Magda? Gepolierd beton op je terras?

Met een binnenvloer die doorloopt op je terras creëer je ruimtelijkheid en harmonie tussen je woning en tuin. Maar hoe vanzelfsprekend is dat met een gepolierde betonvloer? Kan je die probleemloos doortrekken naar het terras? Noël Naert van Febelcem/infobeton.be nuanceert.

Natuurlijk patina

  • 10082
    Foto DRT Gietvloeren

"Eigen aan een gepolierde binnenvloer is dat die na een tijd een naturel uitzicht krijgt", vertelt Noël Naert. "Dit patina ontstaat door het gebruik van de vloer, poetsproducten en de poriën die na verloop van tijd gevuld raken. Van een buitenvloer mag je dit niet verwachten. Die is altijd blootgesteld aan weer, wind en zure regen. Hierdoor ontstaat geen blinkend oppervlak. En maar goed ook, wat dat zou betekenen dat je terras glad is bij regenweer en dus gebruiksonvriendelijk."

"Een doorlopend vloeroppervlak is in de praktijk ook zelden mogelijk. Zo heb je tussen binnen- en buitenvloer meestal een drempel nodig. Of je moet een deel van je terras overdekken of voorzien in een oversteek."

Specialistenwerk

  • gepolierd beton
    © Jopo Beton

Gepolierd beton is niet meteen aan te raden voor het terras, tenzij de plaatsing zeer goed wordt uitgevoerd. "Dit is echt voer voor specialisten. De laatste stap in het plaatsingsproces is het gladwrijven van het oppervlak met een 'helikopter' of vlindermachine. Zo krijg je een laagje van een paar millimeter met een andere samenstelling dan het inwendige van het beton. Gebeurt dit niet met de juiste timing en materialen, dan kan er bij sommige weersomstandigheden - meestal bij vorst - een schilfer afbreken. Achteraf moeilijk te repareren en het blijft zichtbaar."

Andere samenstelling

  • betontegels
    Foto infobeton

Bovendien heeft beton voor buitengebruik een andere samenstelling. "De granulaten moeten vorstbestendig zijn. En sommige granulaten reageren slecht op vorst. Ze zuigen vocht op en bij vriesweer versplinteren ze. Zo krijg je scherven of putjes."

Plan je krimpscheuren

"Vergeet ook niet dat je voegen moet zagen om krimpscheuren te voorkomen", waarschuwt Naert. "Je moet vooraf een goed plan hebben waar die voegen komen. Het vloeroppervlak verdeel je best in min of meer vierkante vakken met een zijde van zeker niet groter dan vier meter. Een tegelpatroon met kleinere vakken – bijvoorbeeld twee op twee meter – kan ook een mooi resultaat opleveren. Vermijd in ieder geval driehoekige vakken: de punten van de scherpe hoeken zijn zeer scheurgevoelig. Om te vermijden dat water en vuil in de ingezaagde voegen dringen (mosvorming!) kan je ze afdichten met een kleurloze epoxy. Ligt het terras ingesloten, voorzie dan ook een soepele voeg (een strook piepschuim) tussen betonvloer en muren."

Snel drogen verboden!

"Ook cruciaal voor de duurzaamheid: bescherm het betonoppervlak gedurende enkele dagen tegen zon en wind. Zo droogt het niet te snel uit! En stel de aanleg uit als de weerman tijdens of kort na de werken regenbuien voorspelt."

Halfpolieren

Aangezien de plaatsing van gepolierd beton op een terras geen enkele misstap toelaat, is het beter je te beperken tot het zogenoemde halfpolieren. "Hierbij ga je niet doorgedreven vlinderen tot het oppervlak uiterst glad is, maar stop je van zodra de effenheid voldoende is gecorrigeerd. In dit geval is gepolierd beton op een terras beter verdedigbaar."

Grof schuurpapier

Bij het onderhoud van een gepolierde betonvloer komt weinig kijken. "Ligt de vloer veel in de schaduw en blijft hij vaak vochtig, dan ontstaat er misschien mosgroei. Maar schuren met water en wat zeep volstaat. Een hogedrukreiniger vermijd je beter. Als je die regelmatig gebruikt, wordt de vloer ruwer en gaat die op grof schuurpapier lijken."

Conclusie?

Da mag. Maar Febelcem/infobeton.be raadt het niet meteen aan. "Het beton heeft een andere kwaliteit en samenstelling als een betonnen binnenvloer. Het krijgt na verloop van tijd ook een ander uitzicht. En voor de verwerking ervan gelden zeer strenge eisen. Betonnen grootformaattegels zijn een mooi alternatief."

Het beste van Livios in je mailbox?

Schrijf je in op de Livios nieuwsbrief en ontvang twee keer per week het laatste (ver)bouwnieuws, nuttige tips en tonnen inspiratie.

Volg ons op social media