livios logo

Uitgerekend: wat kost chape?

Of je nu bouwt of grondig renoveert, een dekvloer of chape heb je altijd nodig. Deze cement-zandlaag is cruciaal voor een stabiele sterke en vlakke vloerafwerking. Maar wat kost chape? We vroegen het aan de specialisten van Grouttech.

1. Traditionele chape: vanaf 10,8 euro per m²

Chape bestaat in uiteenlopende sterktes, met of zonder garantie wat betreft droogtijd of scheurvorming. Hoe meer eisen je stelt, hoe duurder. Een traditionele chape, volgens de norm van het WTCB, is beloopbaar na vijf dagen en moet twee tot soms meer dan drie maanden drogen. Reken op één week droogtijd per centimeter tot 5 cm diepte  en twee weken per centimeter vanaf een diepte van meer dan 5 cm.

Deze chape, zonder netwapening of additieven, moet voor voldoende sterkte minstens 5 cm dik zijn. Dan betaal je volgens Grouttech, als je goed onderhandelt, 10,8 euro per m². Dikwijls volstaat dit niet qua sterkte, of om bij overlappingen van leidingen voldoende chapedekking te hebben. Dan heb je een dikkere chape nodig. Reken op 15 euro per m² voor 7 cm en 19 euro voor 8 cm.

bevloering dekvloer


  

Grout Techniek gietvloer dekvloer

Foto Grouttech bvba
  

2. Gewapende chape: vanaf 11,5 euro per m²

Wapeningsnet

Als de chape rechtstreeks op de vloerplaat ligt en rust op een plasticfolie, is er geen extra wapening nodig. Maar bij vloerverwarming of chape op isolatie moet je de chape volgens Grouttech altijd versterken met een net- of vezelcompoundwapening. Een chape met netwapening kost 12 euro per m² voor een dikte van 5 cm. Voor 7 cm moet je rekenen op 14 euro. Voor 8 cm betaal je 15 euro.

Vezelcompoundwapening

Als je een dunnere of sterkere chape wil, tussen 3 en 6 cm, is het beter om de dekvloer te versterken met een  vezelcompoundwapening, stellen ze bij Grouttech. Dit gebeurt met kunststofvezels die met additieven in de chape vermengd worden. Omdat er minder aanmaakwater nodig is, droogt de chape sneller, is hij tot drie maal sterker (zodat je de dikte kan beperken) en is het risico op krimpscheuren quasi onbestaand.

Een chape met een vezelcompoundwapening van 5 cm dik heb je volgens Grouttech vanaf 11,5 euro per m². Voor 7 cm betaal je zo’n 14,5 euro per m² en 16 euro als je naar een dikte van 8 cm gaat. Deze chape kan al geplaatst worden vanaf 3 cm. Bij dergelijke dunne diktes is de prijs interessanter dan die van traditionele chape, want je spaart sowieso de netwapening uit.

Bij Grouttech raden ze aan om de dikte van de chape altijd te beperken. "Je kan beter wat meer isoleren. Want hoe dikker de chape, hoe langer de droogtijd en hoe groter het risico op schotelvorming en scheuren.”

3. Sneldrogende chape: vanaf 26 euro per m²

Een vezelversterkte chape droogt al sneller dan een traditionele dekvloer. Maar er zijn ook additieven die de chape nóg sneller laten harden en drogen, in maximum twee weken. Deze droogtijdversnellers zijn interessant als je zo snel mogelijk opnieuw wil beginnen met de verdere afwerking van je woning. Voor een sneldrogende chape van 7 cm betaal je volgens Grouttech 26 euro per m². Dat is een stuk meer dan voor een gewone chape, maar dan krijg je wel de garantie dat de chape binnen de veertien dagen droog, uitgehard en uitgekrompen is.

Tip van Livios: vraag meerdere offertes op, de prijzen voor chapewerken kunnen sterk uiteenlopen.

Alle prijzen in dit artikel zijn excl. btw.

In samenwerking met

Bekijk alle partners

Deze website is beveiligd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en gebruiksvoorwaarden zijn van toepassing.

track

http://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/plaatsing-vloer/uitgerekend-wat-kost-chape/