livios logo

Gezocht én gevonden: de perfecte badkamervloer

Op de ideale badkamervloer kan je jarenlang vertrouwen, zonder dat hij zijn oorspronkelijke charme verliest. Heeft elke vloer zijn plaats in de badkamer of is het allemaal niet zo zwart-wit? We zetten de do’s en don’ts op een rijtje voor de meest voorkomende vloeren.

Keramische tegels: de evidentie zelve

Als één materiaal unaniem naar voren komt als dé typische badkamervloer, dan is het de keramische tegel. “Je vloer mag zelfs onder water staan, geen enkel probleem”, stelt Ilse Thiry van Impermo. “Dus mits een goede plaatsing, waterdichting en afvoer, werken tegels ook in je douche.”

Ook qua onderhoud is keramiek gemakkelijk: “Soms heb je kalkaanslag van de waterdruppels, maar dat kan je met eenvoudige producten reinigen. Er is amper onderhoud aan. Keramische tegels zijn bovendien helemaal niet poreus, dus kan er geen vocht doordringen.”

Als één materiaal unaniem naar voren komt als dé typische badkamervloer, dan is het de keramische tegel.

Foto Impermo
  

Voor een echt authentieke look vind je binnen dezelfde familie ook cement- en composiettegels om je badkamer op te fleuren.

Foto Van Marcke
  

Grof wild: keramisch parket

Binnen dit brede gamma zwaait momenteel een type vloer de plak: het keramisch parket. “Zo combineer je de look van parket met de voordelen van een keramische tegel. Zelfs de afmetingen zijn identiek. Deze vloeren zijn op dit moment enorm populair, zeker in de badkamer. Maar ook als wandbekleding voor bijvoorbeeld een accentmuur.”

De keramische tegel lijkt trouwens meer dan ooit de kameleon onder de vloeren. John Coorevits van TopTegel04 beaamt: “De kwaliteit gaat er enorm op vooruit. Je ziet bijna het verschil niet meer met bijvoorbeeld natuursteen of parket. In de badkamer zien we een duidelijke opmars van grote tegels. Deze formaten zijn populair omdat er een minimum aan voegen overblijft.”

Cement- en composiettegels: teruggrijpen naar vroeger

Voor een echt authentieke look vind je binnen dezelfde familie ook cement- en composiettegels om je badkamer op te fleuren. “Vooral cementtegels bieden veel verschillende kleur- en combinatiemogelijkheden”, stelt Coorevits. “Deze komen meestal wel in een kleiner formaat, zoals 15x15 of 20x20 cm. Voor het douchegedeelte zelf is dit materiaal misschien net wat te poreus.”

Natuursteen: handle with care

Wat met tegels in natuursteen? Is het echt zo’n gevoelig materiaal in een vochtige ruimte zoals de badkamer? Ilse Thiry legt uit: “Natuursteen kan alleen niet goed tegen zuren, maar deze komen normaal gezien niet voor in je badkamer. Hier en daar duikt mogelijk wel wat kalkaanslag op, maar daar bestaan genoeg producten voor.” En wat met poetsen? “Een wekelijks onderhoud volstaat. Alleen moet je opletten welke poetsproducten je gebruikt. Een behandeling vooraf met een vlekstopper is aangeraden.”

In een douche is natuursteen minder op zijn plaats, meent John Coorevits: “Veel tegels zijn kalkhoudend. In een waterrijke omgeving verschijnen er al eens plekken op en brokkelen ze mogelijk lichtjes af. Je kan dit wel tegengaan door een afdichtingsdoek onder de tegels te plaatsen, zodat ze het vocht niet aanzuigen. Maar in een douche is natuursteen al bij al minder evident.”

“Veel tegels in natuursteen zijn kalkhoudend. In een waterrijke omgeving verschijnen er al eens plekken op en brokkelen ze mogelijk lichtjes af."

Foto Impermo
  

"Kurk is van nature waterafstotend.”

Foto Santana
  

Hout: regelmatig behandelen

Door en door houten vloeren, zoals parket, behandel je best wel op voorhand. “Bij de meeste parketten gebeurt dit al in de fabriek zelf. Zo niet, dan breng je bij de plaatsing twee tot vier lagen waterdichte vernis, wax of olie aan, zodat het hout nadien geen vocht kan opnemen”, legt Ilse Thiry uit.

