livios logo

21 % vindt milieuvriendelijkheid belangrijk bij de keuze van de vloer

Foto Santana
  

Energie en milieuvriendelijkheid drukken hoe langer hoe meer hun stempel op de keuze van de bouwmaterialen. Dat komt vooral tot uiting bij ruwbouwmaterialen en technieken maar uit een recente polling van Livios blijkt dat ook voor de vloerkeuze de milieuvriendelijkheid een niet onbelangrijk criterium vormt. Voor 4 % is dit het belangrijkste en voor 17 % één van de belangrijkste keuzecriteria. Een opmerkelijk hoge score voor een typisch afwerkingsitem waar vooral comfort en esthetiek van belang zijn.


  

Natuurlijkheid is met betrekking tot de milieuvriendelijkheid een tweesnijdend zwaard. Zo is parket een voor 100 % natuurlijke vloer, maar anderzijds moeten daar wel bomen voor gekapt worden. Daarom loont het de moeite om na te gaan of het parket of andere vloeren op houtbasis (fineerparket, laminaat, …) het FSC-label dragen. Dit garandeert dat een bos verantwoord beheerd wordt. Kurk is een geval apart onder de houtachtige vloeren. Kurk wordt gemaakt van de boomschors van de kurkeik. De kurkeik mag pas na 25 jaar voor het eerst ontschorst worden, vervolgens telkens om de 9 jaar. Deze groeit automatisch weer aan waardoor er geen bomen hoeven gekapt te worden.

Milieuvriendelijkheid heeft natuurlijk ook te maken met energie. Bepaalde vloeren zoals vast tapijt en kurk hebben het voordeel dat ze de koudestraling van de grond tegengaan en warm aanvoelen. Zo krijg je automatisch een behaaglijker gevoel en kan je de verwarming in het betrokken lokaal een of enkele graden lager instellen. Anderzijds heeft een tegelvloer die op zich koud aanvoelt wel een streepje voor als je voor vloerverwarming kiest. Tegels laten de warmte sneller door en zijn ook goed in staat om de warmte bij te houden.

Foto Westvlaams Tegelhuis
  

Ook de fabricatiewijze is van belang voor de milieuvriendelijkheid. Is er veel energie vereist voor de productie? Moeten er lange afstanden overbrugd worden van grondstof tot afgewerkt product? Komt er veel afval vrij bij de productie? Wat wordt met dit afval gedaan? Deze en andere vragen vormen de basis voor de levenscyclusanalyse van de verschillende bouwproducten. Organisaties die in deze materie gespecialiseerd zijn (vb. VIBE) beschikken over tabellen waarin de levenscyclusanalyse van verschillende producten met elkaar vergeleken wordt.

Hoe belangrijk is het milieuvriendelijke aspect bij de vloerkeuze?

Dat speelt voor mij geen rol26141 %
Ik hou er in geringe mate rekening mee 245 38 %
Het vormt één van de belangrijkste keuzecriteria voor mij 108 17 %
Voor mij is dit het belangrijkste keuzecriterium 26 4 %
Totaal 640 100 %

-------------------

Meer over:
Help ook andere bouwers en verbouwers op weg en deel dit artikel:

13 dingen die je moet weten over vloermaterialen


https://www.livios.be/nl/bouwinformatie/afwerking/vloer/vloermaterialen/18263/21-vindt-milieuvriendelijkheid-belangrijk-bij-de-keuze-van-de-vloer/