livios logo

Interieurarchitect tipt: in 5 vragen naar de perfecte vloer

Een kwaliteitsvolle vloer vertegenwoordigt al gauw 20% van je interieurbudget. Een reden te meer om goed na te denken over je vloeren. Met deze vijf tips haal je het meeste uit je interieur... en je centen!

Tip 1: Kijk naar je levensstijl

De belangrijkste vraag: hoe leef je? Een gezin met kinderen heeft een onderhoudsvriendelijke vloer nodig, die tegen een stootje kan. Keramische tegels zijn dan de beste keuze. Bij natuursteen en hout moet je uitkijken met bepaalde producten. Epoxy is dan weer niet krasbestendig. Hou per type rekening met die voor- en nadelen.

Wil je vermijden dat je vuil te veel ziet op je vloer? Kies dan een vloer met structuur en schakeringen. Dat geldt voor alle materialen, zelfs voor strakke vloeren in epoxy. Als daar een tikkeltje in zit, valt het vuil minder op. 

keuken eik keukeneiland

Hou rekening met de rest van je interieur. Muren kan je snel een nieuw kleurtje geven, maar je keuken gaat jaren mee.

Foto èggo
  

vloer COREtec Essentials harde vloeren parketlook voordelen van parket, laminaat, click-vinyl en kurk in één plank of tegel kinderen speelgoed

Een gezin met kinderen heeft een onderhoudsvriendelijke vloer nodig, die tegen een stootje kan.

Foto COREtec® Floors
  

vloer vloeren impermo batibouw 2018

Cementtegels lenen zich perfect om meer kleur in je interieur te brengen.

Foto Impermo
  

Tip 2: Ga voor een totaalconcept

Kijk naar de rest van je woning en bekijk alle interieurelementen samen als een geheel. De kleur van je muren kan je makkelijk aanpassen. Maar je keuken en andere meubels hou je nog jaren. Vraag daarom stalen aan om te kijken of je toekomstige vloer erbij past. Dat kan voor alle vloertypes. Al vragen sommige fabrikanten een kleine vergoeding.

Tip 3: Hou rekening met de ruimte

Je vloer heeft een grote impact op het ruimtegevoel. Plaats in kleine kamers bijvoorbeeld geen grote tegels van 80 bij 80 centimeter, maar eerder kleintjes van 45 bij 45. Zo krijg je meer voegen, waardoor de ruimte optisch groter lijkt. Leg de vloer ook altijd in de lengterichting van de ruimte om de lengte te benadrukken. Dit geldt zowel voor parket, laminaat als rechthoekige tegels en zeker in smalle kamers. Kies je voor een donkere vloer, maak dan de ruimte optisch hoger met een licht plafond. In lage kamers laat je de gordijnen best doorlopen van boven tot onder en ga je voor behang met verticale lijnen.

vloer keuken

Leg parket altijd in de lengterichting van de ruimte om de lengte te benadrukken.

Foto BerryAlloc
  

 tegels vloer vloeren vloertegels wandtegels

Ook door tegels in de juiste richting te leggen, kan je een ruimte langer doen lijken.

Foto Tegel Outlet
  

vloer vloeren bis 2018 impermo

"Een gezin met kinderen heeft een onderhoudsvriendelijke vloer nodig, die tegen een stootje kan. Keramische tegels zijn dan de beste keuze."

Foto Impermo
  

Tip 4: Zoek alternatieven

Hout zorgt voor een warme sfeer. Maar soms is parket geen goed idee, zoals in de buurt van een houthaard. Daar moet je altijd een stenen vloer leggen. Parkettegels zijn een mooi alternatief. Ze combineren het gebruiksgemak van keramiek met de warme uitstraling van hout. Zorg wel dat de voegen dezelfde kleur hebben als de tegel. Anders zie je onmiddellijk dat het geen echt parket is.

In de badkamer is de keramische versie van cementtegels een goed idee. Die wordt niet zo glad. Leg in je living niet overal drukke cementtegels met een patroon, maar creëer rust met grotere effen oppervlakken. Ook hiervan bestaat een goedkopere keramische variant. Maar bij een echte cementtegel zie je het niet als er een stukje loskomt. Het materiaal is in de diepte gekleurd.

Tip 5: Baken zones af

Interieurs worden hoe langer hoe opener. De vloer is daarom een handig hulpmiddel om zones af te bakenen. Bijvoorbeeld parket in de zithoek en tegels in de rest van de woonkamer. Volg wel de lijnen van je interieur. Leg de vloeren altijd in het verlengde van muren.

Als je parket en tegels combineert, zorg dan voor een naadloze overgang. Zónder houten lat. Anders creëer je een kader en dat is oogt minder mooi. Hou ook rekening met de dikte van de verschillende vloeren zodat het geheel in de hoogte gelijk ligt. 

 

Met dank aan interieurarchitecte Stefanie Coninx

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/plaatsing-vloer/interieurarchitect-tipt-in-5-vragen-naar-de-perfecte-vloer/