livios logo

Hoelang moet chape drogen?

Een belangrijke vraag bij de afwerkingsfase van jouw nieuwbouw of renovatie. Want je moet natuurlijk tijdig je tegels bestellen. Of die pakken laminaat ophalen. Een datum prikken voor je vloerder of parketplaatser. Thierry Beirens van betoncentrale Van Akelyen helpt je met jouw timing.

Zeg niet drogen, maar hydrateren

Chape of dekvloer is de laag waar je vloerafwerking opkomt. Het is een mix van drie bestanddelen: zand, cement en water. "Droogtijd is trouwens een verkeerd woord", verbetert Beirens. "Het gaat er namelijk om hoeveel tijd het cement nodig heeft om te hydrateren. Dat er geen water meer vrijkomt en het cement helemaal is verhard."

Theorie versus praktijk

Een vuistregel is dat je tot vijf centimeter één week per centimeter moet rekenen. Elke extra centimeter, telt voor twee weken. "Maar het is geen exacte wetenschap. In theorie duurt het hele proces bij 20° C plusminus vier weken.

In theorie. Want de praktijk toont dat het antwoord complexer is en afhankelijk van allerlei factoren. De temperatuur dus, maar ook de relatieve vochtigheid." In de zomer zal de buitenlucht namelijk meer vocht opnemen dan op een druilerige herfstdag. "Ook logisch: hoe meer centimeters chape, hoe meer water en hoe langer de wachttijd."

Een apparaat om de vochtigheid in de chape te meten. Zo ben je 100 % zeker of de dekvloer klaar is voor een bepaalde afwerking.

Foto Quick•Step/ UNILIN bvba division flooring
  

Een vuistregel is dat je tot vijf centimeter één week per centimeter moet rekenen. Elke extra centimeter, telt voor twee weken.

Foto Grouttech bvba
  

Een bouwdroger onttrekt vocht uit de lucht en blaast die vervolgens weer de ruimte in.

Foto Bouwdroger.com
  

Snel tegelen geen probleem

"Maar om te tegelen hoef je zeker niet te wachten tot al het water weg is uit de chape", vertelt Beirens. "Als je vloerder maar de juiste producten gebruikt. Er zijn aangepaste lijmen en mortels waarmee je een week na het chappen al aan de slag kunt." Voor parket en laminaat moet alles wel perfect droog zijn. "Anders nemen die vocht op en bestaat de kans dat ze kromtrekken."

Is een bouwdroger een goed idee?

Zijn bouwdrogers een optie om het hele proces te versnellen? "Te snel is nooit goed. Als je vanaf dag één intensief begint te verluchten of zo'n droger inzet, zal een deel van het cement niet hydrateren. En zo kan niet alle cement verharden.

De gevolgen: een verstoffing van het oppervlakte en een minder sterke dekvloer. Natuurlijke verluchting is nog altijd het beste. Maar de realiteit is nu eenmaal dat het soms vooruit moet gaan..."

Conclusie?

Er is geen pasklaar antwoord. Informeer bij je chapper naar de droogtijd. Hij kan die droogtijd inkorten door bepaalde additieven toe te voegen aan de chape.

Vraag vanaf wanneer je het vloeren kan inplannen. Tegelen kan relatief snel, zolang je vloerder maar de juiste producten gebruikt. Opgepast met een vloerafwerking die vocht absorbeert. Aan je plaatser om te meten of het veilig is om af te werken.

Tot slot nog een praktisch artikel om je planning te optimaliseren: Gipsplaten, pleisteren, chape, … Wat doe je eerst?

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/plaatsing-vloer/hoelang-moet-chape-drogen/