livios logo

Meerlagig parket van A tot Z

Verschillende houtsoorten, afwerkingen, plankdiktes en -afmetingen. Hoe geraak je als (ver)bouwer wijs uit het parketaanbod? Hoe weet je welke soort het meest geschikt is voor de toepassing die jij voor ogen hebt? Wij vroegen het aan Jan Labeeuw van Lalegno, producent en verdeler van meerlagig parket.

Massief parket bestaat uit één houtsoort. Meerlagig parket is - zoals de naam doet vermoeden - opgebouwd uit meerdere lagen.

Foto Lalegno
  

De dikte van parket kies je enerzijds in functie van de vloeropbouwhoogte, anderzijds in functie van hoe intensief je de ruimte zal gebruiken.

Foto Lalegno
  

"Een goed geïnformeerd klusser kan zelf zijn meerlagig parket leggen", aldus Labeeuw.

Foto Brems doors
  

"De eerste belangrijke keuze is die tussen massief of meerlaags parket. Massief zijn geschaafde planken uit één houtsoort. Bij meerlaags parket bestaat de opbouw doorgaans uit één of twee onderlagen waarop een toplaag is verlijmd. Zo wordt het parket gestabiliseerd", aldus Labeeuw.

Naast de breedte en de lengte is er ook de dikte van het parket. Hoe maak je daar een keuze in?
"De dikte van het parket wordt meestal gekozen in functie van de totale vloerhoogte en/of de hoogte van de chape. Het is echter heel belangrijk om ook rekening te houden met de functie van de ruimte en hoe intensief ze gebruikt wordt. Een verschilletje van één millimeter in de toplaag lijkt misschien verwaarloosbaar, maar maakt vaak een groot verschil in de manier waarop het parket geproduceerd wordt en bepaalt uiteindelijk de duurzaamheid ervan. Let op: dit wil niet zeggen dat vloeren met een dunnere toplaag minderwaardig zijn. Alleen leg je die vloeren misschien beter in kamers die je minder intensief gebruikt."

Speelt die dikte ook een rol in renovatie ten opzichte van nieuwbouw?
"Of je nu verbouwt of bouwt: dezelfde types parket komen in aanmerking. De dikte van de vloer is een ander verhaal. Bij verbouwingen speelt de totale vloerdikte immers vaak een rol. Vaak plaatst men parket bovenop een bestaande vloer en dan is het belangrijk dat de hoogteverschillen niet te groot worden. Maar meerlagig parket is er in verschillende diktes, dus dat vormt geen probleem. Als er geen hoogtebeperking is, raden wij een dikte van minimum 15 mm aan voor druk belopen ruimtes. Als de vloer ook zelfdragend moet zijn, adviseren we 21 mm."

Kan meerlagig parket in vochtige ruimtes, zoals de badkamer?
"Dat kan zeker, als je je goed informeert en er later bewust mee omspringt. Vraag in de eerste plaats raad aan je vakhandelaar: hij gaat na of de ruimte in kwestie geschikt is. Hij zal je ook adviseren over welke beschermende onderhoudslaag je moet aanbrengen. Die beschermlaag zorgt ervoor dat je parket verzegeld is, zodat je 'm met hetzelfde comfort kan gebruiken als een tegelvloer. Als de vloer er eenmaal ligt, zorg er dan voor dat die niet te nat wordt en droog vochtige vlekken goed na. Zo kan het water niet in de vloer of tussen de voegen dringen.

Ventilatie, elektriciteit, … sommige (ver)bouwers steken zelf graag de handen uit de mouwen om te besparen op werkuren. Kan je parket zelf plaatsen of is het toch vooral specialistenwerk?
"Een vakman staat natuurlijk garant voor een zorgeloze plaatsing en een goede opvolging qua onderhoud van de vloer. Maar een goed geïnformeerd klusser kan ook een parketvloer plaatsen. Hou er wel rekening mee dat je werkt met een levend materiaal. Lees de plaatsingsinstructies goed voor je aan de slag gaat en volg die instructies nauwkeurig."
"Sommige meerlagige parketvloeren zijn voorzien van een kliksysteem, zodat je ze kan plaatsen met hetzelfde gemak als laminaat."

Laatste vraag: heeft u gouden raad voor (ver)bouwers?
"Hou zowel bij verbouwingen als bij nieuwbouw, rekening met jouw wensen en behoeftes én de technische kenmerken van het parket. Kies pas daarna het uitzicht en design. Denk goed na over de dikte van de vloer en van de toplaag. Bekijk ten slotte ook aandachtig de constructie van het parket."

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/24622/meerlagig-parket-van-a-tot-z/