livios logo

KLUS: Ledverlichting dimmen

Met een dimmer kan je de lichtsterkte van de lampen in en rondom je woning eenvoudig regelen. Er bestaan tegenwoordig ook dimbare lampen waar je geen dimmer meer voor nodig hebt. In letterlijk een handomdraai verander je een leeslamp in een romantische sfeerschepper of zorg je dat de woonkamerverlichting perfect afgestemd is op het verjaardagsfeest dat je geeft…

1. Zonder dimmer

Wist je dat je zelfs geen dimmer moet installeren om lampen te dimmen? Er bestaat een uitgebreid assortiment dimbare ledlampen en -armaturen. Ideaal als vervanging van verlichting met gloei- en halogeenlampen.

Via lichtknop

Met één sfeerlamp en je bestaande lichtschakelaar kan je meerdere lichtinstellingen kiezen zonder dat je daarvoor een dimmer nodig hebt of hoeft te installeren. Met één druk op je schakelaar brandt je lamp 100%. Als je een tweede keer drukt nog 40% en bij een derde druk op de knop nog 10%. Hiervoor heb je geen extra installatiewerk nodig. Nog een voordeel is dat je minder stroom verbruikt naargelang je lamp minder licht geeft.

Via smartphone of tablet

Dankzij draadloze verlichting bedien je jouw verlichting via je smartphone of tablet. In een swipe dim je de lampen en pas je ze aan aan de sfeer die jij wil creëren.

Via afstandsbediening

Heb je geen smart device maar wil je wel op eenvoudige manier je verlichting dimmen? Er bestaan wireless dimming kits met afstandsbediening. Hiermee bedien je tot tien lampen.

dimbaar ledlamp

Met één druk op je schakelaar brandt je lamp 100%. Als je een tweede keer drukt nog 40% en bij een derde druk op de knop nog 10%.


© Signify  

hue slimme verlichting

Dankzij draadloze verlichting bedien je jouw verlichting via je smartphone of tablet.


© Signify  

2. Met dimmer

Wil je toch een dimmer installeren? Bij relighting, wanneer je je oude verlichting door leds vervangt, is het dikwijls nodig om de bestaande dimmers te vervangen door een geschikt exemplaar. Bij fabrikanten vind je vaak een lijst met de geschikte dimmers voor bepaalde lampen. Zo weet je zeker dat jouw lamp compatibel is met de dimmer.

Dit materiaal heb je nodig:
- een schroevendraaier
- een kniptang

Stap 1: kies een dimbare ledlamp

Een ledlamp is standaard niet dimbaar. Kijk of er op de verpakking duidelijk vermeld wordt dat de ledlamp dimbaar is.

Stap 2: Kies de juiste dimmer

Er zijn twee soorten dimmers voor ledverlichting: dimmer met fase aansnijding of met fase afsnijding. Op de verpakking van je ledlamp staat vermeld op welke dimmer de lamp aangesloten moet worden.

Stap 3: Verwijder de dimmerknop en het afdekraam

Schakel de elektriciteit eerst uit. Pak de ronde draaiknop vast en trek deze van het afdekraam. Draai daarna met je vingers of met een tang het moertje en het ringetje los. Nu kan je het afdekraam van de dimmer verwijderen.

dimmer installeren

Stap 3: verwijder de dimmerknop en het afdekraam


© Ecobright  

dimmer installeren

Stap 4: stel de jumpers in


© Ecobright  

dimmer installeren


© Ecobright  

Stap 4: Stel de jumpers in (ALLEEN BIJ FASE AANSNIJDING)

Tel het wattage van de aangesloten ledlampen op en pas de jumpers hierop aan. Je kan de jumpers met een pincet uittrekken en op de juiste plaats bevestigen.

Stap 5: Sluit de dimmer aan

Er zijn twee draden: de stroomdraad en schakeldraad. Plaats de stroomdraad (bruin) in de ‘L’ en plaats de schakeldraad in het vakje ernaast (golfje met pijltje). Zorg ervoor dat je ze op maat knipt. Zet de draden vast door de schroefjes aan de bovenkant aan te draaien.

Heb je drie of vier draden? Als er twee stroomdraden zijn, sluit je beide in de ‘L’ aan. Als er twee schakeldraden zijn, sluit je beide in de twee middelste vakjes aan.

dimmer installeren

Stap 5: sluit de dimmer aan


© Ecobright  

dimmer installeren

Stap 7: stel de dimbaarheid af


© Ecobright  

dimmer installeren

Stap 8: monteer het afdekmateriaal op de dimmer


© Ecobright  

Stap 6: Installeer de leddimmer in de inbouwdoos

Plaats de dimmer in de inbouwdoos. Draai de schroeven of inbouwklemmen aan.

Stap 7: Stel de dimbaarheid af

Schakel de elektriciteit terug aan. Zet de aangesloten lampen aan en stel de dimbaarheid af door de dimmer naar de laagste stand te draaien. Stop met draaien op het punt voordat het licht onstabiel wordt. Bij fase afsnijdende dimmers doe je dit bij ‘coarse’, bij fase aansnijdende dimmers bij ‘coarse’ en hier stel je bij met ‘fine’.

Stap 8: Monteer het afdekmateriaal op de dimmer

Plaats het afdekraam en de dimmerknop op de dimmer en je bent klaar.

Met dank aan: Ecobright

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/verlichting/verlichtingssoorten/klus-ledverlichting-dimmen/