livios logo

Zo haal je daglicht in huis

Een in natuurlijk daglicht badende woning is niet alleen goed voor je gezondheid en wooncomfort, maar ook voor je energiefactuur. Hou daarom rekening met deze praktische tips van architecte Aurelie Dubois.

1. Laat ramen tot op de vloer doorlopen

Oben nv fabriceert ramen, deuren, veranda's en ander buitenschrijnwerk uit aluminium.

Kleine slaapkamerramen houden de zomerhitte buiten.

Foto Oben
  

aluminium ramen renovatie daglicht familie gezin

Ramen tot op de vloer halen een maximum aan licht binnen.

Foto Belisol ramen en deuren
  

7039 mat CS77 094

Weinig ramen in je gevel? Een glazen deur kan het gebrek aan licht opvangen.

Foto Oben
  

Grote ramen, die helemaal doorlopen tot op de vloer, geven het grootste lichtbereik. Integreer deze zeker in de leefruimte. Ze laten de binnenkant van je woning mooi samenvloeien met de buitenzijde en creëren meer ruimtegevoel in huis.

2. Oriënteer ramen naar de zon

Zonlicht komt vooral van het zuiden. Plaats dus ramen aan de leefruimte in de zuidelijke gevel van je woning. Dit zorgt niet alleen voor veel licht, maar ook voor gratis warmte in de winter. Maar dat wil niet zeggen dat je de andere zijden mag verwaarlozen. Probeer langs alle kanten van je woning licht binnen te halen.

3. Hou slaapkamerramen klein

Het is een misvatting dat grote ramen een meerwaarde betekenen in de slaapkamers. Integendeel, ze kunnen zorgen voor oververhitting in de zomer. Investeer het uitgespaarde budget liever in grotere ramen in de leefruimtes. Kan je het toch niet laten om grote ramen in de slaapkamers te plaatsen, oriënteer ze dan niet op het zuiden of westen.

4. Werk met transparante en reflecterende interieurelementen

Probeer licht dat via de ramen binnenvalt zo diep mogelijk je huis binnen te trekken. Dat kan met transparante of reflecterende interieurelementen, zoals een glazen wand of grote spiegel. Pas deze techniek zeker toe als je een gang hebt, om zo weinig mogelijk met kunstlicht te hoeven werken.

5. Verlicht een rijwoning met een dakkoepel of lichttunnel

In een rijwoning vormen dakkoepels en lichttunnels uitstekende hulpmiddelen om licht tot diep in de woning te loodsen. Bij een nieuwbouw of doorgedreven renovatie kan je in het ontwerp een patio of atrium voorzien.

6. Kies voor ramen met uitzicht

Richt ramen liefst op mooie uitzichten en niet op pakweg een oninspirerende muur. Dit geeft interessante gezichtspunten en leidt het oog naar buiten.

7. Plaats ramen in het verlengde van de looprichting

Plaats ramen in het verlengde van de belangrijkste loopassen in je woning, zoals op het einde van een gang. Ook dit zorgt voor openheid en een naar buitengericht gevoel.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/verlichting/daglicht/zo-haal-je-daglicht-in-huis/