livios logo

Tegelvloer in je garage? Zo pak je het aan!

Tegels zijn met voorsprong de populairste vloeroplossing in garages. En toch mag je een aantal zaken niet uit het oog verliezen. Tegelspecialist John Coorevits legt uit waarom.

Ga voor vetbestendige tegels met …

garage garagepoort

Een garagevloer krijgt heel wat te verduren. De verankering en de tegeldikte zijn daarom twee aandachtspunten.

Foto L-Door
  

"Gebruik een vetbestendige tegel", tipt John Coorevits. "Liefst een keramische, of nog beter een volkeramische. Stel dat er olie lekt op een cementtegel: die vlek krijg je er nooit meer uit."

… oneffen look

Nog een advies: "Kies liever niet voor effen, want daar zie je onmiddellijk bandensporen op. Ideaal zijn volkeramische porfiertegeltjes. Door hun genuanceerde uitzicht, is vuil minder snel zichtbaar."

Voldoende dik …

Een garagevloer krijgt heel wat te verduren. "Neem daarom een dikte van minstens acht millimeter", zegt Coorevits. "Dunner kan, maar dan verhoogt het risico op breuken."

… maar niet te groot

Qua afmetingen geldt het omgekeerde. "Ga niet boven 45 bij 45 centimeter, tenzij je 100 % zeker bent van de plaatsing. Want hoe groter de tegel, hoe belangrijker dat hij overal ondersteuning krijgt. Is dat niet het geval, dan is zelfs een klein steentje in de nerf van een autoband al nefast."

garagepoort cover

De ideale 'garagetegel' is voor Coorevits minimaal acht millimeter dik, heeft een oneffen look, en is maximaal 45 bij 45 centimeter groot.

Foto Profel
  

 

Traditionele verankering in mortelbed …

"Een auto weegt al snel 1.000 à 1.500 kilo. Daarom moeten je tegels zo goed mogelijk verankerd zitten in de ondergrond. Dat kan op de klassieke manier, in een mortellaag rechtstreeks op de stabilisé."

… of verlijmen op de chape

"Doe-het-zelvers raad ik aan om eerst een chape te laten leggen en vier weken droogtijd te respecteren. Daarna kan je de tegels op de chape verlijmen met een lijmkam van minstens acht, maar liefst tien millimeter. Die diepere groeven zorgen voor een betere aansluiting op de ondergrond."

Poetsen met ontvettend product

"Het onderhoud stelt weinig voor. Zolang je maar geen zeep- of oliehoudend product gebruikt. Want het absorptievermogen van een volkeramische vloer ligt stukken lager dan dat van een vensterraam. En het komt ook bij niemand op om glas met zeep te poetsen. Gebruik daarom altijd een ontvettend product", besluit Coorevits.

Zelf aan de slag? Onze klus Vloer betegelen zet je op weg!

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/plaatsing-vloer/tegelvloer-in-je-garage-zo-pak-je-het-aan/