livios logo

Wat kost een dakraam?

Met een dakraam haal je daglicht binnen op je bovenverdieping of zolder. Op welk budget moet je rekenen? Wat zijn de grootste prijsbepalers? Frédéric Devos van VELUX brengt het prijskaartje in beeld.

Dubbel, regengeluiddempend of superisolerend glas? Kies beglazing die aansluit bij het isolatieniveau van je woning.

Foto Koramic
  

Is je dakraam moeilijk bereikbaar? Dan is elektrische bediening een aanrader.

Foto VELUX Belgium
  

Renovatie of nieuwbouw? Is het dak geïsoleerd of niet? In welke toestand bevindt het onderdak zich? Stuk voor stuk bepalend voor de plaatsingskosten.

Foto VELUX Belgium
  

"Voor een standaard dakvenster van 114 bij 118 centimeter met dubbele beglazing, betaal je 415 euro. Zonder btw en plaatsing", begint Devos. "Afhankelijk van welk comfortniveau je wil, loopt de prijs verder op."

Hoe opent het raam?

Een eerste keuze die je moet maken: de manier waarop het raam opent. Ga je bijvoorbeeld voor een klassiek wentelende uitvoering? Of is de combinatie van een wentelend en uitzetbaar exemplaar, waarbij het opent langs de onderkant, meer jouw ding? "Hou dan rekening met een meerkost van zo’n 35 % ten opzichte van de klassieke uitvoering." Zo'n 565 euro, dus.

Beglazing

Nog bepalend voor de prijs: het type beglazing. "Naast standaard dubbel glas is er ook regengeluiddempend (25 % extra) of superisolerende drievoudige beglazing (50 % extra)." Welk glas je kiest, hangt natuurlijk af van het isolatieniveau van je woning. Een doorgedreven geïsoleerd dak vraagt om een raam dat goed isoleert. Anders creëer je een zwakke plek waarlangs heel wat warmte verloren gaat.

Interieurafwerking

Voor de afwerking langs de binnenkant, heb je twee opties: hout of wit polyurethaan. "Hout heeft regelmatig onderhoud nodig. Polyurethaan is volledig onderhoudsvrij. Je betaalt er zo'n 25 % extra voor." Omgerekend komt dat neer op ongeveer 519 euro.

Bediening

Wil je het raam manueel openen of elektrisch? Voordeel van de tweede optie is dat je het dakraam automatisch kan aansturen als het is aangesloten op de elektrische voeding. Vooral op moeilijk bereikbare plaatsen een aanrader. "Reken op een meerkost van 85 %. Dus 770 euro in plaats van de standaard 415 euro."

Installatiekosten?

Volgens Devos moeilijk om een richtprijs op te plakken. "Die hangt namelijk af van meerdere factoren. Is het een renovatie of nieuwbouw? Is je dak al geïsoleerd of niet? Hoe is het onderdak eraan toe?" Stuk voor stuk bepalend voor het aantal werkuren en de uiteindelijke plaatsingskosten. Dit vraag je dus best op voorhand na bij je aannemer. Of je kan natuurlijk zelf aan de slag!

Heb je nu een beter zicht op het prijskaartje? Tijd om het juiste raam voor jouw dak eruit te kiezen! Met dit stappenplan!


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/verlichting/daglicht/wat-kost-een-dakraam/