Magda? Laminaat in de badkamer?

Laminaat is een dankbaar alternatief voor een plankenvloer. Het is onderhoudsvriendelijk en laat zich in iedere ruimte gemakkelijk plaatsen. Er is echter één vertrek waar je het niet zo vaak aantreft: de badkamer. Magda, laminaat in je badkamer plaatsen? 

Geen garantie

Tot enkele jaren geleden was laminaat geen goede keuze voor vochtige ruimtes zoals de keuken en badkamer. Het was vochtgevoelig, waardoor fabrikanten geen garantie gaven als laminaat in de badkamer werd geplaatst. Als er water tussen of onder de panelen kwam, kon het laminaat gaan schotelen, de zogenaamde banaanvorming, of je kon kopse kanten krijgen. Op termijn kwamen de verschillende lagen van het laminaat ook los van elkaar en dan is je vloer natuurlijk niet veel meer waard.

Waterdichtheidstests

Daarom hebben fabrikanten alles op alles gezet om de vochtbestendigheid van laminaat aan te pakken. "Om te kunnen spreken over op-en-top waterdicht laminaat, moet je het volledige oppervlak van de vloer, dus ook de voegen, schuine randen en vloer- en wandaansluitingen, testen", vertelt Sophie Hautekeete van Quick-Step. "Daarom ontwikkelden we enkele waterdichtheidstests (een dweiltest, een watercilindertest en een test onder realistische omstandigheden). Zo brengen we al sinds 2014 een waterproof collectie op de markt met laminaatvloeren die volkomen waterbestendig zijn."

Conclusie

Da mag, je vindt bij fabrikanten ook laminaatvloeren die waterbestendig zijn.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media