livios logo

Trillende vloer: moeten we ons zorgen maken?

Vraag

Bij de renovatie van ons huis hebben we een jaar geleden de oude vloer uitgegraven. De oude tegels lagen nog in zavel, vandaar. We hebben dus alles een halve meter uitgegraven en een vloerplaat gegoten (oppervlakte ca. 70m² in L-vorm).

Daarbovenop kwam een laag gespoten isolatie (de naam ontsnapt me even, maar van die isolatiebolletjes in een soort cementmengsel). Dit werd gladgeschuurd. Daarbovenop de vloerverwarming. Hierop werd chape effen getrokken, en daarbovenop werd een keramische vloer gelegd.

Nu merken we dat er trillingen ontstaan in de vloer als we rondwandelen in huis. Zelfs als onze kindjes (10 kg zwaar) lopen of wandelen, voelen we de trillingen enorm. De keramische vloer heeft uitzetvoegen en werd professioneel gelegd, dus heb ik wat angst dat er een onderliggend probleem is - een weggezakte/wegzakkende laag of iets dergelijk. Wat kan hiervan de oorzaak zijn?

Dezelfde vloer ligt trouwens ook op de bovenkant van het keldergewelf (dat in dallen opgebouwd is) en daar trilt het niet. Hoeven we ons zorgen te maken en kijken we best eens of er een probleem is (vloer openbreken ofzo), of maken we ons onterecht zorgen?

Antwoord

Het beschreven fenomeen komt soms voor bij gespoten polyurethaan isolatie (deze kan inklinken waardoor de chape hol komt te liggen), maar dat is dus hier niet het geval. Misschien is er toch een terugwijkende laag onder de vloertegel? Is er voldoende cementbinding tussen de isolatiebolletjes? Misschien is de chape te dun? Er moet minstens 6cm dekking zijn bovenop de buizen van de vloerverwarming. Samenstelling van de chape? Hechten van de tegellijm aan de chape?

Het lijkt me dan ook het best om de vloer plaatselijk open te breken en te zien wat er eventueel aan de hand is.   

Meer beantwoorde vragen over Plaatsing vloer

Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

Livios streeft steeds naar juistheid, objectiviteit en betrouwbaarheid van de informatie die het verstrekt. De redactie, noch de panelleden op wie zij beroep doet bij het beantwoorden van de vragen, kunnen aansprakelijk gesteld worden voor welk gebruik dan ook. Lees meer

In samenwerking met

Bekijk alle partners

https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/plaatsing-vloer/vraag/35513/trillende-vloer-moeten-we-ons-zorgen-maken/