livios logo

Indirect licht in negen directe vragen

Indirect licht is een ongelooflijke sfeerschepper. Maar als je echt succes wil boeken, moet je doordacht te werk gaan. Lichtplanner Karen Baes van armaturenfabrikant Delta Light beantwoordt negen directe vragen over indirect licht.

1. Wat is het?

indirecte verlichting sfeer

Indirecte verlichting geldt als absolute sfeermaker in huis.

Foto Delta Light® nv
  

Gyproc gipskarton

Indirecte verlichting legt elk detail bloot. De afwerking van je wanden en plafond moet dus perfect zijn.

Foto Gyproc
  

indirecte verlichting

Bij deze uplights zie je de armatuur wel, maar de naar bovenschijnende lampen zijn onzichtbaar.

Foto Delta Light® nv
  

"Bij indirect licht is de lamp niet zichtbaar. De lichtbron werpt het licht op de wand, de vloer of het plafond, dat het vervolgens in de ruimte weerkaatst. Typisch is lijnverlichting onder of bovenop een kast. Of een vals plafond tot op een tiental centimeter van de wand, met een onzichtbare lichtlijn op de rand." Dat idee komt ook ter sprake in het artikel Fout plafond kraakt kamer helemaal. "Resultaat: een zachte gloed op de wand zonder dat je een armatuur ziet. Gebruik hiervoor fluorescentielampen of ledlijnen." 
"Er is ook indirecte verlichting waarbij het armatuur wél zichtbaar is. Denk aan omhoogschijnende gevel- of wandverlichting."

2. Iets voor mij?

"Indirect licht is een echte sfeerbepaler en creëert ruimte. Het versterkt de architectuur, omdat je een as of kijkrichting kan accentueren. Kamers lijken ook groter. Als functionele lichtbron volstaat indirect licht meestal niet. Behalve in slaapkamers of op het toilet. Let wel: als je graag leest, moet je in een extra spot voorzien."

3. Doe-het-zelf?

"Mogelijk, maar niet evident. Ten eerste moet je goed nadenken waar je indirecte verlichting plaatst. Ten tweede moeten muren en plafonds perfect afgewerkt zijn. Indirect licht legt de kleinste details bloot. Dat is meteen het grootste nadeel."
"Er zijn producten waarmee je zelf aan de slag kan, zoals ledstrips om onder of bovenop een kast weg te werken. Voorzie hiervoor wel de nodige ruimte en hou rekening met de technische specificaties."

4. Welke ruimtes?

"Als sfeermaker is indirect licht het meest geschikt voor leefruimtes, zoals de keuken, woonkamer en slaapkamer. In de garage of op zolder heeft het weinig zin. Daar staat de investering niet in verhouding tot de meerwaarde. Want het vergt extra installatiewerk."

5. Speciale producten nodig?

"Wij hebben twee soorten producten voor lijnverlichting. Enerzijds profielen met geïntegreerde TL- of ledlampen die na de afwerking onzichtbaar zijn. Dit is altijd maatwerk, uitgevoerd door interieurinrichters of gespecialiseerde elektriciens. Anderzijds hebben we flexibele ledstrips op rollen van vijf meter."
"Verder kan je ook armaturen met 'uplights' gebruiken. Je ziet het armatuur dan wel, maar niet de omhoogschijnende lampen."

6. Wat bij renovatie?

"Het installeren van lichtprofielen voor nieuwbouw of renovatie is exact hetzelfde. Let wel op de bestaande wanden en plafonds. Het is niet overal even makkelijk een valse wand te plaatsen om het profiel achter te verbergen. Ook de bestaande bekabeling kan beperkingen opleggen."

7. Dimbaar of niet?

"Dimbaar licht biedt meer mogelijkheden, maar het is geen must. Het moet vooral zinvol zijn. Indirect licht onder een kast is nooit echt fel, het gaat tenslotte om sfeerverlichting. Maar het is handig als je een krachtige TL- of ledlamp kan dimmen. In bestaande woningen moet de bekabeling dat natuurlijk wel toelaten."

8. Spelen met kleuren?

"Kleur is heel persoonlijk en zeer aanwezig in een interieur. RGB-ledstrips - waarmee je uiteenlopende kleuren kan instellen - hebben hun voordelen, maar dan vooral in restaurants, cafés of discotheken. Thuis zou ik me beperken tot wit licht met een warmere kleur. Combineer je verschillende lichtbronnen, zorg dan altijd dat ze qua lichtkleur bij elkaar aansluiten." Lees hier de tips van interieurarchitect Filip Deslee over gekleurde leds.

9. Ook voor mijn budget?

"De kostprijs varieert per project. De meerkost zit niet zozeer in de maatprofielen of ledstrips, maar in de totale interieurinrichting: pleisterwerken, schilderen … Bovendien maakt indirect licht samen met functionele verlichting deel uit van een totaalconcept. Het is moeilijk om er een exacte prijs op te kleven."

Tip: koud of warm? 

De lichtkleur is mee bepalend voor de sfeer in je interieur. Maar wanneer spreken we nu precies over koud of warm licht? Licht is koud vanaf een kleurtemperatuur van 4.000 K (= Kelvin) en hoger. Eerder warm licht heeft een kleurtemperatuur van 3.000 K en lager. Thuis zorgen warme kleuren voor een aangenamere sfeer. Kijk op de verpakking of op de lamp voor de kleurtemperatuur.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/verlichting/verlichtingssoorten/indirect-licht-in-negen-directe-vragen/