Keramische tegels: topper in gebruiksgemak

Wie op zoek is naar een onderhoudsvriendelijke vloer doet een goede zet met keramische tegels. Klassiek, modern, rustiek, strak … je vindt ze in allerlei structuren, afmetingen, kleuren en prijsklassen.

Wat is een keramische tegel?

Keramische tegels bestaan uit een mengsel van klei en zand, en eventueel een toevoeging van andere minerale grondstoffen. Deze mengelingen worden daarna bewerkt om ze de gewenste vorm te geven en vervolgens gebakken op hoge temperatuur. Er bestaan verschillende fabricagemethodes en afwerkingsmogelijkheden.

Eigenschappen

De fysische en mechanische eigenschappen van een tegel bepalen de kwaliteit en soms ook de benaming ervan. Enkele voorbeelden van deze eigenschappen zijn: waterabsorptie, krashardheid, slijtweerstand, buig- en drukweerstand, schok- en slipweerstand en de vlekweerstand.

Tegelklassen

Om de slijtsterkte van verglaasde keramische tegels aan te tonen, werd de PEI-norm in het leven geroepen. Die geeft de slijtageklasse van tegels aan met getallen van 1 tot 5. Waarbij PEI 1 de zwakste klasse is en PEI 5 de sterkste. Tegels van klasse 1 kan je enkel met blote voeten of zachte schoenzolen belopen. Tegels uit klasse 5 zijn geschikt voor zeer intensief gebruik, zowel binnen als buiten.

Tweede keuze
Bij de tegelproductie kunnen er fabricagefouten gebeuren, zoals een maat- of kleurafwijking. Dit noemen ze tegels van tweede keuze of eerste handelskeuze. Omwille van deze schoonheidsfoutjes kan je de tegels aan een voordeligere prijs kopen. Daarnaast heb je tegels van eerste keuze zonder afwijkingen. Deze info vind je vaak terug in de technische fiche van tegels of op de verpakking.

Belangrijkste voordelen

 • Relatief lage prijs.
 • Veel keuze in motieven, kleuren en structuren.
 • Gemakkelijk in onderhoud.
 • Hygiënisch.
 • Kleurvast
 • Hoge buig- en breekweerstand bij belasting.
 • Milieuvriendelijk: duurzaam en recycleerbaar.
 • Ideaal in combinatie met vloerverwarming.

Belangrijkste aandachtspunten

 • Voelt kouder aan dan andere vloeren.
 • Niet elke tegel is geschikt voor zowel binnen als buiten. Vraag dus zeker na of jouw gekozen tegel hiervoor in aanmerking komt als je je vloer wil doortrekken tot op het terras.
 • Door het voegen van tegels kan er cementsluier ontstaan. Die zal je moeten verwijderen met aangepaste producten.

WEETJE: wandtegels of faiencetegels zijn ook keramische tegels maar worden meestal in twee fasen gebakken. De witte of gekleurde onderlaag is voorzien van een glazuurlaag en weinig of niet slijtvast. Ze zijn ook lichter dan vloertegels.

Plaatsing

Keramische tegels plaats je met tegellijm op een vlakke ondergrond, in mortel of op tegeldragers. Die ondergrond moet je eerst voorbereiden met een primer of hechtemulsie. Leg ook eerst een rij tegels om te kijken of je ze op maat moet slijpen. Als alle tegels zijn gelijmd en aangeklopt, kan je de vloer afwerken met voegmiddel en plinten.

Er is een verschil tussen gerectificeerde en niet-gerectificeerde tegels. Voor een strak resultaat kies je best gerectificeerde tegels. Die hebben rechte en op maat gezaagde kanten en hoeken. Je kan ze dicht op elkaar plaatsen met een minimale voeg ertussen. Bij niet-gerectificeerde tegels zijn de hoeken lichtjes afgerond en de randen niet helemaal haaks. Daarom moet je bij de plaatsing ervan een bredere voeg gebruiken.

Lees zeker ook dit artikel ter voorbereiding: de grootste fouten bij het plaatsen van tegels. Na plaatsing moet je een keramische tegel de eerste keer poetsen met een cementsluierverwijderaar.

Onderhoud

Een keramische tegelvloer vergt weinig onderhoud. Een sopje van water en een tegelreiniger volstaat. Let wel op met producten die vetten of veel zeep bevatten. Daarmee leg je een vetlaag over je vloer waarop je voetstappen, vlekken en vuil makkelijker ziet. Bovendien krijgt je vloer hierdoor een matte, doffe look.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media