livios logo

Gerecupereerde kasseien: hoe gladder, hoe beter

Foto Beltrami NV
  

Foto Beltrami NV
  

Foto Beltrami NV
  

Foto Beltrami NV
  

Belgen zijn niet alleen zot van kasseien of kinderkopjes in het wielrennen. Ook op de oprit en het terras hebben ze hun plek veroverd. Het liefst gaan we voor het echte, oude spul. “Hoe ouder, hoe vlakker en hoe mooier”, zegt Timothy Beuselinck van SDS Kasseien.

Waarop moet je letten bij de aankoop?

“Zit er asfalt op de kasseien of niet? Indien wel, kan je de resten verwijderen en in welke mate? Zijn de kasseien nadien nog bruikbaar of zijn ze te zwart? Daarnaast speelt ook de maatvastheid, de vlakheid en het formaat een rol. Bepaalde formaten zijn meer gevraagd dan andere, waardoor dit een effect kan hebben op de prijs.”

Hoe herken je recuperatie van namaak, verouderde kasseien?

“Dat is niet eenvoudig. Toch kan je ze herkennen aan het feit of ze fel afgesleten zijn. De slijtage kan verschillende oorzaken hebben, zoals karren, paarden, enz. Dit kan je niet namaken.”

Hoe zit het met de vraag naar deze materialen en wie koopt ze vooral?

“Recuperatiekasseien zijn nog altijd erg populair en zitten zelfs in de lift. Heel wat mensen zijn de veelgebruikte kassei, Indische Kandla, een beetje beu. Ze liggen echt overal. Nu keren ze terug naar de recuperatieproducten. Die worden niet alleen door particuliere klanten gekocht, maar ook door aannemers (bv. voor dorpen, steden, enz.). Recuperatiekasseien in Belgische porfier worden veel gevraagd, naast recuperatieborduren in blauwe hardsteen. Ook recuperatietegels, oude kerkdallen en oude schorren zijn populair, maar moeilijk te verkrijgen.”

In welke mate kan recuperatiemateriaal bij een nieuwbouw? Kan je het overal toepassen?

“Recuperatiekasseien, boordstenen en aanverwanten kan je zowel bij een nieuwbouw als bij rustieke projecten gebruiken. Het is eerder een kwestie van smaak van de opdrachtgever, architect of eigenaar van het pand. Bij een echt modern gebouw zal het misschien iets moeilijker zijn, maar onmogelijk is het zeker niet.”

Moet je oude materialen op een bepaalde manier verwerken of kan iedereen ze aanbrengen?

“In het geval van recuperatiekasseien moet je toch een zekere vakkennis hebben voor de plaatsing.”

Hoe zit het met de prijs? Wat is duurder/goedkoper en hoeveel procent is dat?

“Recuperatiematerialen zijn normaal duurder dan de nieuwe, hoewel er een paar uitzonderingen zijn. Dit hangt dan meestal af van de kwaliteit van de partij of van het formaat.”

Waar haal je deze producten vandaan?

“Eigen uitbraak, uitbraak door aannemers of via aankoop bij handelaars,” Timothy Beuselinck van SDS Kasseien.

Beltrami NV

13 dingen die je moet weten over materialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/materialen/gerecupereerde-kasseien-hoe-gladder-hoe-beter/