Vinyl: veelzijdige vloer van pvc

Met een vloer uit vinyl scoor je op elk vlak. Niet alleen vraagt deze veelzijdige pvc-vloer weinig onderhoud, je hebt ook een ruime keuze aan kleuren en dessins. Extra troef: vinyl heeft een geluiddempend effect.

Wat is vinyl?

Een vinylvloer is een veerkrachtige kunststof (pvc) vloerbedekking, opgebouwd uit meerdere lagen: de onderlaag of rug, een beschermende glasvezellaag, de tekening en de toplaag. De duurzaamheid van vinyl is afhankelijk van de dikte van de toplaag en de stevigheid van de onderstructuur. Een extra beschermlaag verhoogt de kras- en slijtvastheid.

Er bestaan drie soorten vinyl. Je hebt een dunne variant van 2 of 2,5 millimeter die erg stevig is en gekleefd wordt. Die zie je voornamelijk in de projectmarkt. Daarnaast zijn er slappe vinylplanken met een kliksysteem die je zwevend plaatst. Weekmakers verlenen deze planken hun soepelheid.

Daarnaast brengen heel wat fabrikanten een derde soort op de markt: rigide vinyl met een stevige en watervaste kern zonder weekmakers. Dit type is makkelijker te plaatsen en vergt minder voorbereiding van de ondergrond. Binnen de groep van rigide vinyl, zijn er varianten op de markt die een dunne vinyllaag kleven op een stevige, watervaste kern. Bij andere varianten worden de verschillende lagen verperst worden tot een homogeen product.

Geweven vinyl

Er bestaat ook geweven vinyl. Dit bestaat uit vinyl en een kleine hoeveelheid polyester. Geweven vinyl heeft een grote slijtvastheid, een lange levensduur, een interessant prijskaartje en is makkelijk te onderhouden. Maar je kan het niet gebruiken in vochtige ruimtes, valt niet te combineren met vloerverwarming en je loopt er beter niet blootsvoets op.

Esthetische mogelijkheden

Vinyl is in talloos veel kleuren, oppervlaktestructuren en dessins te verkrijgen, zelfs in originele fantasieontwerpen. Ook ontwerpen waarbij figuren naadloos in elkaar overlopen zijn mogelijk. Het is bovendien uitermate geschikt voor imitaties van andere vloeren,zowel als alternatief voor plankenvloeren als voor tegels (vb. vinyl met de look van natuursteen, beton of parket).

Belangrijkste voordelen

 • Strakke afwerking mogelijk: je kan vinyl van kamer tot kamer doorleggen.
 • Geluiddempend effect.
 • Voelt nooit koud aan. Vinyl neemt meteen de omgevingstemperatuur aan.
 • Flexibel product en makkelijk zelf te plaatsen.
 • Vinyl heeft een watervaste kern en kan overal gelegd worden, ook in natte ruimtes. Op voorwaarde dat alle naden goed gedicht zijn.
 • Slijtvast, kras-, en vlekbestendig.
 • Goedkoper dan parket en natuursteen, duurder dan laminaat.
 • Makkelijk in onderhoud.
 • Dun: ideaal voor renovaties waarbij vinyl bovenop een bestaande vloer komt.
 • Slap vinyl en samengeperst rigide vinyl zijn volledig recycleerbaar.
 • Geschikt in combinatie met vloerverwarming en -koeling.

Belangrijkste aandachtspunten

 • Niet de dikte van het vinyl bepaalt hoe kwalitatief die is, maar wel de stevigheid van de kern. Je hebt natuurlijk wel een minimale dikte van +/- 4 mm nodig om er een goed kliksysteem op te frezen.
 • Met een goede ondervloer reduceer je geluidsoverdracht van boven naar beneden toe.
 • Minder duurzaam dan sommige andere vloeren (vb. tegels, linoleum, …)
 • Hoe dikker het vinyl, hoe beter je vloer akoestisch isoleert.
 • Er zijn grote kwaliteitsverschillen. Kies voor een uitvoering met een extra beschermingslaag.
 • Let erop dat het vinyl is aangepast aan het gebruik.
 • De ondergrond moet effen, proper en droog zijn als je slap vinyl plaatst. Het kleinste putje of bultje is anders zichtbaar.
 • Kies voor een vinyvloer met antislipafwerking.

Plaatsing

Vinyl is beschikbaar op in diverse afmetingen op rol, in stroken en in tegels (ook gekend als LVT, Luxury Vinyl Tiles). Die laatste zijn het makkelijkst te plaatsen. Bij vinyl op rol heb je geen voegen in je vloer, bij stroken en tegels heb je wel een heel dunne voeg.

Qua plaatsing kan je vinyl verlijmen, warm lassen of in elkaar klikken. Voor alle technieken geldt dat de ondergrond volledig schoon en droog moet zijn. Vinyl is dun, waardoor elke oneffenheid zich anders aftekent bij slap vinyl. Bovendien kan dit op termijn ook leiden tot scheurtjes of lekken.

Onderhoud

Wekelijks stofzuigen en regelmatig dweilen met een geschikt en pH-neutraal schoonmaakmiddel volstaan. Let wel op met welke producten je gebruikt. Vinyl krijgt een speciale behandeling om het te beschermen tegen vlekken en strepen. In sommige poetsproducten zitten oplosmiddelen die deze behandeling tenietdoen. Schuren, boenwas en vernis zijn uit den boze. Ook warme voorwerpen, zoals kookpotten of hete spatten, kunnen je vloer beschadigen. Let ook op met krassen. Vinyl is zeer krasresistent, maar niet krasvrij. Je kan krassen voorkomen met deurmatten, viltjes onder stoelen en door dingen niet te verschuiven op de vloer maar ze op te heffen.

Vinyl versus linoleum
Qua uitzicht heeft vinyl veel weg van linoleum. Toch is het een totaal ander product. Linoleum is volledig natuurlijk, terwijl vinyl synthetisch is en gemaakt wordt op basis van petroleumderivaten (polyvinylchloride of pvc).  

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media