livios logo

Malafide steenkappers verkopen Chinese kalksteen voor Belgische Blauwe Hardsteen

Belgische Blauwe Hardsteen

Foto Carrières Du Hainaut
  

Een bericht in onze mailbox: “Ik heb Belgische blauwe hardsteen besteld, maar nu hebben ze bij mij de minder kwalitatieve Chinese kalksteen geplaatst. Het verschil is nauwelijks te merken.” Een truc die malafide steenkappers wel meer toepassen door het prijsverschil.

“Het komt wel meer voor dat sommige importeurs van de Chinese steen misbruik maken van de naambekendheid en de kwaliteit van de Belgische Blauwe Hardsteen,” zegt professor geologie Jean-Pierre Cnudde van de Universiteit Gent. “De Chinese en Belgische steen vertonen misschien (van ver) enkele gelijkenissen, maar het gaat niet om hetzelfde product.”

Petit Granit

Belgische Blauwe Hardsteen

Foto www.wtcb.be
  

“Belgische Blauwe Hardsteen of ‘Petit granit’ is een kalksteen met een min of meer uitgesproken natuurlijke blauwgrijze kleur. Een van de grote kenmerken is de aanwezigheid van veel zogenaamde crinoïderesten of zeelelieresten”.
De ontginning gebeurt, zoals de naam al doet vermoeden, enkel in België en meer bepaald in de bekkens van Soignies-Ecaussinnes-Neuvilles, van de Condroz, van de Bocq en van de Molignée, weet het WTCB (TV 220).

“De benaming ‘Petit granit’ verwijst naar de schitterende kristallen in het breukvlak van het gesteente dat doet denken aan dat van graniet", vervolgt professor Cnudde. "De benaming Belgische Blauwe Hardsteen toont het onderscheid aan met de gelijkaardige Ierse Blauwe Hardsteen en verder met alle andere soorten harde kalkstenen die in andere landen ontgonnen worden (voornamelijk in China). Belgische Blauwe Hardsteen bevat buiten de zeelelieresten ook een rijke en gevarieerde fauna die hoofdzakelijk bestaat uit schelpen en uit poliepen die soms aan het oppervlak van de randen van afgewerkte stenen zichtbaar zijn.”

Chinese dolomietrijke kalksteen

Chinese oölitische dolomietrijke kalksteen

Foto Rijksuniversiteit Gent
  

De technische fiche van keuringsinstanties BUtgb en Copro leert ons dat de ‘Chinese oölitische dolomietrijke kalksteen’, ook soms ‘Tan Shan Limestone’ genoemd, afkomstig is van Tan Shan, een dorp in Oost-China. “Deze steen duikt ook meer en meer op in ons straatbeeld als straatkeien, boordstenen en als straatmeubilair. Een handvol Belgische firma’s voeren dit gesteente in als goedkoop vervangmateriaal voor de Blauwe Hardsteen.

"De ervaren waarnemer herkent dit gesteente. Voor de leek zijn vooral de ruwe afwerkingen (gezaagd, gehamerd, gevlamd, gegradeerd, …) wel erg gelijkend op onze traditionele blauwe steen. Het grote verschil met de Chinese steen is dat deze voor bijna 30% bestaat uit dolomiet en verder vooral opgebouwd is uit oölieten (kleine bolletjes). Door de oölieten lijkt dit gesteente enigszins op de steen van Vinalmont, een andere Belgische blauwe steensoort," weet Cnudde. Deze bevat geen dolomiet en is zuiverder en homogener in opbouw. Er is ook geen enkel spoor of overblijfsel van fossiele resten in de Chinese versie, blijkt uit een studie van het WTCB.

Minder duurzaam en verkleuring

Het is algemeen geweten dat dolomietgesteenten als bouwsteen minder van kwaliteit zijn en ook hun mechanische eigenschappen met de tijd vlugger verminderen dan gewone kalksteen. Onderzoek van professor Cnudde toont aan dat deze Chinese kalksteen op een andere wijze veroudert dan de Belgische Blauwe Hardsteen en bruinachtig kan verkleuren. Dit Chinees gesteente is dus duidelijk geen Blauwe Hardsteen en mag dan ook nooit als dusdanig verkocht worden. De productieselectie van de Chinese steen is uitermate belangrijk. Bruine verweringszones, open aders en stylolieten, alsook te sterke dolomietconcentraties kunnen de kwaliteit van deze steen sterk beïnvloeden.

"Vraag een oorsprongsattest"

Ook Jan Devroey van Carrières du Hainaut bevestigt dat een leek het verschil niet snel zal zien. “Ervaring en kennis zijn de sleutelwoorden. Koop daarom bij een betrouwbare verdeler, die ook vertelt wat hij verkoopt. Een lijst van verdelers is onder andere te vinden op onze website. Vraag ook een oorsprongsattest aan voor jouw specifieke levering. Dit document bewijst dat de steen wel degelijk in België ontgonnen werd.”

"Gecontroleerde Oosterse stenen hebben ook kwaliteiten"

Chinese blauwsteen

Foto Beltrami NV
  

Herwig Callewier, zaakvoerder van natuursteengroothandel Beltrami en verkoper van zowel de Belgische Blauwe Hardsteen als Oosterse stenen, stelt dat je de klant heel duidelijk moet maken wat hij koopt. "Het is daarom belangrijk dat de vakman de Oosterse blauwsteen aankoopt via een groothandel die zelf zorgt voor een kwaliteitscontrole in het land van oorsprong. Dit gebeurt onder meer door de leden van FEBENAT, de Belgische Federatie van Natuursteengroothandels. Het klopt dat de Belgische Blauwe Hardsteen een zeer edel product is, maar daarom zou ik de andere stenen niet in diskrediet brengen. Het is wel zo dat er minder goede en goede selecties op de markt zijn. Helaas bestaan er ook handelaars die de naam misbruiken."

Vietnamese blauwsteen

Foto Beltrami NV
  

Callewier wijst ook op het verschillend gebruik van de stenen. “Het is belangrijk dat de handelaar duidelijk maakt voor welke toepassing je de stenen zoals de Noir d’Orient (India), de Asian Blue (Vietnam) en de Jinin Stone (China) gebruikt. Deze stenen zijn overigens ook uitvoerig getest door het WTCB. Voor binnentoepassingen adviseren we de Belgische Blauwe Hardsteen. De selectie en afwerking is doorgaans beter dan in Vietnam en China. Door de jarenlange ervaring - Chinese steen is nog maar een tiental jaar op de Europese markt - zijn de eisen in ons land hoog. Keerzijde van de medaille is de hogere kostprijs.
De Chinese dolomiet (Jinin Stone) raden we vooral aan voor buiten. Overigens wordt deze nu al op grote schaal gebruikt voor bestratingen, terrassen, boorden... De kwaliteit is goed, maar de afwerking is iets minder perfect. Dit maakt wel dat ze door de lagere kostprijs meer toegankelijk voor iedereen zijn. Het verkleuren? Deze steen bevat inderdaad een bruine component die door het opschuren of verzoeten meer naar boven komt, maar doet niks af aan de kwaliteit. Het aspect van de bruine schijn moet je wel meegeven aan de klant. Ik herhaal daarom nog eens dat je de klant goed moet informeren en bijgevolg aan hem de keuze moet laten uit de verschillende stenen."

13 dingen die je moet weten over materialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/materialen/malafide-steenkappers-verkopen-chinese-kalksteen-voor-belgische-blauwe-hardsteen/