livios logo

Oude vloeren voor een nieuw interieur

Oude vloeren kunnen een echte eyecatcher vormen in je interieur.

Foto Westvlaams Tegelhuis

Oude kerkdallen kunnen tot 12 cm dik zijn.

Foto Designo & Houtatelier

Oude vloeren kunnen een eyecatcher vormen in je interieur. Vooral de oude plankenvloeren, handgebakken terracottategels, cementtegels, oude kasseien en klinkers, kerkdallen en diverse oude marmer- of andere natuursteensoorten zijn geliefd.

Aandachtspunten

Door het sterk wisselend aanbod, is het moeilijk het kaf van het koren te scheiden en prijzen te vergelijken. Neem de tijd om een aantal gespecialiseerde bedrijven te bezoeken. Maak je keuze ook niet enkel op basis van de prijs. Let op de staat van de steen en het aantal m² dat er in een lot zit. Let bij natuursteen op de dikte en ga na of dit wel kan in jouw woning. Enkele tips:

 • Natuurstenen tegels zijn vaak onregelmatig van vorm. Maak daarom een assemblageplan voor je met de plaatsing begint.
 • Als je voor een plankenvloer kiest, hou dan rekening met dikte van de planken en met de dikte van de slijtlaag.
 • Kijk na of er breuklijnen ontstaan bij het recupereren van de vloer.
 • De vloer mag na de recuperatie (bij bv. terracottavloeren) niet te lang onafgedekt buiten staan bij vriesweer. Daardoor kan die vocht opnemen en broos worden.
 • Controleer of je de vloeren makkelijk terug proper kan maken of dingen die erop verlijmd zijn (zoals linoleum) kan verwijderen zonder de vloer te beschadigen.
 • Check of alle nagels uit oude planken zijn verwijderd, of ze allemaal dezelfde dikte en breedte hebben en of ze nog goed in elkaar passen.
 • De vloer moet esthetisch gezien bij de andere vloeren passen die er al liggen of waarmee je wilt combineren.

Voorbereidingen

De plaatsing vereist wat voorbereiding. Oude kerkdallen kunnen tot 12 cm dik zijn en oude plankenvloeren zal je eventueel terug op dikte moeten schaven. Dit doe je aan de onderkant van de vloer zodat je de ziel van de vloer niet wegschuurt. De planken plaats je vervolgens op een houten ondervloer.

Zorg er altijd voor dat de bovenkant van al de afgewerkte vloeren gelijk is. Bij voorkeur zijn alle oude vloeren ook al op de werf aanwezig zodat je ze altijd correct op dikte kan nameten. Dan kan er achteraf geen fouten of discussies ontstaan bij de vloerder.

Nieuwbouw én renovatie

Oude vloeren kunnen perfect bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. Hou bij nieuwbouw rekening met de dikte van de vloer en de vloeropbouw. Ga bij renovaties na of je genoeg hoogte hebt nadat de bestaande vloer verwijderd is. Bespreek dit vooraf met je architect, zodat hij de juiste bouwhoogte op plan zet.

Kunstmatig verouderde materialen

Vloerfabrikanten bieden vaak ook kunstmatig verouderde vloeren aan. Naast een gunstigere prijs hebben deze enkele belangrijke troeven.

 • Ze vertonen amper verborgen gebreken.
 • Meestal kan je kiezen hoe je de veroudering, de kleur en de afmetingen van je droomvloer wilt.
 • Er is minder voorbereidend werk bij de plaatsing en de diktes en afmetingen zijn hetzelfde.
 • Ze zijn in grote hoeveelheden beschikbaar.

Soms zie je onmiddellijk het verschil met oude materialen, maar in andere gevallen is het voor een leek moeilijk om de twee van elkaar te onderscheiden. Kunstmatig verouderde materialen kan je op dezelfde wijze plaatsen als nieuwe vloeren.

13 dingen die je moet weten over materialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/materialen/oude-vloeren-voor-een-nieuw-interieur/