Magda? Laminaat op bestaande vloer(bekleding)?

Is je vloer aan vernieuwing toe en zegt kliklaminaat je wel wat? Dan kan je oude vloerbekleding in sommige gevallen gewoon blijven liggen. Geen kap-, breek- of scheurwerk dus. Samen met vloerenproducent Quick-Step overlopen we voor verschillende vloertypes wat kan, mag en moet.

Ondervloer

  • ondervloer laminaat
    Foto Unilin BVBA Division Flooring
  • binnendeur
    Foto Brems
  • softboard
    Foto Unilin BVBA Division Flooring

Een goede ondervloer is onmisbaar als je laminaat legt. Zo’n ondervloer zorgt ervoor dat de basis goed zit: hij vangt oneffenheden in de ondergrond op, dempt het geluid, laat de planken goed op elkaar aansluiten en - als er een dampscherm is voorzien - beschermt tegen vocht.

Zorg dat de basis goed zit

Er bestaan verschillende types ondervloer, elk met zijn specifieke eigenschappen en toepassingen. Zo scoren sommige beter op geluidsdemping, terwijl andere dan weer grotere oneffenheden kunnen opvangen. Nog anderen zijn dan weer thermisch isolerend.
Breng de situatie van de kamer in kwestie in kaart en informeer je als je je laminaat koopt. Stem de ondergrond af op jouw specifieke situatie.

Pvc, vinyl of linoleum

Ligt er pvc, vinyl of linoleum in de leefruimte die je wil aanpakken? Dan raadt Quick.Step aan om eerst te werken met een schuimonderlaag van 2 à 3 mm en dan pas ondervloer en laminaat te plaatsen. Die schuimlaag egaliseert mogelijke oneffenheden en bevordert het loopcomfort.

Tapijt

Laminaat op tapijt kan in principe niet. Tenzij het gaat om een kamer op de verdieping, het tapijt kortharig en in goede staat is, én stabiel ligt. Ook hier best een schuimonderlaag gebruiken.
In alle andere gevallen, zal je je tapijt moeten verwijderen.

Tegels

Als het niveauverschil niet groter is dan drie millimeter, is er geen probleem. Leg onder de ondervloer zeker een vochtscherm om vochtproblemen te vermijden. Op dit scherm komen dan softboards: een extra egaliserende laag die de grootste verschillen opvangt. De ondervloer doet de rest.

Oude plankenvloer

Voor een plankenvloer gelden de al aangehaalde voorwaarden: hoe stabiel en in welke staat verkeert de vloer? Bij rot of vochtproblemen, zal je de planken eerst moeten vervangen. Nog in goede staat? Nagel dan eerst de losliggende planken weer vast. Ga daarna op dezelfde manier te werk als bij een tegelvloer.

Aan de slag!

In de klus Laminaat leggen staat stap per stap beschreven hoe je te werk moet gaan. Tot nu toe zijn we ervan uit gegaan dat de ondervloer al voorzien is van een dampscherm, maar in de klus wordt gewerkt met een aparte vochtwerende folie met daarop een tussenvloer.

Magda?

Het hangt van vloer tot vloer af of je het laminaat op de bestaande vloerbekleding mag plaatsen. Wel een zekerheid: een juiste en goede ondervloer is het halve werk.

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media