“Het kan geen kwaad om eens om de zoveel jaren een nieuwe laag aan te brengen. Giet natuurlijk wel geen emmers water uit over je parket. Mors je met iets, wrijf het dan meteen op, ook al is een behandelde parketvloer goed beschermd tegen niet-bijtende of niet-vettige ongelukjes.” “Zorg wel voor de nodige zetvoegen, zodat je planken kunnen uitzetten”, vult John Coorevits aan. 

Kurk: isolerend en waterafstotend

Nog zo’n natuurlijk product: kurk. “Dit materiaal is van nature waterafstotend”, klinkt het bij Angélique Waleffe van Santana. “Het is de ideale vloer voor een badkamer, zeker omdat het oppervlak altijd zacht en warm aanvoelt. Perfect dus voor een ruimte waar je vaak op je blote voeten loopt. Bovendien heeft kurk prima isolerende eigenschappen, waardoor de warmte beter behouden blijft in de badkamer.”

Toch neem je best de nodige voorzorgen tegen vlekken: “Chemische producten zoals nagellak of haarverf kunnen schade toebrengen aan de vernislaag. Breng daarom een beschermlaag ­– mat of ­­­glanzend – aan bovenop die vernislaag. Zo kan je, indien nodig, de toplaag eraf halen zonder te raken aan de vernislaag. Twee keer per jaar een nieuwe beschermlaag aanbrengen en de kurk zelf blijft altijd onaangeraakt.”

Laminaat: kies de juiste uitvoering

Een interessant alternatief voor een volledige houten vloer is laminaat. Maar zelfs een betonlook nabootsen, is mogelijk. Het belangrijkste is dat je een uitvoering kiest die badkamerproof is.

“Deze laminaatvloeren hebben een specifieke behandeling gekregen om ze voor te bereiden op vochtrijke ruimtes.” Met andere woorden: niet elke laminaatvloer is geschikt voor badkamers. “Bovendien is het ook hier belangrijk om je zetvoegen aan te houden”, sluit John Coorevits aan.

Door zijn volledig naadloos en waterdicht karakter, heeft een gietvloer zeker zijn plaats in de badkamer, maar ook in de douche.

Foto DRT Gietvloeren
  

Een betonvloer is, mits de juiste nabehandeling zoals een porievullende toplaag, zeker mogelijk in de badkamer. Al moet je extra aandacht besteden aan beton in je doucheomgeving.

Foto ACO Douche
  

Gietvloer: trendy en waterdicht

Door zijn volledig naadloos en waterdicht karakter, heeft een gietvloer zeker zijn plaats in de badkamer, maar ook in de douche. Doordat je geen voegen ziet, doet de ruimte meteen ook strakker en groter aan. De ondergrond zelf voelt, net als bij kurk, zachter aan. Mogelijk kan de vloer wat gladder zijn, afhankelijk van de samenstelling. Een antisliplaag is dan een optie, al houdt die het vuil sneller vast en loop je deze er ook uit door de jaren heen.

De meeste gietvloeren zijn goed bestand tegen zepen, water, poetsproducten ... Reinigen doe je met een gietvloerreiniger of bijvoorbeeld schoonmaakazijn bij kalkresten. Net zoals bij de andere gebruikte materialen, kan je een gietvloer probleemloos combineren met vloerverwarming, tenzij het om een epoxygebaseerde vloer gaat.

Gepolierde betonvloer: extra aandacht voor onderhoud

Ook al lijkt een gepolierde betonvloer sterk op een gietvloer, de eigenschappen verschillen aanzienlijk. Een betonvloer is, mits de juiste nabehandeling zoals een porievullende toplaag, zeker mogelijk in de badkamer. Al moet je extra aandacht besteden aan beton in je doucheomgeving. Beton met een beperkte dikte is namelijk niet waterdicht. Dat kan je oplossen met de juiste waterdichting en een aangepaste afvoer.

Hou er ook rekening mee dat een gepolierde betonvloer vrij glad kan worden in combinatie met water en zeep. Qua onderhoud is het extra oppassen geblazen met oliën en bepaalde cosmetica. Deze vlekken trekken, zonder beschermende toplaag, vrij gemakkelijk in je vloer en zijn niet simpel om weg te werken. Kalk, sowieso moeilijk te vermijden in douches en badkamers, is ook een vaste klant in combinatie met betonvloeren. Vermijd poetsproducten met een zuur karakter.

Wat is jouw ideale badkamervloer? Deel het op onze Facebookpagina!

13 dingen die je moet weten over materialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/materialen/gezocht-en-gevonden-de-perfecte-badkamervloer/