livios logo

Keuzewijzer: de perfecte lamp

Weinig technologieën in huis zijn de afgelopen tien jaar zo ingrijpend geëvolueerd als de verlichting. Dat heeft alles te maken met de doorbraak van ledverlichting. Deze is niet alleen gedaald in prijs, maar ook meer dan ooit toepasbaar in bijna elk armatuur. Bovendien is de lichtopbrengst sterk verbeterd en is ook de kleurtemperatuur erop vooruitgegaan. Daardoor zijn ledlampen nu ook bruikbaar om warmere sferen te creëren.

Het tijdperk van de gloeilamp is voorbij. Vandaag heb je maar drie energiezuinige opties: de ledlamp, tl-lamp en fluocompactlamp (beter bekend als spaarlamp). Welke heb jij nodig?

1. Ledlampen

Specialisten zijn het erover eens: de toekomst is aan de ledlamp. Een led (light emitting diode of licht-emitterende diode) is een elektronische halfgeleidercomponent die licht uitstraalt als er een elektrische stroom doorheen loopt. Leds bevatten geen gloeidraad en zijn dan ook geen lampen in de klassieke zin van het woord.

Deze technologie heeft veel voordelen:

  • Leds zijn energiezuinig;
  • Ze produceren nauwelijks warmte;
  • Ze gaan lang mee, de levensduur varieert van 20.000 à 50.000 tot zelfs 100.000 branduren. (ter info: een gemiddelde lamp in huis brandt zo’n 1.000 uren per jaar)

Oorspronkelijk werden ledlampjes alleen gebruikt in elektroapparaten, maar tegenwoordig kan je ledverlichting gebruiken voor de meeste uiteenlopende doeleinden, van spaarzame nachtverlichting langs de trap tot warme lichtbron in de living.

Meer zelfs: de huidige leds halen een lichtopbrengst van 150 lm/watt of vijftien keer meer dan een traditionele gloeilamp.

Kooptip: de kwaliteit van ledlampen schommelt sterk. Koop je ledlampen niet eender waar, maar vertrouw op een gespecialiseerde handel.

keuzewijzer led

Ledlamp


© Fantasia Verlichting  

Retrofitting

Ledlampen zijn in verschillende vormen beschikbaar, ook met een klassieke E14- of E27-schroeffitting, zodat je ze in je bestaande armaturen kan draaien. Voor iedere klassieke lamp bestaat er een led-alternatief. Het voordeel van deze ‘retrofitting’ is dat je defecte lampen stelselmatig kan vervangen door ledlampen. Nadeel is de iets kortere levensduur en het lagere rendement, omdat de oude armaturen onvoldoende afgestemd zijn op ledlampen.

Geïntegreerde ledlampen

Voor inbouwarmaturen en spots zijn er ledlampen met een GU10-fitting. Verder zijn er armaturen met geïntegreerde ledlampen, zonder fitting. Hierbij weet je zeker dat de lamp optimaal werkt en de beloofde branduren zal halen. Maar als de lamp stuk is, moet je het volledige armatuur vervangen. In de praktijk komt het waarschijnlijk nooit zo ver, vanwege de lange levensduur. Verder zijn armaturen met geïntegreerde ledlampen compacter en meestal ook fraaier vormgegeven.

Waarom kiezen voor retrofitting of geïntegreerde verlichting? Lees het hier.

2. Tl-lampen

Naast leds blijven fluorescentielampen een interessante optie. De bekendste voorbeelden van deze technologie zijn tl-lampen. Deze buislampen zijn de afgelopen jaren sterk geëvolueerd. Tl-lampen zijn ongeveer even energiezuinig als leds, maar minder duurzaam.

  • Terwijl de diameter smaller werd (van 38 naar 16 mm), is de lichtefficiëntie drastisch gestegen. Resultaat: mooiere en discretere armaturen.
  • Tl-lampen zijn ideaal voor indirecte verlichting.

Heb je nog nooit een tl-lamp opgehangen? Doe je voordeel met deze klus.

Tip: vanwege de hoge lichtopbrengst zijn tl-lampen erg geschikt in ruimtes waar een goed zicht belangrijk is, zoals in de garage of kelder. Of eventueel zelfs in de bureaukamer.

Zijn er ook nadelen?

  • Tl-lampen hebben tijd nodig om op te starten en als je ze daarna onmiddellijk weer uitschakelt, verslijten ze sneller. Gebruik deze lampen vooral in ruimtes waar je langere tijd licht nodig hebt.

Tip: kies voor tl-lampen met een elektronisch voorschakelapparaat. Deze zijn duurder, maar hebben als voordeel dat ze meteen aanspringen.

keuzewijzer tl-lamp

Tl-lamp


© Signify  

3. Spaarlampen

Spaarlampen of fluocompactlampen zijn compacte fluorescentielampen, die je met behulp van een schroeffitting of bajonetsluiting in klassieke armaturen installeert.

  • Spaarlampen zijn goedkoper dan leds.
  • Daartegenover staat dat ze iets minder energiezuinig zijn dan ledlampen. Maar ze zijn nog steeds erg energie-efficiënt: een spaarlamp van 15 watt produceert evenveel licht als een traditionele gloeilamp van 75 watt.
  • Het belangrijkste nadeel is dat spaarlampen, net als tl-lampen, tijd nodig hebben om goed op te lichten. Niet ideaal voor doorvoerruimtes waar je maar even licht nodig hebt, zoals de traphal of het toilet. Op die plaatsen kies je beter voor leds.
Spaarlamp keuzewijzer

Spaarlamp


© Signify  

Budgettip

Wat als je stapsgewijs renoveert? Heeft het dan zin om al je lampen plotsklaps te vervangen door ledverlichting? Je hebt tegenwoordig al vanaf 5 euro een ledlamp. Je wint per gloeilamp die je vervangt 10 euro op jaarbasis. Een ledlamp gaat veel langer mee en verbruikt minder. Een gemiddeld huis heeft 40 lichtpunten. Als je al je lampen vervangt door ledverlichting, bespaar je 400 euro per jaar. Als je op korte termijn wil besparen, kan je bestaande gloeilampen geleidelijk aan vervangen.

Let wel: ledlampen werken op een veel lager vermogen dan gloeilampen. Gebruik onderstaande tabel voor een vlotte omschakeling. 

Een gloeilamp van... ...vervang je door een ledlamp van
40 watt 5 watt
60 watt 7 watt
75 watt 10 watt
100 watt 13 watt

Opgelet: bovenstaande vermogens zijn indicatief, aangezien er grote kwaliteitsverschillen zijn tussen ledlampen onderling.

Lamp gekozen: wat nu?

Ben je overtuigd van ledverlichting? Dan ben je klaar voor de volgende stap. Wil je weten welke verlichting je moet voorzien? Lees dan zeker ons advies voor iedere kamer. Ook je tuinverlichting kan je door leds vervangen. Weet je niet hoe je moet beginnen aan een energiezuinige relighting? Wij helpen je op weg met ons stappenplan. Wil je professioneel advies? Neem dan contact op met een lichtadviseur voor een lichtplan.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/verlichting/verlichtingssoorten/keuzewijzer-de-perfecte-lamp/