livios logo

Vooruitziend bouwen: denk op tijd aan je verlichting

De verlichting wordt vaak aanzien als de finishing touch van een woning en dat is het eigenlijk ook. Zowel je tuin als je gevel en zeker het interieur komen pas goed tot hun recht als ze degelijk en sfeervol belicht worden. Jammer genoeg is in veel gevallen het bouwbudget volledig opgesoupeerd als het tijd is voor de verlichting. Het alom bekende peertje vormt voor de meeste bouwers gedurende de eerste jaren dan ook het meest gebruikte lichtarmatuur.

Dat de verlichting pas na enkele jaren bewoning geplaatst wordt, wil evenwel niet zeggen dat je niet op voorhand al eens moet nadenken over de verlichting van je huis. Samen met Valeska Vanbeckevoort, zaakvoerster van Valeska Lichtinterieur uit Hasselt gaan we na hoe je ook inzake verlichting vooruitziend kan bouwen.

Niet lukraak, maar plannen

led verlichting

Foto Nortomled
  

delta Light Jeti Tower licht

Foto Delta Light® nv
  

Buitenverlichting

Foto Delta Light® nv
  

De belangrijkste tip die je kan geven, is inderdaad dat je op tijd moet denken aan de verlichting en daar niet mee moet wachten tot de eigenlijke bouwwerken achter de rug zijn. Waar dienen de elektrische punten gelegd te worden, hoeveel, welk type lamp zal erop aangesloten worden, inbouw of opbouw, dimbaar of niet? Allemaal factoren waarover men dient na te denken vòòr er gepleisterd, geverfd of gechapped wordt. Lukraak een aantal verlichtingspunten laten plaatsen door je installateur is uit den boze.

Lichtadviseur

Verlichting is veel complexer dan het lijkt en daarom doe je er goed aan een specialist in te schakelen. Het loont de moeite om samen met je (interieur)architect eens binnen te stappen bij je lichtadviseur. Uiteraard zal die in principe hier wel een vergoeding voor vragen als je niet meteen de armaturen koopt, maar het bedrag dat je hiervoor betaalt staat niet in verhouding tot de eventuele problemen en ergernis die je ermee kan vermijden.

Inbouw- of opbouwarmatuur?

Als je weet waar de armaturen komen te hangen en welk type het moet zijn, vormt het in principe geen probleem om deze armaturen later aan te kopen en te installeren. Dat is niet zo voor inbouwarmaturen. Hier moet de metselaar een opening voor vrijlaten, eventueel gebruik makend van de inbouwdoosjes die bij het armatuur geleverd worden. In "schoon metselwerk" waarin niet geslepen mag worden mag men niet vergeten om ook de stroomdraden te voorzien. Een tip die je zeker in het oog moet houden. Zeker als je van een strakke, discrete verlichting houdt, zul je immers eerder je gading vinden in de inbouw- dan in de opbouwarmaturen.

Stem af op je interieur en vice versa

Nadenken over de verlichting impliceert ook dat je al nagedacht hebt over je interieur en ook daar loopt het vaak verkeerd. Met als gevolg dat de lichtvoorzieningen niet overeenstemmen met de indeling van het interieur: de hanglamp komt niet centraal boven een tafel, spots verdwijnen achter een wandkast, er komt reflectie in het tv-scherm, enz.

Bouw flexibiliteit in

Anderzijds moet je ook een zekere flexibiliteit inbouwen. Het is niet omdat de tv-hoek zich nu aan de voorzijde van de woning bevindt, dat dat binnen 8 jaar nog zo is. Daarom doe je er goed aan wachtbuizen te plaatsen zodat je later zonder al te veel breekwerk nieuwe verlichtingspunten kan plaatsen.

Tuinverlichting

Met het oog op de tuinverlichting, mag je ook niet vergeten in een ondergrondse kabel te voorzien. Daar komen we later nog op terug wanneer we het in deze rubriek specifiek over de tuinverlichting zullen hebben.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/verlichting/verlichtingssoorten/vooruitziend-bouwen-denk-op-tijd-aan-je-verlichting/