livios logo

"Vloeren worden met de jaren alleen maar mooier"

Zaakvoerder Eric Maurissen van Designo & Houtatelier bij een verouderde eiken plankenvloer.

Foto Designo & Houtatelier
  

Oude kerkdallen kunnen tot 12 cm dik zijn. Dat heeft gevolgen voor de plaatsing.

Foto Designo & Houtatelier
  

Oude terracottavloeren zijn nog altijd erg in trek.

Foto Designo & Houtatelier
  

Naast een gunstigere prijs hebben verouderde vloeren heel wat troeven. Op deze foto zie je een verouderde Versailleparket.

Foto Designo & Houtatelier
  

"Oude vloeren worden met de jaren alleen maar mooier", aldus Eric Maurissen.

Foto Designo & Houtatelier
  

Recuperatiematerialen kunnen je woning een persoonlijke en karaktervolle invulling geven. Met vaak verrassende resultaten. Vooral oude vloeren zijn een echte eyecatcher in een interieur. Maar hoe weet je als leek welke vloeren je hiervoor kan gebruiken? En welke aandachtspunten zijn er bij de plaatsing? We gingen te rade bij Designo & Houtatelier, specialist en fabrikant in oude en verouderde vloeren.

Warmte in huis

Waarom je voor een oude vloer zou kiezen? “Vooral voor de gezelligheid en warmte die ze uitstralen”, vindt zaakvoerder Eric Maurissen. “Ze worden met de jaren alleen maar mooier. Mensen die bewust voor een recuperatievloer kiezen, storen zich ook niet aan kleine mankementjes. Die vergemakkelijken net het onderhoud, want een extra vlekje of kras maakt niet uit.”

“Een oude vloer is ook tijdloos. Bij verbouwingen belanden keramische tegels vaak in de afvalcontainer. Oude natuursteen of andere oude vloeren niet. Die worden behouden of gerecupereerd en duurder verkocht.”

Aandachtspunten

Er zijn volgens Eric Maurissen drie belangrijke aandachtspunten bij de recuperatie van een vloer: de kwaliteit, de hardheid en de renovatie van de vloer zelf. Volgende aandachtspunten moet je zeker controleren:

  • Zijn er breuklijnen ontstaan bij het recupereren van de vloer?
  • Heeft de vloer na de recuperatie (bij bv. terracottavloeren) lang onafgedekt buiten gestaan bij vriesweer? Daardoor kan die vocht opnemen en broos worden.
  • Kan je de vloeren makkelijk terug proper maken of dingen die erop verlijmd zijn (zoals linoleum) verwijderen zonder de vloer te beschadigen?
  • Zijn alle nagels uit oude planken verwijderd en hebben ze allemaal dezelfde dikte en breedte? Passen ze verder nog goed in elkaar?
  • Past de vloer esthetisch gezien bij de andere vloeren die er al liggen of waarmee je wilt combineren?

Voorbereidingen

De plaatsing van een oude vloer vereist wat voorbereiding. “Oude kerkdallen kunnen bijvoorbeeld tot 12 cm dik zijn en oude plankenvloeren zal je eventueel terug op dikte moeten schaven. Dit doe je dan aan de onderkant van de vloer zodat je de ziel van de vloer niet wegschuurt. De planken plaats je vervolgens op een houten ondervloer.”

“Zorg er steeds voor dat de bovenkant van al de afgewerkte vloeren gelijk is”, tipt Maurissen. “Bij voorkeur zijn alle oude vloeren ook al op de werf aanwezig zodat je ze altijd correct op dikte kan nameten. Er kunnen dan achteraf geen fouten of discussies ontstaan bij de chaper of vloerder.”

Oud of verouderd?

Zijn er voor een bepaald project niet genoeg oude vloeren, dan moet je volgens Maurissen wel kiezen voor een verouderde vloer. “Daarom verouderen we in eigen productie zowel houten vloeren als Belgische blauwe hardsteen.”

Naast een gunstigere prijs hebben verouderde vloeren enkele belangrijke troeven. “Zo vertonen ze amper verborgen gebreken. Meestal kan je ook kiezen hoe je de veroudering, de kleur en de afmetingen van je droomvloer wilt. Er is minder voorbereidend werk bij de plaatsing en de diktes en afmetingen zijn hetzelfde."
Maar moet je niet naar de prijs kijken, is er genoeg voorradig en ben je bereid om de vloer er weer goed te laten uitzien, dan kiest Maurissen toch voor een authentieke oude vloer.

Minder aanbod

De populairste recuperatievloeren bij Designo & Houtatelier zijn oude terracottavloeren, kerkdallen, Belgische blauwe hardsteen, Bourgondische dallen en oude cementtegels. “Maar het aanbod is vandaag flink verminderd. Iedereen weet tegenwoordig dat zulke vloeren geld waard zijn. Ze houden ze dus zelf, recupereren ze voor hun kinderen of verkopen ze duurder. Een fel contrast met vroeger, toen mensen ze soms zelfs gratis weggaven.”

Nieuwbouw én renovatie

Oude vloeren kunnen perfect bij zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten. “Hou bij nieuwbouw wel rekening met de dikte van de vloer en de vloeropbouw. En ga bij renovaties na of je genoeg hoogte hebt nadat de bestaande vloer verwijderd is. Bespreek dit vooraf met je architect, zodat hij de juiste bouwhoogte op plan zet.”

13 dingen die je moet weten over materialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/materialen/vloeren-worden-met-de-jaren-alleen-maar-mooier/