Getest door de redactie: slimme verlichting voor beginners én gevorderden

Je verlichting in huis bedienen met je smartphone of tablet? Dat kan eenvoudig met slimme verlichting. Hiermee creëer je in enkele swipes de juiste sfeer in huis. De redactie van Livios nam de proef op de som en testte zelf welke functies de slimme verlichting van Philips Hue biedt en of je er snel mee vertrokken bent.

Ken je niets van slimme verlichting? Dankzij de Philips Hue-lampen met Bluetooth-connectie maak je je lampen in enkele minuten geconnecteerd. Het enige wat je nodig hebt is een Philips Hue-lamp met Bluetooth, die je in je armatuur plaatst en verbindt met de Philips Hue Bluetooth-app op je smartphone of tablet. In de app kan je steeds extra lampen toevoegen. Je hebt keuze uit een witte of gekleurde lamp.

Bediening met je smartphone via Bluetooth

De app is erg gebruiksvriendelijk en alles wijst zichzelf uit. Je kan de lamp in één swipe aan- of uitzetten of dimmen. Heb je meerdere lampen? Dan kan je alle lampen tegelijk bedienen, maar ook iedere lamp afzonderlijk. Via de app kan je kiezen uit 50.000 wittinten: van koud tot warm licht. Heb je de Philips Hue color lamp? Dan heb je keuze uit 16 miljoen kleuren. Bovendien kan elk gezinslid de app downloaden en de lampen bedienen. Opgelet: je smartphone moet wel altijd met Bluetooth verbonden zijn.

Scenes of routines instellen

Via de app kan je ook standaardscenes instellen zoals gedimd, helder, ontspannen, lezen, nachtlampje, … of seizoenen zoals lentemeer, midzomerzon, herfstgoud en winterberg om de sfeer in je leefruimte of slaapkamer te bepalen. Wil je de verlichting afstemmen op je gewoontes? Dan kan je een standaardroutine selecteren. Zo kan je een lamp geleidelijk feller laten worden om ’s ochtends op een natuurlijke manier wakker te worden of je kan ze langzaam laten dimmen om ’s avonds gemakkelijker in slaap te vallen. Daarnaast kan je ook een timer instellen en de lamp gebruiken om aan het einde van de timer een signaal te geven.

Spraakbesturing

Je kan de Philips Hue Bluetooth-lampen ook bedienen met je stem. Hiervoor moet je wel beschikken over een slimme luidspreker of scherm van Amazon Echo, Google Home of Google Nest. Heb je dit al in huis? Dan kan je je lampen via Bluetooth aansluiten op Alexa of de Google Assistent. Zo kun je spraakopdrachten geven en vragen om de Philips Hue-lampen aan of uit te schakelen of om het lichtniveau te verlagen of te verhogen. Apple-gebruikers kunnen ook spraakopdrachten geven via de spraakassistent Siri van Apple.

Andere optie: smart plug

Heb je in je leefruimte een sfeerlamp staan die je ook wil bedienen met je smartphone zonder dat je er een Philips Hue-lamp indraait? Dan kan je een smart plug aanschaffen en toevoegen in je app. Deze stekker zorgt ervoor dat je een bestaand lampje dat niet ‘slim’ is toch met je smartphone kan bedienen. Je hoeft enkel de smart plug in een stopcontact te steken en de stekker van het lampje in de smart plug. Nu kan je de lamp aan- en uitschakelen met je smartphone. De lamp dimmen of van lichtkleur veranderen is niet mogelijk.

Meer functies met bridge

Vroeger had je een bridge nodig om slimme verlichting te installeren, maar dankzij de Philips Hue Bluetooth-lampen is dit niet meer noodzakelijk. Indien je meer functies wil, zoals je verlichting bedienen als je niet thuis bent, dan kan je in de toekomst wel upgraden met een Philips Hue-bridge. De bridge is snel geïnstalleerd: je hoeft hem enkel in een stopcontact te steken en met een ethernetkabel te verbinden met je wifirouter. Daarna kan je de bridge toevoegen in de app op je smartphone. Het handige is dat je Bluetooth-lampen automatisch worden overgezet in de Philips Hue-app.

De bridge geeft je toegang tot het volledige Philips Hue-ecosysteem waaronder de bediening buitenshuis, Philips Hue Entertainment, Friends of Hue en comptabiliteit met apps van andere merken. Je hebt dus heel wat extra functies. Zo kan je in de app je woning in kamers verdelen en lampen toewijzen aan een bepaalde kamer om elke kamer afzonderlijk te bedienen. Activeer je de buitenhuisbesturing? Dan kan je jouw lampen ook bedienen als je niet thuis bent. Ideaal als je een levendige indruk wil geven terwijl je op vakantie bent.

Tip van de redactie: Koop je een starterkit? Dan heb je meteen twee of drie slimme lampen, een Philips Hue bridge en een dimmer switch. Met de dimmer switch kan je jouw verlichting ook aan- en uitschakelen of dimmen als je je smartphone niet bij de hand hebt. Deze afstandsbediening zit in een magnetische houder die je op een strategische plek kunt plaatsen met de meegeleverde tape.

Buitenverlichting

Heb je een bridge geïnstalleerd, dan kan je ook buitenverlichting kopen en toevoegen in de app. Van kleurrijke ledstrips tot stijlvolle muurlampen. Combineer je tuinverlichting met een sensor? Dan gaan je tuinlampen automatisch aan als er iemand in de buurt komt en verhoog je je gevoel van veiligheid. Via geofencing op je smartphone kan je ook instellen dat je verlichting op de oprit automatisch aanspringt als je je huis nadert.

Nieuw: Zoek je een zeer krachtige lamp? De nieuwe Philips Hue white standaardlamp met E27-fitting heeft een zeer hoge lichtopbrengst van 1.600 lumen. Deze warmwitte dimbare ledlamp is geschikt als functionele verlichting in ruimtes waar je veel licht nodig hebt, zoals je werkkamer of garage.

Adviesprijzen

Dankzij de Philips Hue Bluetooth-lampen kan je tegen een betaalbare prijs aan de slag met slimme verlichting. Zo kan je uittesten of het iets voor jou is. Naargelang jouw behoeftes kan je extra lampen toevoegen in de app of het systeem uitbreiden met een bridge.

Hieronder vind je de adviesprijzen:

  • Philips Hue white standaardlamp E27 (1.600 lumen): 24,99 euro
  • Philips Hue Bluetooth white lamp 2xE27: 29,95 euro
  • Philips Hue Bluetooth white ambiance lamp 2xE27: 44,95 euro
  • Philips Hue Bluetooth white & color ambiance lamp 2xE27: 99,95 euro
  • Philips Hue smart plug: 29,95 euro
  • Philips Hue bridge: 59,95 euro
  • Philips Hue starterkit white set 3xE27: 99,95 euro
  • Philips Hue starterkit white & color ambiance set 2xE27: 149,95 euro

Meer info: www.philips-hue.com

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media