livios logo

In vier stappen naar je droominterieur

Een functionele indeling, de juiste meubels, passende decoratie: een uitgekiend interieurontwerp komt niet zomaar aanwaaien. Interieurarchitect Filip Deslee brengt redding. Hij nam voor het programma Huizenjacht al heel wat woningen onder handen en runt zijn eigen bureau in hartje Antwerpen. Een tijdje geleden bracht hij met Mijn 10 geboden voor elk interieur zijn derde boek uit. Deslee neemt je op sleeptouw en gidst je in vier stappen naar het interieur van jouw dromen.

Interieur als architectuur


  

Foto Blavier
  


  


  

Foto Dovy Keukens
  


  

Foto Niko nv
  

"Je kan de stijl en sfeer van een bestaande woning volledig veranderen door te kiezen voor andere materialen, kleuren, meubels, ... Dat noem ik het pimpen van een interieur", begint Deslee zijn uitleg.
"Maar je kan 'interieur' ook veel ruimer zien. Daarom benader ik het als architectuur. Bij een verbouwing of nieuwbouw draait het in de eerste plaats om organisatie, indeling, circulatie … "
Dat gaat verder dan kleur en materiaal. Het gaat erom hoe je interieur je binnenruimte bepaalt. "Welke gevolgen heeft een open keuken? En wat betekent het als we die keuken op een andere plaats zouden inplannen? Of bij een renovatie: welke perspectieven biedt het slopen van een bepaalde muur?"

Functionaliteit op de eerste plaats

"Elke inrichting vertrekt vanuit de vraag hoe jij leeft. Een interieur is een gevolg van hoe jij woont en is daarom altijd en in de eerste plaats functioneel", aldus Deslee. "Vertrek vanuit het praktische. Ik heb een mooie keuken gezien is geen goed startpunt. Neen, de vorm komt na de functie. Wat ben je met een mooie stoel als die niet goed zit? De functionaliteit van je keuken bepaalt je indeling. Hoe ze eruit ziet, daar kan je met kleur en materiaalgebruik nog alle richtingen mee uit."

Wie je bent, bepaalt hoe je woont

"Daarom is het belangrijk dat ik van mijn klanten weet wat ze van hun interieur verwachten. Ik moet ervoor zorgen dat de basis, de functionaliteit goed zit. Daarom laat ik ze vragenlijsten invullen, toon ik foto’s en overleg ik uitgebreid met hen."

Moodboards

"Ik laat ze ook moodboards maken met beelden die ze mooi vinden: sfeercollages met hun droomauto’s, favoriete kledij … Alles behalve architectuurfoto’s eigenlijk. Zo’n moodboard is ook een goed idee als je zelf je interieur wil aanpakken. Als je iets mooi ziet, kan je met je board aftoetsen of het wel bij jou en je toekomstig interieur past.”
Functionaliteit check, moodboard check. De volgende stappen zijn wat Deslee 'de drie hoofdstukken van het interieur' noemt.

Hoofdstuk 1: Algemene architectuur

"Dit hoofdstuk is de absolute basis van je woninginrichting. Hieronder versta ik alles wat vast zit: je keuken, vloeren, de algemene schilderwerken, verlichting … Allemaal elementen die zo’n 12 à 15 jaar vastliggen. Wat meteen impliceert dat je deze basis heel doordacht moet aanpakken. Want je gaat je keuken toch niet om de drie jaar vervangen, wel?"

Hou de basis neutraal

"Mijn gouden regel: hou de algemene architectuur zo neutraal mogelijk. Dat verklaart ook waarom ik zo’n fan ben van de kleur wit. Dat is een neutrale kleur, een kleur die zich aanpast aan de omgeving. Door de basis neutraal in te vullen, kan je met de volgende hoofdstukken alle kanten uit."

Trends uit den boze

"Daarom snap ik ook het concept accentmuur of retrobehang niet. Een muur in turkoois of een andere trendgevoelige kleur? Je zit daar wel minstens 10 jaar aan vast, hé! Na een jaar is die kleur misschien passé of vind je ze niet mooi meer."
"Het gevaar bestaat ook dat je je woning verder op die kleur gaat afstemmen. En dan begint je interieur natuurlijk te ontsporen."

Wit is niet koel

"Dat een wit interieur koel is? Daar ben ik het niet mee eens. Met de hoofdstukken 2 en 3 kan je zelfs een spierwit interieur heel warm maken."

Hoofdstuk 2: het losse meubilair

Op de tweede plaats zet Deslee het losse meubilair. "Dit hoofdstuk gaat zo’n 7 à 12 jaar mee en is onderhevig aan stijl en trends. Dat is helemaal geen probleem als hoofdstuk 1 neutraal is, want dan passen eender welke meubels in je interieur."

Hoofdstuk 3: de decoratie

"Het laatste hoofdstuk is de decoratie, de hebbedingetjes: gaande van een vaas, een kussen in de zetel, de handdoeken, de vloermat, tot zelfs het tandenborstelpotje …"
"Hiermee kan je niets fout doen en mag je mee uit de bocht gaan - het is achteraf toch makkelijk en budgetvriendelijk op te lossen, want het zijn maar details", aldus Deslee.

De details doen het

"Deze hebbedingetjes kan je jaarlijks of zelfs per seizoen wijzigen. Dat lijkt misschien veel, maar in de kerstperiode zet je toch ook een kerstboom en versiering? Waarom zou je in de zomer dan geen fellere kleuren kiezen voor bijvoorbeeld je handdoeken of tafellaken?"
"Als hoofdstuk 1 goed zit, kan je met deze kleine details makkelijk en snel de trends volgen. Door andere accenten te leggen, geef je je interieur meteen een heel andere aanblik", besluit Deslee.

Knalrode keuken

"Ik ben soms nogal streng voor mijn klanten. Een koppel had hun oog laten vallen op een knalrode keuken. Niet bepaald wat je noemt neutraal", lacht Deslee. "Ik heb hen toen de opdracht gegeven om zes opeenvolgende weekends naar die keuken te gaan kijken. En pas als ze na die laatste keer nog altijd hetzelfde wow-gevoel hadden, zou ik overwegen om die keuken in te tekenen. Geloof mij: dat enthousiasme gaat al heel snel naar beneden. En waarom zou je dan nog voor die keuken kiezen als ze na een tweede of derde keer al niet meer zo leuk oogt? Koop rood servies of een rood tafellaken, maar hou je keuken zelf zo neutraal mogelijk."

Gouden Gids

"Soms bellen de mensen van de Gouden Gids me om te vragen onder welke rubriek ik als interieurarchitect wil staan. Dan antwoord ik: wie zegt dat ik daar moet of wil instaan? Zouden er echt mensen zijn die de Gouden Gids openslaan om hun interieurarchitect te zoeken? Je gaat toch ook niet met een architect in zee omdat hij toevallig in dezelfde gemeente woont? Het is toch veel logischer dat je aanbelt bij huizen die je mooi vindt en vraagt wie hun architect is? Net zo met interieurarchitecten."


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/23678/in-vier-stappen-naar-je-droominterieur/