livios logo

Bouwdrogers tegen tijdsgebrek en schimmelvorming

In een nieuwbouwwoning zit een massa water dat op termijn wel zal uitdrogen, maar jammer genoeg hebben we niet altijd de tijd om het natuurlijke droogproces af te wachten. Zeker niet als we ongeduldig zijn om bijvoorbeeld de vloer te kunnen leggen.

Als je parket, laminaat of vinyl plaatst, mag de chape niet te veel vocht bevatten. Anders dreigt de vloer krom te trekken (banaanvorming). Vocht is eveneens nefast voor de plaatsing van natuursteen en vermijd je ook beter voor andere klussen in huis zoals behang- of schilderwerken. Gipskartonplaten plaatsen bij een te hoge luchtvochtigheid is vragen om problemen. De platen kunnen wak worden waardoor ze hun stijfheid en draagkracht verliezen. Een te trage droging kan daarnaast leiden tot schimmelvorming.

Ventilator

Met een bouwdroger kan je de droogtijd drastisch inkorten en kan je eventuele schimmelvorming een halt toeroepen. Zeker in koudere perioden, want een optimale natuurlijke droging is enkel mogelijk in zeer droge warme periodes.
Een bouwdroger zal de omgevingslucht gaan drogen zodat alle bouwmaterialen optimaal hun vocht aan deze lucht kunnen afgeven. Je kan de werking van een bouwdroger nog optimaliseren door hem te combineren met een ventilator. Deze zal er enerzijds voor zorgen dat alle vochtige lucht tot bij de bouwdroger geraakt en anderzijds dat de droge lucht mooi verdeeld wordt waardoor je een gelijkmatige droging krijgt. Nog een pluspunt van de ventilator is dat de verdamping van het bouwvocht stukken sneller zal verlopen door de hoge luchtverplaatsing.

7° C

Bouwdrogers kan je huren bij gespecialiseerde bedrijven of bij algemene verhuurcentra. Je hebt hierbij de keuze tussen condensatie- of adsorptiedrogers. Hoewel adsorptiedrogers het voordeel hebben dat ze bij extreem lage temperaturen toch nog voor droge lucht kunnen zorgen, zal voor het drogen van nieuwbouwprojecten meestal geopteerd worden voor condensatiedrogers. Deze halen vanaf 7° C een goed droogresultaat. Vandaar dat het aan te raden is om bij te verwarmen in koudere seizoenen. Door een hogere ruimtetemperatuur te creëren zal het bouwvocht immers veel sneller gaan verdampen en zal de condensatiedroger meer vocht uit de lucht gaan halen.
Anderzijds is enkel drogen door te verwarmen en zonder bouwdroger sterk af te raden omdat dit een te hoog energieverbruik met zich meebrengt en ook een ongelijke verdamping in de hand werkt die nefast kan zijn voor de pleisterlaag of de chape.


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/plaatsing-vloer/bouwdrogers-tegen-tijdsgebrek-en-schimmelvorming/