

FRANKE NV

Keukenkraan, de blikvanger in je keuken