Soorten keukenkranen

Gemiddeld 90 keer per dag draaien we de kraan open en dicht. Dit vereist in eerste instantie degelijkheid en bedieningsgemak.

Foto: GROHE  

Bij zeer hard of agressief water is het aanbevolen de kraan na ieder gebruik af te drogen.

Foto: Quooker Belgium bvba   

De keukenkraan is het kernelement van elke spoeltafel. Gemiddeld 90 keer per dag wordt ze open en dicht gedraaid. Dit vereist in eerste instantie degelijkheid en bedieningsgemak. Maar ook het optische aspect speelt een belangrijke rol.

Eengreepsmengkranen

  • Standaard voor vrijwel elke spoeltafel in hedendaagse keukens.
  • Deze kranen kunnen met één hand gemakkelijk de temperatuur en het debiet regelen.
  • Gebruik bij voorkeur kranen met een lange hendel en een groot draaioppervlak.

Opties

  • Handige optie: uittrekbare handdouche, gemakkelijk om grote emmers of kookpotten te vullen.
  • Bij sommige kranen kan je hier speciale hulpstukken op plaatsen (bvb. speciale borstel om pannen mee te reinigen).

Sensorgestuurde kraan

  • Hieruit komt water van zodra je je hand of de pot onder de kraan houdt.

Kokendwaterkraan

  • Een op het eerste gezicht gewone keukenkraan waarmee je dankzij een reservoir in de keukenkast rechtstreeks kokend water kan tappen.
  • Staat stevig vast op een werkblad.
  • Is uitgerust met een kindveilige bedieningsknop.

Tips

  • Naargelang de hardheid van water is het aan te raden de filterzeef van de straalbreker (perlator) regelmatig uit te nemen, te reinigen en te ontkalken. Daarvoor moet de straalbreker afgeschroefd worden en het binnenwerk enkele uren in een lauwe azijnoplossing gelegd worden.
  • Bij de eerste ingebruikname schroef je de straalbreker best af en laat je de kraan goed doorspoelen.
  • Bij zeer hard of agressief water is het aanbevolen de kraan na ieder gebruik op te drogen. Dit voorkomt kalkafzettingen die de kraan kunnen beschadigen.
  • Sluit de kraan niet rechtstreeks aan op netwerken waarvan de druk 5 bar overschrijdt. Gebruik in dergelijk geval een drukregelaar. Aanbevolen leidingdruk: 3 – 5 bar.
  • Maximale temperatuur van het warme water: 70°C. Aanbevolen temperatuur: 65°C.

Producten

Keukenkraan, de blikvanger in je keuken

FRANKE NV

Keukenkraan, de blikvanger in je keuken